Ovako policija objašnjava zašto je okružila i držala aktivistice na "Hodu za život"

Foto: Index

Manifestacija "Hod za život" održana je danas diljem Hrvatske, a u Zagrebu je za to vrijeme nekoliko žena pokušalo razviti transparent na kojem je pisalo "Ne gazite ženska prava". Policajci su oko žena oformili krug, a Index je razgovarao s jednom od njih, Sanjom Juras, koordinatoricom Ženske mreže Hrvatske, koja je prepričala svoju stranu priče. 

Protivnica "Hoda za život": Policija nas je okružila i držala dva sata. Pozlilo mi je

"Gotovo dva sata su nas okruživali. U više navrata smo pitale policijske službenike zašto su nam oduzeli pravo na slobodu kretanja. Nisu nam htjeli odgovoriti, nisu nas htjeli pustiti niti dati brojeve znački. Samo jedan od njih je to učinio. Fizički su nas sprječavali da se krećemo. Nazvala sam 192 i rekla sam da nam policijski službenici protupravno oduzimaju slobodu i da ih molim da pošalju policiju da nas oslobode od njih", ispričala je Juras kojoj je, navela je, na koncu i pozlilo. Najavila je i podnošenje kaznene prijave, prijavu CPT odboru Vijeća Europe za sprječavanje nečovječnog postupanja te tužbu zbog diskriminacije i povrede prava osobnosti. 

Policija: Postupali smo da bi spriječili ometanje najavljenog javnog okupljanja

Policijskoj upravi zagrebačkoj poslali smo upit o navodima Juras o protupravnom oduzimanju slobode kao i tome da policajci navodno nisu htjeli pokazati brojeve znački. Ovo su nam odgovorili:

"Danas, 18. svibnja u jutarnjim satima u Centru tijekom održavanja uredno prijavljenog javnog okupljanja pod nazivom "Hod za život", policijski službenici koji su bili prisutni s ciljem osiguravanja istog postupali su prema manjoj grupi građana radi sprječavanja ometanja prethodno prijavljenog javnog okupljanja ograničenjem slobode kretanja kolone sudionika uredno prijavljenom trasom kretanja.

"Rekli su da namjeravaju ući među sudionike 'Hoda za život'"

Naime, skupina građana koja je iskazivala protivničke stavove i mišljenja, njih između 10 i 15, protivno upozorenjima i u namjeri kako bi zaustavili povorku, u ulici Ilica na raskrižju s ulicom Frana Petrića pokušali su stajanjem, sjedenjem na cesti i razvlačenjem većeg transparenta ispred kolone sudionika zaustaviti prolazak kolone, u čemu su onemogućeni od strane redara i policijskih službenika. Po prolasku kolone sudionika prijavljenog javnog okupljanja i njihova dolaska na Trg Nikole Šubića Zrinskog, navedena skupina građana uputila se iz Ilice prema Trgu Nikole Šubića Zrinskog gdje su, po njihovoj izjavi, namjeravali ući među sudionike javnog okupljanja "Hod za život" radi iskazivanja protivničkih stavova i mišljenja u čemu su za raskrižju ulice Nikole Tesle i Trga Nikole Šubića Zrinskog zaustavljeni i spriječeni iz sigurnosnih razloga.

Policijski su službenici zbog navedenog tim građanima provjerili identitet", priopćili su iz policije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.