Ovaj čovjek pobijedio je IDS u Vodnjanu. Podržali su ga vlasnici Infobipa

Foto: www.edipastrovicchio.hr

VELIKO iznenađenje ovih lokalnih izbora dogodilo se i u Istri, gdje je nezavisni kandidat Edi Pastrovicchio pobijedio već u prvom krugu za gradonačelnika Vodnjana i time prekinuo dugogodišnju vlast tamošnje najjače političke stranke IDS-a koja je 20 godina dobivala izbore u tom gradu. Pastrovicchio (41), po struci diplomirani inženjer agronomije, u nedjelju je osvojio 58.19 posto glasova i tako poštedio tamošnje birače drugog kruga izbora. Budući da već sutra preuzima gradonačelničku funkciju, danas je poprilično u gužvi pa nam je stigao odgovoriti na samo par pitanja.

Otkrio najveći problem Vodnjana i što planira.

Jeste li očekivali pobjedu na izborima, što ona znači za vas?

Nakon brojnih razgovora sa sugrađanima koje smo ja i moj tim obavili tijekom kampanje na području cijele Vodnjanštine, postali smo svjesni da je pobjeda vrlo izgledna, tako da i nisam bio previše iznenađen. Za mene ta pobjeda znači početak jednog novog i konstruktivnijeg doba na području Vodnjanštine.

Koji je najveći problem Vodnjana?

Najveći problem je u tome što je Vodnjanština nakon 30 godina postala najnerazvijenija regija u zapadnoj Istri, bez ijednog turističkog kampa, hotela, nemamo čak ni banku. Osim toga, dosadašnja vlast može poslužiti kao primjer kako se neke stvari u javnom upravljanju nikako ne bi smjele raditi. Ilegalna gradnja je uzela maha, šume su pune različitog otpada, javna uprava je bila vrlo zatvorena za javnost, a da ne spominjem razne afere vezane uz dosadašnji rad pojedinaca u gradskoj upravi.

Što planirate postići s Vodnjanom u vašem mandatu?

Prvi korak je detaljna analiza zatečenog stanja. Nakon toga provodimo program koji smo obećali našim biračima, a najbitnije točke su uključivanje građana u odluke Grada, transparentnost rada gradskog vijeća, transparentnost proračuna te početak stvaranja funkcionalnog grada po mjeri svih građana, s naglaskom na očuvanju kulturne baštine, učinkovitijem razvoju poljoprivrede, turizma i gospodarstva.

Pastrovicchio je imao pomoć i podršku osnivača najvećeg istarskog i hrvatskog poduzetničkog diva Infobip, odnosno braće Kutić, za koje kaže da su bili uključeni u kampanju kao građani, nezadovoljni stanjem u Vodnjanu te da kao i ostali žele dobro svom gradu.

U svom programu je istaknuo stvari koje želi provesti sa svojim timom, a izdvajamo njegove dijelove.

O gradskoj upravi

"Uspostavit ćemo online i transparentan gradski proračun, po uzoru na postojeće primjere dobre prakse u pojedinim hrvatskim gradovima. Svaka će transakcija provedena putem gradskog proračuna biti vidljiva i dostupna svakom stanovniku putem internet aplikacije. Založit ćemo se da sjednice gradskog vijeća budu javne te da se mogu pratiti putem videoveze".

Osnovat će šest mjesnih odbora

"Ponovno ćemo aktivirati mjesne odbore i zborove građana. Funkcija mjesnog odbora je razgovarati sa stanovnicima na svom području, istražiti što im je potrebno i prenijeti to gradskoj upravi. Obaveza gradske uprave je poslušati zahtjeve mjesnih odbora i utvrditi najefikasniji način na koji će se ostvariti ono što su građani putem mjesnih odbora predložili. Osnovat ćemo šest mjesnih odbora".

Oživljavanje starogradske jezgre

"Izradit ćemo projekt regulacije prometa u Vodnjanu, Galižani i Peroju. Stvorit ćemo preduvjete za naseljavanje povijesnog centra, ukinuti naplatu parkiranja. Mapirat ćemo i locirati ruševne objekte. Utvrdit ćemo pravo stanje vlasništva ruševnih objekata. Sanirat ćemo i privesti namjeni ruševne objekte u vlasništvu Grada. Poticat ćemo saniranje ruševnih objekata koji nisu u vlasništvu Grada te urediti poslovne prostore u starogradskoj jezgri i privesti ih namjeni. Poticat ćemo uređenje fasada".

