KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Otvorena Arena, stižu prvi pacijenti. Vagić: Danas ih dolazi 15

Foto: MORH/F. Klen, Davorin Višnjić/Pixsell

VODITELJ liječničkog tima Arene Zagreb Davor Vagić rekao je da će tijekom dana u Arenu doći 15 pacijenata s blažom kliničkom slikom iz tri zagrebačke bolnice. 

Pacijenti će doći iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Kliničke bolnice Dubrava i KB "Sestre Milosrdnice". Dr. Vagić je za Dnevnik HRT-a rekao da je riječ o "blagim pacijentima", koji su pred kraj liječenja i kojima trebaju tri-četiri dana da se oporave. 

Zasad 100 kreveta spremno

U Areni je pripremljeno 100 kreveta, 50-ak je medicinskih sestara i 18 liječnika. "Svi oni došli su u osam ujutro i prošli su edukaciju s koordinatorima", rekao je Vagić.

Izvijestio je i kako će u danas u smjeni biti po tri liječnika u prihvatu i od 6 do 8 medicinskih sestara koje će ondje biti po 12 sati i nakon toga će se mijenjati.

O svemu izvijestili i iz Operativnog centra Arene

U Stacionar Arena Zagreb, koji je otvoren za pomoć hrvatskom zdravstvenom sustavu u razdoblju covid-19 pandemije, danas se zaprimaju prvi pacijenti oboljeli od koronavirusa. Svi covid pacijenti, za sada njih petnaest, do dolaska u Stacionar Arena Zagreb hospitalizirani su u jednoj od zdravstvenih ustanova u Zagrebu: Kliničkoj bolnici Dubrava (5), Klinici za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ (5) i Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice (5), priopćili su iz Operativnog stožera Arene.

Pojedinačno zaprimanje pacijenata u Stacionar Arena Zagreb započelo je danas od 12 sati. Sanitetskim prijevozom Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba bit će prevezeni od jedne od navedenih zdravstvenih ustanova do Stacionara Arena Zagreb.

Pacijenti srednje životne dobi s lakšim kliničkim slikama

Pacijenti su srednje životne dobi, imaju lakše kliničke slike koje zahtijevaju daljnje liječenje kroz internetsku terapiju ili druge terapije koje nalaže njihovo cjelokupno zdravstveno stanje.

Medicinsko osoblje Stacionara Arena Zagreb čini 18 liječnika, od kojih su 3 iz Hrvatske vojske i 15 iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice te 20 medicinskih sestara iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, 6 iz Hrvatske vojske te određeni broj medicinskih sestara i drugih djelatnika za logistiku iz KBC Sestre milosrdnice. Liječnički tim čine liječnici različitih specijalnosti, a voditelji smjene će uvijek biti liječnici internisti. Smjene liječničkih i sestrinskih timova su svakih 12 sati kako bi svi pacijenti imali 24-satni nadzor i zdravstvenu skrb.

"Pozivamo sve građane da budu odgovorni"

"Zaprimanjem u Stacionar Arena Zagreb svim covid pacijentima s lakšom kliničkom slikom omogućena je daljnja kvalitetna zdravstvena skrb do potpunog oporavka i otpuštanja s liječenja, a kliničkim bolničkim centrima olakšano nesmetano zaprimanje i liječenje covid pacijenata s težom kliničkom slikom. Na taj način rasterećuju se bolnički kapaciteti za prihvat pacijenata kojima su nužni redovni pregledi i liječenja poput onkoloških bolesnika ili bolesnika kojima je potrebno kirurško liječenje", kažu iz Operativnog centra.

"Zahvaljujemo svim građanima koji su do sada bili odgovorni, a pozivamo sve ostale da postanu odgovorni i pridržavaju se propisanih epidemioloških mjera kako bismo prevladali ugrozu pandemije covida-19 i pomogli zdravstvenim djelatnicima u smanjenju broja oboljelih", poručuju.

21 pripadnik Hrvatske vojske bit će u Areni

Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su u radu otvorenog stacionara u Areni Zagreb koji se danas otvorio i predstavlja pomoć zdravstvenom sustavu u periodu covid-19 pandemije za područje grada Zagreba i Zagrebačke županije, izvijestili su iz MORH-a.

U radu stacionara angažirani su medicinski timovi, ukupno tri liječnika i šest medicinskih tehničara ili sestara te pripadnici Oružanih snaga RH zaduženi za logističku pomoć. Kroz smjenski rad ukupno će biti uključen 21 pripadnik Hrvatske vojske.

Zapovjednik Namjenski organiziranih snaga Hrvatske vojske stavljenih na raspolaganje zdravstvenom sustavu u stacionaru Arena Zagreb, pukovnik Berislav Dalić, pojasnio je aktivnosti angažiranih pripadnika Hrvatske vojske: 

"Liječnici iz Hrvatske vojske, kao i medicinski tehničari, imat će svoju zonu odgovornosti, zajedno sa specijalistima iz KBC-a Sestre milosrdnice, dok će se tim za logističku pomoć, šest pripadnika Hrvatske kopnene vojske, baviti poslovima nevezanim uz zdravstvenu djelatnost, poput popune čistim zaštitnim odijelima i ostalom opremom te neće ulaziti u kontaminirane zone već će raditi isključivo u čistim područjima. Zaduženi su za sve ono što ne mora napraviti medicinsko osoblje jer nastojimo poštedjeti medicinske djelatnike."

Pogledajte jutrošnji dolazak medicinskog osoblja u Arenu

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više