Ovako je govorio Vučićev nasljednik: Ne razumijem Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić povukao se jučer s čela Srpske napredne stranke i za novog predsjednika predložio aktualnog ministra obrane Miloša Vučevića.

Informacija o Vučeviću iz perioda prije SNS-a nema mnogo. Javnosti tek postaje vidljiv nakon što pristupa Srpskoj naprednoj stranci 2008. godine i kada postaje predsjednik Gradskog odbora SNS-a 2011. godine.

Rođen je 1974. u Novom Sadu. U službenoj biografiji navodi da je Osnovnu školu „Vasa Stajić“ završio u rodnom gradu, a Gimnaziju „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine. Ističe da se do 2012. bavio odvjetništvom u obiteljskom odvjetničkom uredu.

Član Srpske napredne stranke je od 2008. godine. Za predsjednika Gradskog odbora SNS-a izabran je 2011. Potpredsjednik SNS-a postao je 2016., a potom je na tu funkciju izabran i u studenom 2021.

Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u rujnu 2012. godine, nakon čega se prestaje baviti odvjetničkim poslom. Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika, što se dogodilo prvi put u povijesti grada. Potpredsjednik Srpske napredne stranke postaje 2021. godine.

Imovina i zarada

Agenciji za borbu protiv korupcije Miloš Vučević je promjene u imovini posljednji put prijavio u listopadu 2017. godine. Kako se navodi u njegovoj imovinskoj kartici, posjeduje jedan četverosoban stan, jedan dvosoban, kao i garažu, navodi N1.

Jedina plaća koju je prijavio Agenciji je ona gradonačelnička od 92.000 dinara (oko 785 eura). Plaća mu je znatno niža nego u listopadu 2012. godine, kada je prijavio Agenciji da kao gradonačelnik Novog Sada mjesečno iz budžeta prima 150.000 dinara (oko 1280 eura).

Međutim, Vučevićevom imovinom se dosta opširnije bavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK. Tako je otkriveno da su, osim dva stana koja se vode na njegovo ime, na ime njegovog oca, majke i sestre upisana još tri stana. Prema procjeni KRIK-a, na Vučeviću i njegovoj obitelji vode se nekretnine čija je vrijednost najmanje 557.000 eura.

KRIK je otkrio i to da je Vučevićeva punica vlasnica stana od 95 kvadratnih metara, kao i garaže, u istoj zgradi u kojoj Vučević posjeduje četverosoban stan od 86 kvadratnih metara.

Vučević, barem prema onome što je prijavio agenciji, ne posjeduje automobil ili neko drugo vozilo. Ipak, u emisiji Grad i mi koja se emitira na pokrajinskom javnom servisu, a u kojoj je jedini gost Vučević, vozio je službenu Škodu.

Ipak, Vučević je posjedovao Peugeot 407, koji je 2013. godine prodao za milijun dinara, dok je automobil marke Renault Laguna poklonio svom ocu Zoranu iste godine. Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je Vučeviću mjeru upozorenja jer joj nije prijavio da je u trenutku kada je već bio gradonačelnik posjedovao dva vozila.

Nije imao afere, ali se protiv njega vodio prekršajni postupak

Protiv njega se vodio prekršajni postupak, koji je pokrenula Državna revizorska institucija, zbog toga što je iz gradskog proračuna potrošeno oko 126 milijuna dinara više nego što je predviđeno. Vučević je novčano kažnjen, ukazujući da je tijekom postupka učinio sve u svojoj moći kako bi spriječio da se prekršaj dogodi.

Jedna od novosadskih afera koja je obilježila 2019. godinu jest kaznena prijava koja se odnosi na Miloša Vučevića, njegovog bivšeg savjetnika Slobodana Milića Bocaru i njegovu suprugu Biljanu. Anonimnu prijavu je na društvenim mrežama objavio šef Narodne stranke u Novom Sadu Borislav Novaković, nakon čega je krenuo u kampanju, optužujući Vučevića i Bocaru za korupciju, navodi se na sajtu 021.rs.

Vučević je reagirao i u aferi Jovanjica, kada je opozicija optužila Andreja Vučića da je bio u kontaktu s Predragom Koluvijom, optuženim u slučaju Jovanjica zbog uzgoja marihuane. Vučević je tada podnio kaznenu prijavu protiv braće Vučić koja je potom odbačena.

"Ne razumijem Srbe koji su danas u Hrvatskoj na odmoru"

U Hrvatskoj je najpoznatiji po izjavi iz kolovoza prošle godine kada je rekao da on nikada neće razumjeti Srbe koji su na odmoru u Istri, Dalmaciji i na otocima. 

"Neka ljetuju gdje god hoće, baš me briga, ali sigurno je gadno i prilično neugodno sutra biti Srbin u Dalmaciji ili negdje na odmoru na Jadranskom moru u Hrvatskoj. Sutra će oni slaviti i pričati da su pobijedili protjeravši Srbe. Jedino da ronite cijeli dan, da uzmete veliku bocu kisika, da idete pod more i da se pravite da se to ne događa i da su oko vas baš pristojni ljudi", rekao je Vučević.

Pročitajte više