Prijava ilegalne gradnje, saniranje divljih deponija

"Locirat ćemo ilegalne deponije otpada i izraditi planove sanacije po prioritetima. Organizirat ćemo zajedničke javne akcije čišćenja i uređenja okoliša. Izgradit ćemo 'zelene otoke' za građane koji u svojim zgradama nemaju uvjete za držanje spremnika s otpadom. Po potrebi povećati frekvenciju odvoza svih vrsta otpada u ljetnim mjesecima. Utvrditi stanje bespravno sagrađenih objekata. Prijavljivat ćemo bespravne gradnje nadležnim institucijama i tražiti provođenje odgovarajućih aktivnosti".

Pokretanje Zadruge za otkup plodova, gradnja kompostane

"Usmjeravat ćemo povlačenje sredstava iz EU fondova za male i srednje poljoprivrednike. Kadrovski ojačati gradski Odjel za gospodarstvo i EU projekte. Pokrenut ćemo postojeću Zadrugu za otkup ploda s agronomom i snažnom komercijalom vrhunsko maslinovo ulje. Povlačenjem EU sredstava opremit ćemo otkupnu stanicu i poticati razvoj ekološke proizvodnje i stočarstva. Napraviti kompostanu za komunalni zeleni otpad i kominu masline u svrhu organskog gnojiva".

Pokretanje Vodnjanske rivijere, brendiranje Vodnjana, turističke ambulante

"Pokrenut ćemo projekt Vodnjanska rivijera tako da ćemo izgraditi šetnice od Peroja do Barbarige, povezat ćemo je s Fažanskim i Baljanskim priobaljem. Infrastrukturno ćemo urediti postojeće gospodarske zone (optički kabel, plin, ceste...) te izgraditi poduzetnički inkubator (npr. Palača Petris u Galižani), brendirat ćemo Vodnjan kao 'zelenu oazu' kroz poticanje ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Reorganizirat ćemo poslovanje TZ-a Vodnjan. Provest ćemo reviziju uvjeta koncesijskih odobrenja za plažne objekte. Educirat ćemo privatne iznajmljivače, ugostitelje i turističke djelatnike. Kreirat ćemo održavanje novih manifestacija izvan ljetne turističke sezone. Obogaćivat ćemo turističku ponudu, organizirati turističke ambulante i opremanje s automatskim defibrilatorima".

O vrtićima i školama, novo radno vrijeme, uvođenje voća i povrća iz eko uzgoja

"Osigurat ćemo dodatna financijska sredstva za stručna usavršavanja nastavnika kako bi se sustigli moderni trendovi obrazovanja za cijeli život i omogućiti im napredovanje u struci te ćemo se založiti za uvođenje voća i povrća iz ekološkog uzgoja u naše vrtiće i škole. Osuvremenit ćemo rad dječjih vrtića i jaslica prema europskim modelima koji svoje radno vrijeme prilagođavaju radnom vremenu zaposlenih roditelja te najvišim postojećim standardima."

O sportu - uštede kroz nabavu i prijevoz za sportske klubove

"Redefinirat ćemo kriterije raspodjele potpora sportskim klubovima s prioritetnim naglaskom na klubove koji brinu o sportskom odgoju najmlađih. Uvrstit ćemo održavanje sportskih objekata pod ingerencijom Grada te poticati unifikaciju javne nabave za sve članove sportske zajednice, s ciljem ušteda. Poticat ćemo zajedničko ugovaranje usluga prijevoza za sve sportske klubove, udruge koje se bave kulturom, vrtiće. Poticat ćemo investitore i gospodarstvenike da sufinanciraju lokalni sport i udruge".

Otvaranje suvremene veterinarske ambulante, hotela, igrališta i groblja za kućne ljubimce

"Založit ćemo se da se na području grada Vodnjana pronađe odgovarajuća lokacija na kojoj će se organizirati odgovarajuća skrb u vidu suvremene veterinarske ambulante, prihvatilišta za kućne ljubimce, hotela, igrališta te groblja za kućne ljubimce od kojih ćemo se moći u tim teškim trenutcima od njih oprostiti na način na koji oni to zaslužuju".

Pročitajte više