OTVORENA IZLOŽBA DUŠANA DŽAMONJE U TRSTU

Retrospektivna izložba hrvatskoga kipara Dušana Džamonje otvorena je danas u tršćanskoj galeriji "Miramare".

Izloženo je 150 radova koji kronološki i po materijalima u kojima su nastali obuhvaćaju sva razdoblja Džamonjina stvaralaštva. Jedna skulptura izložena je na trgu ispred galerije, na Piazzi "Miramare".

Džamonjine skulpture, koje je radio za javne prostore, rađene su od čelika, a dosad su bile izložene na nekoliko uglednih mjesta u Europi, primjerice na Place Vendome, u Parizu, te na glavnom trgu u Lisabonu.

Džamonjine skulpture nastavit će put po Europi - najprije odlaze u Bruxelles, a zatim od 31. svibnja do veljače 2005. u Regency park u London.

Djela toga istaknutog hrvatskog kipara otkupili su, među ostalima, londonska "Tate Gallery" i Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, a uskoro će biti predstavljena kao dio kolekcije Lenz na izložbi u Zagrebu u Klovićevim dvorima u sklopu proslave 50. obljetnice Muzeja suvremene umjetnosti.

Od 60-ih godina prošlog stoljeća, kako ističe likovna kritika, Džamonja se okreće oblim formama, radi metalne skulpture od zatvorene metalne šipke, povećanog ili umnoženog čavla.

Neke skulpture, kako se moglo vidjeti na danas otvorenoj izložbi, sastavljene su od drva i željeza, a izložene su i skulpture od mramora, te neka Džamonjina arhitektonska rješenja.

Nakon Trsta, kako je rekao Dušan Džamonja, izložba bi trebala biti otvorena u Rijeci 14. lipnja.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više