Ovako su EU istražitelji otkrili Žalac i njene večere: "Dođite na kat, ona je dama"

Foto: Damir Spehar, Patrik Macek/PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) otvorio je novu istragu protiv bivše Plenkovićeve ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) Gabrijele Žalac. Ovoga puta je terete da je troškove privatnih druženja i večere plaćala europskim novcem.

EPPO sumnja da je od svibnja 2017. do srpnja 2019. tako potrošila 9732 eura, od čega je većina, točno 85 posto, bio novac iz europskih fondova, a ostatak iz državnog proračuna.

Žalac se sumnjiči da je dio osobnih troškova i večera pravdala kao trošak reprezentacije preko kabineta ministra, a veći dio predstavljen je u obliku troškova nabave u Upravi za strateško planiranje i koordinaciju fondova EU, što je plaćeno iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, odnosno europskim novcem.

Radi se o večerama koje je Žalac organizirala u zagrebačkom restoranu Bocca Marai

Jutarnji piše da se uglavnom radi o večerama koje je Žalac organizirala u zagrebačkome restoranu Bocca Marai, na kojima je čest gost bila njezina prijateljica, tada državna tajnica, a sada suoptuženica na dvije USKOK-ove optužnice, Josipa Pleslić ex. Rimac, kao i o rođendanu Gabrijele Žalac u restoranu Šarm 4. veljače 2019., na kojem su osim Žalac bili i njezini sadašnji suoptuženici u tzv. aferi Softver, informatičar Mladen Šimunac i bivši ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Do dokaza za ove najnovije optužbe protiv Žalac EPPO je došao tijekom istraga baš u aferi Softver, a dijelom i kroz dokaze koje je USKOK ranije prikupio protiv Josipe Rimac, odnosno sadržaja razgovora pronađenih u telefonu bivše državne tajnice. Riječ je o sada već javnosti poznatim razgovorima u kojima su njih dvije spominjale AP-a.

Štoviše, kako je to otkriveno, Rimac i Gabrijela Žalac su čak imale zatvorenu WhatsApp grupu pod nazivom Boka u kojoj je treći član bio tadašnji predsjednik DKOM-a Goran Matešić. 

Prema rezultatima istrage u aferi Softver, Žalac se htjela upoznati s Matešićem nakon što je DKOM, kojemu je on bio na čelu, zbog žalbe KING ICT-ja poništio prvi postupak, onaj na kojemu je posao izrade informatičkog programa za eFondove izravno dodijeljen tvrtki Mladena Šimunca kojega je Žalac gurala.

Rimac u porukama Žalac predstavljala kao damu

"Da sam znala za ovo, ne bi prošla žalba, ja bi Matešića riješila...", napisala je ministrici Rimac. Ubrzo je Rimac kontaktirala Matešića i predložila mu da upozna Žalac, odnosno da ode kod nje u Ministarstvo. Predsjednik DKOM-a je odbio dolazak u službene prostorije, no pristao je na večeru.

"Ja ti neću u Ministarstvo, nikad ne idem na noge ministru. Pazim na to od početka. Ali dolazi u obzir da se negdje vidimo!" Na to mu Rimac odgovara: "OK, u Bocamarai na katu. Ona je dama", piše Jutarnji.

O njihovu druženju u Bocca Maraiju kao svjedok u postupku oko nabave softvera pričao je i Goran Matešić, rekavši kako je u nekoliko navrata bio s ministricom u tom restoranu te da je s njima gotovo uvijek bila prisutna i Josipa Rimac, "a ponekad i druge osobe, kako iz njihova privatnog tako i političkog života", koje nije imenovao.

Ovo je već četvrti kazneni postupak protiv Plenkovićeve ministrice za koju je govorio da je stručnjak

Slično, ali ranije, EPPO je doznao i za rođendan bivše Plenkovićeve ministrice u restoranu Šarm. Tada, kada je istraga tek počinjala, sporni su bili kontakti između Žalac i Šimunca, koji je nudio softver, i Petrica, tadašnjeg šefa SAFU agencije, koja je trebala nadzirati kako se nabava softvera odvija. A kako su optužbe za pogodovanje postajale sve ozbiljnije, tako su oni svoje poznanstvo pokušali umanjiti.

Ipak, jedna od sudionica tog sastanka europskim je istražiteljima predala i fotografije s rođendana na kojima su zagrljeni snimljeni Šimunac i Petric čime su pobijene njihove tvrdnje da se nisu družili. 

Valja podsjetiti da je ovo već četvrti kazneni postupak protiv bivše Plenkovićeve ministrice Žalac, za koju je govorio da je stručnjak, koji su pokrenuli hrvatski i europski istražitelji.

USKOK je protiv nje podignuo dvije optužnice u kojoj je optužena zajedno s Rimac, a EPPO ju je, pak, optužio zbog afere Softver. Niti jedna od tih optužnica još nije potvrđena.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.