OTVORENA BIRALIŠTA U JAPANU

Japanski birači počeli su u nedjelju ujutro izlaziti na birališta kako bi glasovali na općim izborima od kojih ovisi hoće li premijer Junichiro Koizumi dobiti jasnu potporu za nastavljanje svojih ekonomskih reformi. L

Ispitivanja javnog mišljenja nagovještavaju da će tročlana vladajuća koalicija, koju predvodi Koizumijeva Liberalna demokratska stranka (LDP), dobiti komotnu većinu u donjem domu parlamenta. Popularnom je premijeru, međutim, potrebno da njegova stranka i pojedinačno dobije dovoljno glasova kako bi mogao tražiti novi mandat za provođenje programa smanjenja javnih troškova, privatizacije i ozdravljenja bankarskog sustava.

To su prvi opći izbori u Japanu otkako je Koizumi preuzeo premijersku dužnost 2001.

U vladajućoj koaliciji, uz LDP su i njegovi koalicijski partneri - Novi Komeito, stranka koja uživa potporu oko osam milijuna birača budista i za koju neki analitičari tvrde da bi mogla biti ključna za ishod izbora, te Nova konzervativna stranka.

U oporbenom bloku glavna je Demokratska stranka (DPJ), a partneri su joj manja Komunistička stranka i sasvim mala Socijalnodemokratska stranka.

Pročitajte više