Otpušteni policajac Mišić sumnja u pozitivan rezultat novog disciplinskog postupka

UPRAVNI sud poništio je presudu kojom je policajac Krešimir Mišić dobio otkaz jer je navodno "neovlaštenoj osobi" dao izvješće o prometnoj nesreći koju je u alkoholiziranom stanju skrivio bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, no, iako zadovoljan tom odlukom, Mišić sumnja da bi se i u novom postupku mogle ponoviti pogreške zbog kojih je proglašen krivim.

"Mislim da će MUP-ov Disciplinski sud i u novom postupku ponoviti pogreške zbog kojih sam proglašen krivim i otpušten iz policije jer to tijelo nema sustav kontrole, a zbog propusta nitko ne odgovara", rekao je Mišić Hini.

Složivši se s tužbenim navodima Mišićeva odvjetnika Rajka Mlinarića kako Disciplinski sud nije utvrdio da je upravo Mišić izvješće dao novinarima, Upravni je sud cijeli slučaj vratio na početak. Tako će Mišić u ponovljenom postupku moći pred Disciplinskim sudom ponovno dokazati svoje tvrdnje da informacije o Bandićevoj prometnoj nesreći, u siječnju prošle godine, medijima nisu "procurile" od njega.

Odluka Upravnog suda je pokazala da su u disciplinskom postupku učinjeni mnogi propusti, od odbijanja da se saslušaju najvažniji svjedoci do uvažavanja nezakonito prikupljenih dokaza, rekao je Mišić.

Na pitanje misli li da odluka o ponavljanju disciplinskog postupka ima veze s Bandićevom izjavom, u kojoj je putem medija od ministra unutarnjih poslova zatražio da se Mišić ponovno primi na posao, otpušteni policajac je odgovorio kako smatra da je u cijelom slučaju ključnu ulogu imala upravo policija, a ne netko izvan nje.

"Ponavljam da Bandiću nisam želio učiniti štetu. Više su mu naštetili oni koji su mi dali otkaz jer se taj slučaj dugo povlačio po medijima", rekao je Mišić, dodajući da Bandić nije utjecao na to da ga se otpusti.

I njegov branitelj Mlinarić misli da u odluci Upravnog suda presudnu riječ nije imala politika.

"U ovom slučaju došlo je do pojačanog senzibiliteta javnosti, što je eventualno pomoglo da Upravni sud odluku donese u nešto bržoj proceduri nego što je uobičajeno", kazao je Mlinarić. Objasnio je da u takvim sporovima Upravni sud odluke donosi godinu do dvije nakon podnesene tužbe, a u Mišićevu slučaju presudio je nakon nešto više od pola godine.

On je pak siguran da će u ponovljenom postupku Mišića vratiti na posao, što je i njegova želja, te da će Disciplinski sud u skladu s činjenicama donijeti "zreliju odluku".

Na tom slučaju ponovno se pokazalo da bi disciplinske postupke u policiji morali voditi suci profesionalci, a ne osobe koje su na platnom popisu MUP-a, kazao je Mlinarić.

Takva bi praksa, ocijenio je, povećala objektivnost i zakonitost donesenih odluka, a disciplinski bi se postupci potpuno provodili po pravilima struke.

Pročitajte više