Ovaj liječnik je za prosinac dobio 9112 eura plaće. Radio je 360 sati u mjesecu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Voditelj Odjela radiologije u Općoj bolnici Zabok u siječnju je primio najveću isplaćenu plaću u javnom sektoru.

Dr. Stanko Belina na svoj je račun za prosinac dobio 9.112,05 eura. Ima 70 godina, 42 godine radnog staža, koeficijent 2.449. Osnovna plaća mu je, bez pripadajućih dodataka, 2.388,11 eura neto. Da bi dobio više od 9 tisuća eura, morao je raditi 360 sati, pišu 24sata, a prenosi Pixsell.

Fond redovnih radnih sati za prosinac bio je 168. Belina je u svojoj zabočkoj bolnici u prosincu odradio još i 192 prekovremena. I to zato jer nije imao tko drugi.

Ostalo ih je samo dvoje

Priznaje da pada s nogu od umora, ali ne želi ostaviti bolnicu na cjedilu. U listopadu je, kaže, bilo pet radiologa, ali do siječnja ih je troje otišlo te ih je ostalo samo dvoje, a dužni su pokriti službu 24 sata. Kako liječnika nedostaje, kada nema tko drugi, Belina "krpa" rupe. I tako je nakupio 360 odrađenih sati. 

Kaže, problem nedostatka radiologa vuče se već dulje vrijeme. Neki kandidati dolaze na razgovor, ali kada čuju da bi trebali raditi barem šest do sedam dežurstava, odustaju.

Beroševa obećanja

Ravnatelj bolnice Tihomir Vančina požalio se na problem pomanjkanja radiologa. Rekao je i da "nije fer što je podatak plaće dr. Stanka Beline ovako izašao u medije".

Do 31. prosinca 2023. Općom bolnicom Zabok upravljala je Krapinsko-zagorska županija. Od 1. siječnja 2024. preuzela ju je država. Dok se župan Željko Kolar bunio zbog prenošenja osnivačkih prava, pa i podnio ustavnu tužbu, ministar Vili Beroš obećavao je da će se ovom reformom, koja obuhvaća i preuzimanje općih bolnica, u njima znatno i sveobuhvatno popraviti stanje, uključivši i kadrovsko.

Liječnici spremni na štrajk

Liječnici nisu zadovoljni vladinim prijedlogom za povećanje plaća te spominju i mogućnost štrajka.

Čak 89 posto liječnika podupire štrajk, a njih 79 posto spremno je uskratiti suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno. Rezultat je to ankete koju je proveo Hrvatski liječnički sindikat među članstvom, čime su ispunili sve preduvjete za pokretanje štrajka. "Sve ovisi o protuprijedlogu vlade, odnosno Ministarstva zdravstva vezano uz uredbu o koeficijentima. Članovi su rekli svoje", kaže predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić.

U rezultatima ankete vodstvo sindikata piše da "nakon što Vlada da svoju konačnu ponudu hrvatskim liječnicima, bit će predočena s jasnim tumačenjem što ona donosi kojoj skupini i još jednom će zamoliti da se izjasne hoće li stupiti u štrajk". "Bez obzira na smjer događaja, jedno je sigurno: zaštitit ćemo dostojanstvo svojeg poziva, svoje obitelji i sebe", pišu članovima.

Čulinović-Čaić navodi kako su rezultati ankete bili očekivani te da je slična anketa provedena lani u organizaciji Hrvatske liječničke komore sa sličnim odazivom. "Naravno, sve moramo prodiskutirati s udrugama i Komorom, koji su naši partneri, ali jasno je da štrajk može pokrenuti samo sindikat", pojašnjava Čulinović-Čaić. Dodaje da očekuje poziv ministra Vilija Beroša na sastanak.

Ako protuprijedlog ne bude prihvatljiv, kreće se u zakonsku proceduru. "Trebaju se sastati Glavni odbor, Skupština... zapravo, svi zakonski koraci. No, nećemo sada u detalje jer se još nadamo da će Vlada shvatiti da se samo borimo za dostojanstvo i zdravstveni sustav, naravno i za pacijente", zaključuje Čulinović-Čaić.

Osim liječničkog sindikata, i Sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi očekuje od Vlade odgovor na njihove primjedbe u vezi s koeficijentima. S obzirom na to da ni sestre i ostali djelatnici u zdravstvu nisu zadovoljni, nije isključeno ni da bi se oni mogli pridružiti kolegama liječnicima.

Pročitajte više