OVAKO PLJAČKA SDP Direktorima Hrvatskih šuma zajamčili bonuse od 5.5 milijuna naših kuna

Foto: Pixsell, Index

UPRAVA Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi.

Ivan Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna.

Naime, Skupština društva Hrvatske šume, zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini 26. siječnja 2012. godine sklopila je ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom Uprave Hrvatskim šuma te da Ivanom Ištokom i Marijom Vekić kao članovima Uprave istog društva.

Index je došao u posjed ugovora koji osim visokih plaća i raznih privilegija, sadrži i članak o isplati bonusa u slučaju ostvarivanja boljih rezultata Društva u razdoblju obavljanja dužnosti predsjednika i članova uprave, i to za svaku poslovnu godinu.

Zbog članka 5. na sudu

Prema tom ugovoru Hrvatske šume trebale bi isplatiti oko 5,5 milijuna kuna bonusa Paveliću, Ištoku i Vekić.

U članku 5. ugovora kojeg su potpisali Jakovina i Pavelić stoji: "U slučaju ostvarivanja boljih rezultata Društva u razdoblju dok Član Uprave obnaša funkciju, za svaku poslovnu godinu (odnosno barem 80 posto poslovne godine) unutar koje je Član Uprave obnašao svoju funkciju, Društvo će mu isplatiti bruto iznos od 0,75 posto razlike između ostvarene neto dobiti tekuće financijske godine i najveće neto dobiti ostvarene u 2009. 2010. i 2011. godini".

Isti članak nalazi se i u ugovorima Marije Vekić i Ivana Ištoka, no njima je predviđen iznos bonusa od 0,5 posto razlike između ostvarene neto dobiti tekuće financijske godine i najveće neto dobiti ostvarene u 2009. 2010. i 2011. godini.

Budući da si dosad nisu isplaćivali bonuse predsjednik Uprave Pavelić i član Uprave Ištok zahtijevali su isplatu svih zaostalih bonusa.

Tako Ivan Pavelić potražuje oko 2,3 milijuna kuna, dok Ivan Ištok potražuje oko 1,6 milijuna kuna, koliko ispada prema izračunima iz ugovora.

Marija Vekić, kojoj prema ugovoru također pripada kao i Ištoku, oko 1,6 milijuna kuna, nije tužila Hrvatske šume radi neisplate bonusa.



Hrvatske šume i Ministarstvo poljoprivrede škrti s informacijama

Budući da je Skupština Društva Hrvatskih šuma koju zastupa ministar poljoprivrede Davor Romić, odbila isplatiti bonuse Upravi, Pavelić i Ištok, su kako doznaje Index, 6. lipnja 2016. Općinskom radnom sudu u Zagrebu podnijeli tužbe protiv Hrvatskih šuma d.o.o. radi isplate bonusa.

Iz Uprave Hrvatskih šuma samo su nam kratko odgovorili kako je Uprava tražila da se ispune elementi iz ugovora, dok nam detalje nisu dali, pravdajući se obvezom tajnosti ugovora.


"Uprava je u skladu s Ugovorima o radu tražila od Skupštine Društva ispunjenje svih ugovorenih elemenata. Kako se ugovori o radu Uprave smatraju poslovnom tajnom, to nismo u mogućnosti davati daljnje informacije.

Kako u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, trgovačko društvo u odnosu između Uprave i Društva zastupa Skupština Društva, to Uprava nije ovlaštena davati nikakve informacije u svezi s time", stoji u odgovoru iz Hrvatskih šuma d.o.o.

Upit smo poslali i Ministarstvu poljoprivrede, no također nismo dobili konkretnije informacije osim potvrde o tužbi dvoje članova Uprave.

"U ovom trenutku možemo potvrditi da su dva člana Uprave Hrvatskih šuma protiv Hrvatskih šuma pokrenula tužbu o navedenoj stvari, o čemu smo obaviješteni pozivom na odgovor na tužbu. Nismo u mogućnosti dati Vam više informacija o cijelom slučaju jer se, kao što smo već naveli, oko istog vodi sudski spor", odgovor je koji nam je stogao iz Ministarstva poljoprivrede.

