Otvorena izložba slika Mladena Veže u Galeriji Mona Lisa

Izložba slika istaknutoga hrvatskog slikara Mladena Veže otvorena je danas u Galeriji "Mona Lisa" u Zagrebu uoči slikareva 89. rođendana.

Riječ je o "maloj retrospektivi" jer izložba obuhvaća Vežine radove od godine 1932. do 2004., rekao je vlasnik Galerije Martin Henc prigodom otvorenja izložbe na kojem je, uz mnogobrojne prijatelje, kolege i poštovatelje, bio i sam slikar.

Oko 135 radova za izložbu je izabrao dugogodišnji poznavatelj i zaljubljenik u Vežino slikarstvo, prof. Stanko Špoljarić.

"Opus Mladena Veže je osebujnost hrvatske umjetnosti po svojem kontinuitetu i neprekidnom naponu vještine. Premda mu je opus vrlo raznolik, u njemu postoje odrednice za koje je Veža slikarski i emotivno vezan", rekao je prof. Špoljarić.

Posebice je istaknuo Vežine slike rodnoga kraja i Brista, mjesta podno Biokova, koje su, kako je rekao, zaštitni znak hrvatskoga pejsažizma. Slijedi toplina mrtve prirode, ciklus "Dijalog s Parizom" i otisci djetinjstva u velikim, snažnim kompozicijama. "Sve su to slike koje nose snagu i daju nam priliku da Vežino slikarstvo osjetimo, prepoznamo i zavolimo", dodao je profesor Špoljarić.

Također je napomenuo da je Veža u slikama ostao vjeran klasičnoj estetici i do danas sačuvao oazu svojeg tumačenja ljepote.

Mladen Veža rodio se 7. veljače 1916. u Bristu i, kako sam kaže, još slika s velikim zadovoljstvom i radošću, kao u mladosti. "Slikanje mi je skoro kao i hrana i disanje. Živim jer dišem i slikam jer živim", napisao je Veža u katalogu izložbe.

Izložba slika Mladena Veže u Galeriji "Mona Lisa" bit će otvorena do 6. ožujka.

(Hina) xbdj ysp

Pročitajte više