SMRT MILANA BANDIĆA

Otkud klapa HRM-a na sprovodu USKOK-ovog optuženika? Tako je odlučio ministar

Foto: Hina

GRAD ZAGREB, Mario Banožić i Robert Hranj zaslužni su što je na sprovodu Milana Bandića nastupala klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj. Zanimalo nas je, naime, što je prethodilo navedenom angažmanu, kako je uopće moguće doći do navedene klape i koliko je koštalo njezino ukazanje na Mirogoju.

Suzdržano Ministarstvo obrane

Ministarstvo obrane u odgovoru je bilo bitno suzdržanije nego mi u nizanju pitanja: "Grad Zagreb uputio je zahtjev Ministarstvu obrane da na posljednjem ispraćaju gradonačelnika Milana Bandića sudjeluje Klapa HRM-a "Sv. Juraj". Ministar obrane RH donio je Odluku kojom je odobrio angažman Klape HRM-a u skladu sa Zakonom o obrani. Provedba Odluke regulirana je putem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH", poručiše iz MORH-a.

Pa smo ih ponovo pitali koliko košta navedena odluka ministra Banožića i što piše u zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga admirala Roberta Hranja. Kada odgovore, prenijet ćemo. Nije nam poznato ni što znači da je Banožić odlučivao "u skladu sa Zakonom o obrani" jer u spomenutom propisu nismo našli odredbe o nastupima klape HRM-a na ispraćajima uglednih optuženika.

Klapa Sv. Juraj osnovana je početkom 2001. godine "s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu i danas djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske. Klapu prvenstveno obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd.", stoji na njezinoj stranici.

Mafijaška ikonografija i visoko državno izaslanstvo

Osim u Lourdesu, klapa očito nastupa i na posljednjim ispraćajima osoba poput Bandića. Uopće, cijela ta parada s kumovima, prijateljima, suradnicima i obitelji, cijela pompoznost smrti, imala je nešto blisko mafijaškoj ikonografiji, a visoko državno izaslanstvo, predvođeno predsjednicima vlade i parlamenta, zajedno s iznimnom tronutošću javne radiotelevizije, danom žalosti i ostalim izrazima posebne državne pažnje događaju su priskrbili adekvatnu proceduralnu pompoznost. Adekvatnu u državi bez čvrste granice između kriminala i politike.

Klapa HRM-a djeluje u sklopu Orkestra HRM-a, a on je, kako nas informira web stranica MORH-a, "utemeljen u danima Domovinskog rata, da bi na okolnostima primjeren način pridonio identitetu i profiliranju svih pozitivnih i humanih stremljenja" i, k tome, izrastao "u istaknutog promicatelja kulturnog života sredine u kojoj je ponikao".

Ukratko, svirali su kad je Domovini bilo najteže i nisu prestali do danas.

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više