Ova tri čovjeka pretvaraju najmnogoljudniju zemlju svijeta u ekonomsku supersilu

Foto: EPA

U ožujku je tihi obalni gradić u zapadnoj indijskoj državi Gujarat mogao konkurirati i Davosu i Coachelli. Milijarderi i filmske zvijezde iz cijelog svijeta stigli su u Jamnagar, te njegovu malu zračnu luku zakrčili privatnim zrakoplovima i čarter letovima. Svi su bili tamo kako bi se zabavili s najbogatijim čovjekom u Aziji Mukeshom Ambanijem.

Ovaj 67-godišnji predsjednik najvrjednije privatne indijske kompanije Reliance Industries priredio je raskošnu zabavu uoči vjenčanja za svog sina, ugostivši oko 1200 gostiju iz Silicijske doline i Bollywooda. Mark Zuckerberg, Bill Gates i Ivanka Trump bili su među brojnim slavnim gostima, piše CNN.

Pjevala mu Rihanna, zabavljao ga David Blaine

Trodnevna proslava, na kojoj su nastupili pop zvijezda Rihanna i mađioničar David Blaine, zadivila je Indiju i dodatno potvrdila rastuću globalnu moć Ambanija. Međutim, Ambani nije bio jedini indijski biznismen na ovom okupljanju čiji zapanjujući utjecaj i bogatstvo preoblikuju najmnogoljudniju zemlju na svijetu.

Pozvan je i milijarder Gautam Adani, osnivač grupe Adani. Infrastrukturni tajkun zapanjio je svijet svojim nenadmašnim usponom u posljednjem desetljeću. Prije dvije godine nakratko je istisnuo Jeffa Bezosa s pozicije druge najbogatije osobe na svijetu.

“Oni su fenomenalni poduzetnici, koji su uspjeli održati stabilan rast i razvoj u živahnom, ali ponekad kaotičnom političkom i poslovnom okruženju u Indiji”, rekao je Rohit Lamba, ekonomist na Državnom sveučilištu Pennsylvania.

Ulagači su vjerovali u sposobnost ovog dvojca da se vješto snalaze u sektorima koje je kao prioritet istaknuo premijer Narendra Modi, koji trenutno vodi kampanju za svoj treći uzastopni mandat na čelu Indije.

Ova južnoazijska zemlja želi postati gospodarska sila 21. stoljeća, nudeći pravu alternativu Kini za ulagače koji traže rast i proizvođače koji žele smanjiti rizike u svojim opskrbnim lancima. Reliance Industries i Adani Group su golemi konglomerati vrijedni preko 200 milijardi dolara svaki, s etabliranim poslovima u sektorima od fosilnih goriva i čiste energije do medija i tehnologije.

Oblikuju Indiju u ekonomsku supersilu

Kao rezultat toga, ova tri čovjeka - Modi, Ambani i Adani - igraju temeljnu ulogu u oblikovanju ekonomske supersile u koju će se Indija pretvoriti u nadolazećim desetljećima. U glavnom financijskom gradu Indije Mumbaju, tragovi djelovanja dvojice poslovnih ljudi nalaze se posvuda, počevši od užurbane međunarodne zračne luke kojom upravlja Adani.

Njihova se imena mogu pronaći po cijelom gradu - od natpisa Adani Group postavljenog uz autoceste do visokih stambenih zgrada Adani Realtyja, do kulturnih institucija nazvanih po klanu Ambani.

Nekim prostorima nisu potrebni nazivi ili svijetleće oznake, ali njihova je pripadnost jednako očita. Svatko u Mumbaiju zna tko živi u Antiliji - osobnom neboderu Ambanija i njegove obitelji, čija je izgradnja navodno koštala dvije milijarde dolara i može se pohvaliti toplicama, trima heliodromima i kinom s 50 sjedala. Zgrada od 27 katova nalazi se u ulici nazvanoj “Billionaires Row”.

Moćni tajkuni

Moć i utjecaj koju ti indijski tajkuni uživaju već su viđeni u drugim zemljama koje su prolazile kroz razdoblja brze industrijalizacije.

I Ambanija i Adanija novinari često uspoređuju s Johnom D. Rockefellerom, koji je postao prvi američki milijarder u posljednjim desetljećima 19. Stoljeća. Tijekom tih desetljeća, bogatstvo industrijalaca je eksplodiralo zahvaljujući brzom širenju željeznice, tvornica i urbanih središta diljem Amerike. Druga poznata imena, uključujući Fricka, Astora, Carnegieja i Vanderbilta, također su oblikovala infrastrukturu zemlje.