Sindikat šumarstva: Ugovor je nemoralan i Jakovina treba odgovarati

Razgovarali smo i s predsjednikom Hrvatskog sindikata šumarstva, Željkom Kalauzom koji je za Index rekao da je upoznat s tužbama Pavelića i Ištoka i da su njihovi ugovori prije svega nemoralni.

Klauza je kazao da su rađene usporedbe financijske dobiti s onima iz 2009., 2010. i 2011. godine kad je bila kriza i kad su Hrvatske šume znatno slabije poslovale.

"Na temelju toga sad članovi Uprave trebaju dobiti milijunske bonuse koje pak Ministarstvo ne želi isplatiti pa su ih ovi iz Uprave tužili. Odnosno Uprava Hrvatskih šuma je tužila Hrvatske šume.

Njihovi ugovori su tajna što isto smatramo nedopustivim. Zašto bi plaće Uprave trebale biti tajne. Te ugovore potpisao je bivši ministar Tihomir Jakovina koji treba odgovarati za to.

Ovako visoka financijska dobit u zadnjih par godina postignuta je prije svega zbog smanjivanja broja radnika.

Imamo 1200 radnika manje nego smo imali primjerice 2009. godine. Tako da dobit iz 2013., 2014. i pogotovo 2015. nije usporediva s onom iz 2009., 2010. i 2011. godine.

Uz to Pavelić je 2013. digao cijene jer se roba na tržištu počela tražiti.

Znači imamo skuplju robu, 12000 radnika manje za vrijeme Pavelića, a uz to je radnicima smanjio i niz prava kao što je broj dana godišnjeg, zatim smo se 2014. morali odreći božićnica 2014. Smanjili su dnevnice.

Samo su u 2014. na radnicima uštedjeli 40 milijuna kuna. Uz to se ne zapošljava, ako se i zaposli onda se to radi preko agencija", kaže Klauza.

Radnicima po kunu

Upravu na čelu s Pavelićem proziva da je nakon ovih ugovora vidljivo da je radila samo za svoju dobrobit.

"Pavelić nam je na sastancima govorio da je cilj njegove Uprave dobrobit poduzeća, a pritom je mislio samo na svoju dobrobit.

Oni sad traže višemilijunske bonuse, a nama su za 2012. i 2013. isplatili kunu stimulacije svakom. Samo 1 kunu. Rekli su tad da ne smiju više jer se boje reakcije javnosti ako isplate više.

Zahvaljujući lošim potezima Hrvatske šume su i izgubile novac. Tako je 22 radnika iz Delnica te po jedan i Vinkovaca i direkcije dobilo otkaze, a potom su tužili tvrtku i Hrvatske šume su izgubile spor i morale platiti preko 3,5 milijuna kuna odštete i još ih vratiti na posao.

Izgubili su i tužbu jer smo ih tužili radi neisplate stimulacija, samo za sudske troškove tvrtka je morala platiti 670.000 kuna.

Dakle Uprava je loše radila jer što god smo tražili po kolektivnom ugovoru, morali smo to izboriti sudskim putem", zaključio je Klauza na kraju.

Prijatelj prijatelju uzvratio uslugu

Posjetimo, kao predsjednik Uprave Helios osiguranja Ivan Pavelić je 2006. odobrio Jakovininoj tvrtki 60.000 eura, a zauzvrat ga je Jakovina imenovao na čelo Hrvatskih šuma.


Sporna tvrtka ministra Jakovine TJ-Prom kao kolateral za kredit dala je hipoteku na gospodarske zgrade, koju je osiguranje prihvatilo iako nekretnina nije imala uporabnu dozvolu.

Pavelić u odluci o kreditu nije vidi ništa sporno.

"Osiguranje Helios imalo je u to vrijeme 3.500 partija kredita, a svaki od kredita odobravan je prema određenim kriterijima", kazao je Pavelić o krditu.
 

Pročitajte više