otvorena izložba ´stoljeće hrvatske periodike u iseljeništvu 1900.-2000.´

Izložbu ´Stoljeće hrvatske periodike u iseljeništvu 1900.2000.´ otvorio je danas u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Boris Maruna.

Izloženi su bilteni, različita izvješća koja su nastala u više-manje određenim vremenskim razmacima, časopisi, godišnjaci, almanasi, kalendari i slično (ukupno 200-tinjak) koje je hrvatsko iseljeništvo tiskalo na svim kontinentima tijekom 20. stoljeća i svi su sada isključivo u fondu NSK-a. Također, na panoima se mogu razgledati pojedini istaknutiji časopisi i fotografije njihovih urednika. Autori izložbe su Nada Mihaljević i Branko Hanž.

Neki od izloženih časopisa više se ne tiskaju, no ima i izloženih časopisa koji se još uvijek tiskaju u iseljeništvu, kao što su primjerice vjerska glasila: ´Župski vjesnik´, ´Župne vijesti´, ´Naša nada´ i drugo, istaknula je Mihaljević. Prema njezinim riječima, najstariji izloženi primjerak je humoristični list ´Osa´ iz 1902. tiskan u New Yorku.

Ravnatelj NSK Josip Stipanov naglasio je kako se izložbom želi pokazati značajan, ali ne dovoljno poznat oblik hrvatske pisane riječi u proteklih sto godina. Dodao je i kako su izloženi primjerci odabrani između 400 takvih naslova koliko ih trenutno posjeduje NSK.

Stipanov je od izloženih primjeraka posebno izdvojio ´Hrvatsku reviju´ zbog njezina značaja u iseljeništvu, kao i zbog toga što je to jedini naslov koji je započeo živjeti u Hrvatskoj (30-ih), zatim nastavio izlaziti u iseljeništvu (50-ih), te sada ponovno izlazi u Hrvatskoj.

Branko Hanž napomenuo je kako je to od 1989. peta izložba na temu hrvatskog iseljeništva koja se održava u NSK-u, te je najavio kako će krajem sljedeće godine u istim prostorima biti postavljena izložba koja će se bazirati isključivo na novine u iseljeništvu.

Odabrane tekstove hrvatskih tekstopisaca iz iseljeništva, kao i tekstove domaćih autora o iseljeništvu, kazivao je dramski umjetnik Vedran Mlikota.

Izložba ´Stoljeće hrvatske periodike u iseljeništvu 1900.-2000.´ koju su zajednički organizirali NSK i Međunarodni centar za usluge u kulturi bit će otvorena do 7. siječnja 2003.

Pročitajte više