U Aziji su “chaeboli” ili divovski obiteljski konglomerati dominirali južnokorejskim gospodarstvom desetljećima i mnogi od njih, uključujući Samsung i Hyundai, postali su globalni lideri u poluvodičima i automobilima.

Indija prolazi ono što je Amerika davno prošla

“Indija je usred nečega kroz što su Amerika i mnoge druge zemlje već prošle. Britanija u 1820-ima, Južna Koreja u 1960-ima i 1970-ima, a moglo bi se raspravljati o Kini u 2000-ima", rekao je James Crabtree, autor knjige o indijskim bogatašima “The Billionaire Raj”.

"Normalno je da zemlje u razvoju prolaze kroz takvo razdoblje brzog rasta, u kojem se javlja akumulacija prihoda na samom vrhu, rastuća nejednakost i puno ortačkog kapitalizma”, dodao je Crabtree.

Indijsko gospodarstvo ima mnoge od tih karakteristika. S vrijednošću od 3,7 bilijuna dolara u 2023. godini, to je peto najveće gospodarstvo svijeta, Tijekom Modijevog desetljeća na vlasti Indija je napredovala četiri mjesta na ljestvici i preskočila Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ugodno je pozicionirana i širit će se po godišnjoj stopi od najmanje 6 posto u sljedećih nekoliko godina, ali analitičari kažu da bi zemlja trebala ciljati rast od 8 posto ili više ako želi postati gospodarska velesila.

Indija se kreće prema vrhu

Održiva ekspanzija gurnut će Indiju više u rangu najvećih svjetskih gospodarstava, a neki promatrači predviđaju da će do 2027. godine postati globalni broj tri, odmah iza SAD-a i Kine.

Unatoč tim uspjesima, sve veća nezaposlenost mladih i nejednakost i dalje su veliki problemi. U 2022. Indija je zauzela nisko 147. mjesto u bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku, mjerilu životnog standarda, prema Svjetskoj banci.

Kako bi potaknula rast, Modijeva vlada započela je golemu infrastrukturnu transformaciju trošeći milijarde na izgradnju cesta, luka, zračnih luka i željeznica. Također snažno promiče digitalnu povezanost, koja može poboljšati i trgovinu i svakodnevni život.

I Adani i Ambani postali su ključni saveznici dok se Indija kreće u ovu revoluciju.

"Dobro su povezani"

“Ovi su konglomerati vrlo važni i vrlo dobro povezani”, rekao je Guido Cozzi, profesor makroekonomije na Sveučilištu St. Gallen u Švicarskoj, napominjući da su i Adani Group i Reliance Industries osnovani godinama prije nego što je Modi došao na vlast.

“Oni nisu tipični ustajali monopolistički konglomerati. Prilično su dinamični”, rekao je Cozzi. Ne samo da igraju važnu ulogu u izgradnji infrastrukture, koja pomaže izravnom rastu, nego te dvije poslovne grupe također pomažu širiti zemlju neizravno jačanjem povezanosti kroz digitalne inovacije, objasnio je Cozzi.

Reliance je osnovao Ambanijev otac Dhirubhai, kao malu tvrtku za trgovinu tkaninom u Mumbaiju 1957. Tijekom sljedećih nekoliko desetljeća izrasla je u kolosalan konglomerat koji obuhvaća energetiku, petrokemiju i telekomunikacije. Nakon očeve smrti i nakon žestoke svađe s mlađim bratom, Ambani je naslijedio glavnu naftnu i petrokemijsku imovinu tvrtke. Zatim je potrošio milijarde pretvarajući je u tehnološkog moćnika.

U manje od desetljeća, Ambani je reformirao indijski telekomunikacijski sektor te postao i vodeći faktor u sektorima od medija do maloprodaje.

"Srž svega što Indija želi postići"

Njegovu ambiciju i brzu ekspanziju bez daha prati Adani, student koji je napustio fakultet i sada upravlja poslovima u rasponu od luka i energetike do obrane i zrakoplovstva. Kao poduzetnik prve generacije, ovaj 62-godišnjak započeo je svoju karijeru u trgovini dijamantima, prije nego što je 1988. osnovao tvrtku za trgovinu robom, koja se kasnije razvila u Adani Enterprises Limited (AEL).

Prema siječanjskoj bilješci američke brokerske tvrtke Cantor Fitzgerald, AEL je “u srži svega što Indija želi postići”.

