otvorena izložba "universum sacrum-sakralno kiparstvo"

Izložba kiparstva "Universum sacrumsakralno kiparstvo" iz Sakralne zbirke Hrvatskoga povijesnog muzeja (HPM) otvorena je večeras u Zagrebu.

Izloženo je 70 umjetnina, od minijatura do oltara, nastalih između 16. i 19. stoljeća koji su nekad bili dijelom inventara crkava i kapela.

To je, kako je objasnila autorica izložbe Snježana Pavičić, prvi put da se predstavlja građa sakralnog kiparstva iz fundusa HPM-a, a svrstana je po temama - svijećnjaci, oltari, kipovi svetaca, anđeli, prikazi Krista i Bogorodice.

Najvrjedniji izlošci su "Zlatni oltar" iz 1660. i "Obraćenje sv. Pavla" iz 1760. kao jedini sačuvani oltar iz crkve sv. Marka. Također se mogu vidjeti i kipovi apostola sv. Jakova Starijeg, sv. Pavla i sv. Ivana Evanđelista, kip Marijina Uznesenja, osmerokraki svijećnjak i brojni drugi predmeti.

Većinom su izložena barokna djela iz lokalnih radionica, no zastupljeno je i nekoliko kipova poznatijih srednjoeuropskih kipara: Ivana Komersteinera, Josipa Stallmayeara, Klaudiusa Kautza i drugih.

Izloženi su i panoi s opisima i fotografijama načina zaštite muzejskih predmeta.

Pavičić je istaknula i kako je izložbi prethodilo desetak godina konzervatorsko-restauratorskih radova, uglavnom kod privatnih restauratora, s obzirom na nezadovoljavajuću suradnju s restauratorskim zavodima.

Djela su za zbirku nabavljena na prijelazu 19. u 20. stoljeće, kad je HPM bio u sastavu Narodnog muzeja, među ostalim iz zagrebačke katedrale, župnih crkava u Sisku, Molvama, Donjoj Kupčini, napomenula je Pavičić.

Likovni postav, za koji ravnateljica HPM-a Ankica Pandžić kaže da je drukčiji od svega do sada viđenog u tom muzeju, napravili su arhitekt Oleg Hržić i akademski slikar Ante Rašić.

Izložba je financirana novcem Ministarstva kulture, otvorena je do ožujka 2004., a otvorio ju je ministar kulture Antun Vujić.

(Hina) sdju ln

Pročitajte više