Ove godine ubijena su 94 novinara

Foto: EPA

U 2018. GODINI ubijeno je 94 novinara i medijskih djelatnika, objavila je u ponedjeljak Međunarodna novinarska federacija (IFJ) i taj porast u odnosu na 82 smrti u 2017., govori da je preokrenut trend opadanja nasilnih smrti novinara koji je vladao prethodne tri godine.

Novinari su ubijhani ciljano

Među žrtvama su 84 novinara, snimatelja i tehničara kao i pomoćnog osoblja poput vozača i zaštitara. Ubijani su ciljano, zahvaćeni razmjenom vatre ili kao žrtve bombaških napada.

Šest od ukupnog broja žrtava su žene.

Najopasnije mjesto za novinare je Afganistan gdje je ubijeno 16 medijskih djelatnika. 

S 11 žrtava slijedi Meksiko gdje organizirani kriminal često ciljano ubija novinare.

Devet je medijskih djelatnika ubijeno u Jemenu, osam u Siriji, sedam u Indiji, šest u Somaliji te po pet u Pakistanu i Sjedinjenim Državama.

Eklatantan primjer je ubojstvo Khashoggija

Taj popis  "oslikava pogoršanje sigurnosne situacije u kojoj novinari obavljaju svoju djelatnost, a eklatantan primjer je okrutno ubojstvo kolumnista Washington Posta, saudijskog državljanina Jamala Khashoggija", navodi IFJ u priopćenju.

Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada, a njegovo tijelo nije pronađeno. 

Predsjednik IFJ-a Philippe Leruth pozvao je države članice Ujedinjenih naroda da prihvate konvenciju o sigurnosti i zaštiti novinara, podnesenu u sjedištu UN-a u New Yorku u listopadu. 

"Ta konvencija, koju podržava cjelokupna novinarska profesija, konkretan je odgovor na zločine počinjene protiv novinara koji prolaze potpuno nekažnjeno", rekao je Leruth.

Pročitajte više