Tvrtka funkcionira kao inkubator za Adanijevo poslovanje. Mnogi su se izdvojili i postali vodeći igrači u svojim sektorima. Prema Cantoru, trenutačni fokus tvrtke na zračne luke, ceste i energiju čini je jedinstvenom prilikom za dugoročna ulaganja.

I dok su oba tajkuna velik dio svog bogatstva izgradila na fosilnim gorivima, sada ulažu milijarde u čistu energiju. Njihov fokus na zelene energije dolazi u vrijeme kada je Indija sebi postavila neke ambiciozne klimatske ciljeve.

Tata ima ogromnu moć

Najbrže rastuće veliko gospodarstvo svijeta ima i druge konglomerate. Tata Group, stara 156 godina, ima ogromnu moć u različitim ključnim sektorima, od čelika do zrakoplovstva, ali često ne privlači istu pažnju kao noviji konglomerati, uglavnom zato što je kontroliraju filantropski fondovi i nije obiteljska dinastija.

Ambani i Adani smatraju se Modijevim saveznicima. Istaknuti političari iz oporbenih stranaka u Indiji često su dovodili u pitanje Modijeve veze s indijskim superbogatašima, a meteorski uspon Adanija postao je problematičan prošle godine.

U siječnju 2023. grupu je potresla kriza bez presedana kada ju je američki short-seller Hindenburg Research optužio da se desetljećima bavi prijevarom. Adani je odbacio Hindenburgov izvještaj kao neutemeljen" i zlonamjeran. Ali to nije uspjelo zaustaviti zapanjujući krah burze koji je u jednom trenutku izbrisao više od 100 milijardi dolara vrijednosti kompanija koje kotiraju na burzi.

Odnos s premijerom

Politički čelnici iz glavne oporbene stranke u Indiji doveli su u pitanje Adanijev odnos s premijerom, a neki su čak rekli da su kažnjeni zbog toga što su se bavili tim pitanjem.

Od tada se Adani značajno oporavio, a dionice u nekim od njegovih kompanija dosegle su rekordne razine. Unatoč skandalu, grupa je također uspjela privući milijarde novih stranih ulaganja, uključujući američku privatnu tvrtku GQG Partners.

“Iako je to izvješće iznijelo na vidjelo ozbiljne zabrinutosti, vjerujemo da je tvrtka poduzela mjere za smanjenje rizika likvidnosti, poboljšanje upravljanja i povećanje transparentnosti”, napisao je Cantor u svom izvješću: “Stoga u ovom trenutku vjerujemo da je Adani prevelik da bismo ga zanemarili, a što se tiče Indije, vjerujemo da zemlja treba Adani onoliko koliko Adani treba zemlju”.

Dok Indija glasa, Modijevu vezu s milijarderima ponovno dovode u pitanje njegovi politički suparnici. Prasanna Tantri, izvanredni profesor financija na Indijskom poslovnom fakultetu, rekao je kako nema razloga vjerovati da su stvari lošije nego prije” kada je u pitanju ortački kapitalizam u Indiji.

"Optimalna korupcije nikad nije nula"

Neki procesi, posebice veća transparentnost u raspodjeli indijskih prirodnih resursa i revizija zakona o bankrotu, bili su važne reforme pod Modijem. Stručnjaci kažu da određena količina bliskosti između političara i poslovne elite može pomoći u bržem rastu nacije.

“Optimalna razina korupcije u gospodarstvu nikada nije nula”, rekao je Crabtree, dodajući da Indija mora izgraditi više neovisnih institucija koje je mogu držati pod kontrolom.

Međutim, nekontrolirana dominacija takvih golemih korporacija može ugušiti konkurenciju i inovacije te u konačnici dovesti do stagnacije gospodarstva. Nova vlada treba poticati poduzetništvo i inovacije tako što će manjim tvrtkama olakšati prikupljanje novca i riješiti se arhaičnih zakona, uključujući propise o zemljištu i radu, koji mogu smetati poslovanju. Neuspjeh u tome mogao bi ugušiti budući rast Indije.

Nekoliko velikih konglomerata ne može apsorbirati milijune ljudi koji svakog mjeseca postaju radno aktivni, rekao je Lamba, koji je također koautor knjige “Breaking the Mould” iz 2023. Godine, koja ispituje kako treće najveće gospodarstvo Azije može rasti brže.

“Indija se ne može obogatiti prije nego što ostari na nekoliko velikih tvrtki poput Adanija ili Ambanija. Indija bi trebala stvoriti više tvrtki”, zaključio je Lamba.

Pročitajte više