KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Otvoren Dolac, obavezna dezinfekcija ruku, ulazi se ograničeno. Ribarnica još ne radi

Foto: Patrik Macek/Pixsell

MINISTRICA poljoprivrede Marija Vučković gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska izjavila je kako vjeruje da će tržnice uskoro raditi. Potvrdila je kako bi to moglo biti već danas.

"Tržnice koje su do sada radile redovno ne mogu otvoriti sve svoje kapacitete. No uvjete je moguće zadovoljiti. Treba ograditi prostor, osigurati komunalne službe", kazala je.

"U lancu opskrbe hranom je primarna proizvodnja i najugroženija, zato smo i donijeli zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. No to ne znači da lanac opskrbe hranom može postojati i bez "prekupaca" i bez prerađivača, posrednika i trgovaca. Nama je u interesu, a i u skladu s novom strategijom "Od polja do stola" u EU, a koju dijelom RH već i primjenjuje, da je broj posrednika što manji i da potrošači dobivaju što svježije i što kvalitetnije proizvode", rekla je ministrica.

Navodi da je vrlo bitno zaštititi domaću proizvodnju. 

"Mi smo sve pripremili, čekali smo jučer cijeli dan najavljenu odluku, bilo je rečeno da će biti do kraja dana, ali nije donesena", rekla je za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša u Gradu Zagrebu.

"Duboko vjerujem da će danas donijeti tu odluku, jer su rekli jučer da nisu sve Županije spremne. Postavili smo kućice i iz kućica će OPG-ovi početi prodavati voće i povrće, ali ostaje nam problem ribara. Također ni kumice još ne smiju prodavati svoje mliječne proizvode", rekla je Jozić.

Na Dolac uz ograničenja

Na zagrebačkom Dolcu postavljene su adventske kućice koje su namijenjene samo za OPG-ovce koji na tržnicama prodaju svoju hranu. Kupci ulaze u ograničenom broju uz obaveznu dezinfekciju ruku.

Osim Dolca, otvorit će se još i tržnice na Kvatriću, Trešnjevci, u Španskom, Prečkom, Jarunu, Gajnicama i Utrini. Radit će se, po novom, od 8 do 13 sati. Kućice postavljaju tamo gdje su plohe tržnica otvorene, dok će na zatvorenim tržnicama omogućiti prodaju s klupa.

Zelena tržnica postaje drive-in. Postavljena je vertikalna i horizontalna signalizacija, auti će ulaziti po kolničkoj traci, a prodavači će stajati s lijeve i desne strane.

Ribarnica još ne radi

Ribarnica na Dolcu još nije otvorena iako su još u ponedjeljak postavili stakla na pulteve i sve prilagodili prema preporukama.

"Što se tiče ribarskog sektora, kada su im falili važni kanali prodaje, onda smo se izborili za druge kanale. Na dnevnoj bazi smo mijenjali pravilnike kako bismo im mogli omogućiti prodaju", kazala je ministrica.

U splitskoj ribarnici moći će biti samo određeni broj prodavatelja.

U Istri je povoljna epidemiološka situacija. Istarski stožer još jučer je poručio javnosti kako se kreće u otvaranje zelenih tržnica koje će prodavati voće povrće prema posebnom protokolu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više