OTVORENA IZLOŽBA VATROSLAVA KULIŠA U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Izložba najnovijeg ciklusa slika "Riffovi" Vatroslava Kuliša, ostvarenog prošle i ove godine, otvorena je večeras u Umjetničkom paviljonu.

Izloženo je dvadeset ulja na platnu velikog formata (oko dva puta tri metra) izrazitih boja, u kojima prevladavaju plava, žuta i zelena. Tematska okosnica ciklusa su apstraktni pejsaži.

Vatroslav Kuliš jedan je od najistaknutijih baštinika apstraktnog pejsaža u recentnoj hrvatskoj umjetnosti, rekao je autor predgovora Radovan Vuković na otvorenju izložbe.

Ispisujući u novom ciklusu intimne apstraktne autoportrete, Kuliševo slikarstvo nakon dugogodišnjeg umjetničkog stvaranja kao da proživljava kreativnu mladost, istaknuo je.

Vuković smatra da je Kuliš, slikar boje i geste sa snažnom kolorističkom tradicijom, energiju svjetla i pokreta prepoznao kao pokretačku snagu svog slikarstva. Po njegovim riječima, autor se nakon metafizičkog slikarstva vratio gestualnosti.

Vatroslav Kuliš (Vidoši, 1951.) diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi Šime Perića. Od prve samostalne izložbe 1969. u Galeriji "Dubrava" do danas imao je osamdesetak samostalnih i stotinjak skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim slikarstvom Kuliš se bavi grafičkim dizajnom i kazališnom scenografijom. Dobitnik je mnogih nagrada, među ostalim, državne nagrade "Vladimir Nazor" za 2000.

Kuliševa je izložba prva u nizu na kojima će u Umjetničkom paviljonu izlagati umjetnici mlađeg i srednjeg naraštaja. Izložba "Riffovi", za koju je umjetnik naslov preuzeo iz jazza i rocka, glazbe koju sluša dok slika, može se razgledati do 8. lipnja.

Izložbu je otvorio ministar kulture Antun Vujić.

(Hina) ag mć

Pročitajte više