Otmičari pustili dvojicu "Foxovih" novinara

FOXOVI novinari, oteti u Gazi 14. kolovoza, 60-godišnji Steve Centanni i 36-godišnji novozelandski snimatelj Olaf Wiig, pušteni su na slobodu, javljaju palestinska novinska agencija Ramattan i Fox News.

Do njihovog oslobađanja došlo je ubrzo nakon objavljivanja video-snimke u kojoj se tvrdi kako su se obojica preobratili na islam.

Svjetski mediji su objavili snimke koje prikazuju Centannija i Wiiga u Beach Front Hotelu u Gazi. Tom prilikom je vidno uzbuđeni Centanni nekoga zagrlio prije nego što su njega i Wiiga nekoliko naoružanih ljudi - za koje se pretpostavlja da su pripadnici palestinskih službi sigurnosti - odveli na kat.

Wiig je bio odjeven u običnu majicu, a ne islamsku odjeću koju je nosio na nekoliko sati ranije objavljenoj video-snimci.

Na istoj snimci su Centanni i Wiig ustvrdili da prelaze na islam, pozvali zapadnjake da skrenu s "pogrešnog puta", počnu slušati demonstrante na ulicama. Centanni je izjavio da, u skladu s islamskom tradicijom, mijenja ime u Halec, dok je Wiig izabrao ime Yaco.

Nedugo nakon objavljivanja vijesti o oslobađanju, Steve Centanni je dao kraći intervju svojoj mreži na kojoj je opisao neke od detalja svog zatočeništva.

Nakon otmice su on i Wiig bili zavezanih očiju i odvedeni u jednu prostoriju za koju Centanni vjeruje da je u pitanju bila garaža. Tamo su bili prisiljeni ležati s licem na podu, te vezani plastičnim lisicama.

Centanni tvrdi da je često mislio na to da bi mogao biti pogubljen, a jedino što mu je davalo nadu bila je pretpostavka da je otmičarima vrijedniji živ nego mrtav. Također objašnjava da se na islam preobratio pod prisilom, odnosno da su u vrijeme davanja izjave o preobraćenju u njega i Wiiga bili upereni pištolji.

Centanni i Wiig su 14. kolovoza oteti u Gazi, gdje su izvještavali o izraelsko-palestinskom sukobu. Odgovornost za otmicu je preuzela dosad nepoznata skupina "Brigade svetog Džihada", te izjavila kako će novinare pustiti kao iz američkih zatvora budu pušteni svi muslimanski zatvorenici.

Iako otmice zapadnih državljana u Gazi nisu rijetkost, one su u pravilu imale financijski motiv te su se rješavale u roku od nekoliko sati do nekoliko dana.

Slučaj Centannija i Wiiga je bio daleko složeniji, s obzirom na njegove političke konotacije. One su palestinske vlasti dovele u neugodnu situaciju, pa su tako i "Fatahovi" i "Hamasovi" čelnici od samog početka zahtijevali bezuvjetno puštanje "Foxovih" novinara.

U akciju se diplomatskim kanalima uključila i novozelandska vlada, kao i rodbina otetih. Na kraju je čak i vodeća palestinska organizacija za ljudska prava objavila kako palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima poručuju da se Centanni i Wiig odmah puste.

D.A.

Pročitajte više