Putinov zastupnik prijeti: Raketirat ćemo nizozemske luke, Europa će ostati bez nafte

Screenshot: Twitter/Rusija 1

ANDREJ GURULJOV polako, ali sigurno preuzima ulogu glavnog retoričkog pit bula ruskog režima na državnoj televiziji. Ovaj zastupnik ruske Dume iz vladajuće stranke Ujedinjena Rusija i umirovljeni general, odnosno zamjenik zapovjednika ruske Južne vojne oblasti, već se prošlog tjedna proslavio prijetnjom da će, ako zbog trenutnog ekonomskog spora između Litve i Rusije oko Kalinjingrada izbije treći svjetski rat, Rusija prvo pogoditi London.

Nastupajući u emisiji na državnom Kanalu 1 objasnio je da će London biti prva meta jer je "kristalno jasno da prijetnja svijetu dolazi od Anglosaksonaca". Zaprijetio je i da će uništiti sve svemirske satelite i sustave proturaketne obrane zemalja NATO-a, a da će zapadnoj Europi u ovoj "operaciji uništavanja kritičnih mjesta" uništiti i "sva mjesta za opskrbu energijom". 

A onda je dva dana kasnije, u subotu, dalje razradio svoje, odnosno ruske apokaliptične planove za uništenje Zapada, a prvenstveno Europe u svjetskom ratu.

"Mi savršeno dobro razumijemo da se, kad oružane snage ostvare ciljeve koje im je postavio predsjednik i dosegnu zapadne granice Ukrajine, ostalo sigurno neće vrtjeti oko Ukrajine. Tema je najavljena prošle jeseni, jasno ju je formulirao predsjednik (Vladimir Putin), svi europski lideri su obaviješteni kao i naši takozvani 'partneri'. Svi su znali za to", počeo je Guruljov svoje izlaganje. 

Guruljov: Probit ćemo koridor kroz Litvu do Kalinjingrada

"Vojna prisutnost mora biti uspostavljena na granici s Bjelorusijom, u Kalinjingradu već postoji i borbeno je sposobna. Njom se potencijalno može stvoriti sigurni koridor za naš lanac opskrbe prema Kalinjingradu. On bez sumnje mora biti stvoren", ustvrdio je govoreći upravo o koridoru Suwalki, južnom graničnom teritoriju Litve između Bjelorusije i Kalinjingrada.

Taj pojas mnogi smatraju svojevrsnom Ahilovom petom, odnosno najranjivijom točkom istočnog krila NATO-a, budući da bi ga Rusija mogla lako i brzo osvojiti i tako odsjeći Litvu, Latviju i Estoniju od ostatka saveza.

To bi, u slučaju da se Putin odluči na neku novu "specijalnu vojnu operaciju" u tim zemljama, poput invazije koju je pokrenuo na Ukrajinu, značilo da bi NATO-u bilo mnogo teže obraniti ih u svjetskom ratu koji bi izbio, budući da članak 5 Sjevernoatlantske povelje jamči zajedničku obranu napadnutih članica saveza. 

Rusija je već zaprijetila Litvi zbog nedavne najave blokade željezničkog prometa preko njenog teritorija prema Kalinjingradu u slučaju roba koje su obuhvaćene europskim sankcijama. No kako je litvanska premijerka Ingrida Simonite pokušala objasniti, to je naprosto provođenje zajedničke odluke Europske unije i zasad se odnosi samo na prijevoz čelika i drugih metala.  

>> Ovaj dio Litve mogao bi biti mjesto gdje će početi treći svjetski rat

"Mogli bismo upotrijebiti nuklearno oružje" protiv Europe

"Oni koji mašu svojim člankom 5 trebaju ga smotati i zabiti znate već gdje. To je naš teritorij i mi ćemo odlučiti što ćemo unositi u njega iz jedne ruske regije u drugu. Beskorisno vam je citirati međunarodno pravo, pogotovo jer je to pravo zaboravljeno i zgaženo, više ne postoji", zaključio je ratoborni ruski zastupnik. 

Dodao je da se "pripitomljavanje Litve razmatra", ali da se zapravo ne radi o Litvi, nego o "njenim vlasnicima" koji joj "izdaju zapovijedi". Kao primjer "ranjivih točki" Europe koje bi Rusija mogla vojno napasti naveo je da "Nizozemska najmanje 40% sirove nafte na svom obalnom području uvozi i prerađuje" za EU. 

"Takvu malu točku bilo bi teško promašiti. Kad kažemo da bismo mogli upotrijebiti nuklearno oružje, možda da, a možda ne", zaprijetio je Guruljov sugerirajući dalje da bi Rusija mogla u isto vrijeme "zavrnuti slavinu" plinovoda i naftovoda te pogoditi tankere koji dopremaju naftu u Europu.

"Ne treba vam ni (krstareći projektil) Kalibr, to može napraviti torpedo. Posebno ako je usidren u luci, može izgorjeti zajedno s cijelom infrastrukturom luke. Europa se neće samo smrznuti nego će totalno crknuti", uvjeravao je dalje Guruljov ostale goste i gledatelje emisije.

"Suludo je tvrditi da su oni (Zapad) nepobjedivi"

Zadovoljno je dodao da ima još mnogo takvih "točaka pritiska" koje Rusija može udariti te da bi bilo "suludo tvrditi da su oni nepobjedivi". U nastavku je još pozivao na obračun s ruskom "petom kolonom" koja se protivi ratu i prijetio da "ništa neće ostati od njih", bilo da su u Rusiji ili u inozemstvu. 

Snimku emisije na Twitteru je objavila novinarka američkog portala Daily Beast Julia Davis, koja i inače prati ruske režimske medije i redovito donosi najluđe i najjezivije prijetnje i verbalne napade koje Zapadu i Ukrajini upućuju voditelji i gosti njihovih političkih debatnih emisija. 

"Molim vas, podijelite ovo s onima koji misle da 'Rusija ne bi nikad napala NATO'", komentirao je na Twitteru snimku britanski parlamentarni zastupnik Edward Lucas. 

>> Ruski umirovljeni general prijeti: Izbrisat ćemo Britaniju, a onda ide rat s NATO-om

"Mi ćemo odlučiti koliko će od Zapada ostati"

Podsjetimo, još jedan ruski umirovljeni general, Jevgenij Bužinski, zaprijetio je prošli tjedan u emisiji na Rusiji 1 "fizičkim nestankom" Velike Britanije u slučaju da izbije treći svjetski rat.

A još jedan ruski propagandist, analitičar Dmitrij Drobnicki, u istoj emisiji kod notornog voditelja Vladimira Solovjova, ustvrdio je da će nakon rata s Ukrajinom Rusija povesti nove "specijalne operacije" drugdje.

Solovjov mu je odvratio da će Rusija odlučiti "koliko će od Zapada ostati" na svijetu.

Pročitajte više