KORONAVIRUS

Ove zemlje su najbolje pripremljene za epidemiju. Kako stoji Hrvatska?

Foto: EPA

PRIJE dvije godine generalni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da bi razorna epidemija mogla krenuti u bilo kojoj zemlji - bilo kad - te da svijet na to neće biti spreman.

Usred širenja epidemije koronavirusa, koji se do sada pojavio već u gotovo 60 zemalja svijeta, takve riječi iz usta šefa WHO-a svakako mogu zabrinuti. Zbog toga se valja zapitati koliko je svijet danas spreman za pandemiju?

Prema istraživanju koje je obuhvatilo 195 zemalja, zaključak je da je zdravstvena sigurnost "temeljno slaba" diljem svijeta te da nijedna zemlja nije u potpunosti spremna uhvatiti se u koštac s epidemijom ili pandemijom. Tako govori Indeks globalne zdravstvene sigurnosti (Global Health Security Index) koji su u listopadu 2019. objavili Nuclear Threat Initiative, the Johns Hopkins Center for Health Security i Economist Intelligence Unit.

Tajland među najspremnijima

Izvještaj se poslužio javnim informacijama o sposobnosti svake zemlje da spriječi, otkrije i odgovori na krizna stanja u zdravstvu, a sposobnost se mjeri od 0 do 100, s tim da 100 označava najviši stupanj spremnosti.

Na toj ljestvici "najspremnija" zemlja je SAD s 83,5 bodova, a zatim Velika Britanija (77,9), Nizozemska (75,6), Australija (75,5) i Kanada (75,3). U toj kategoriji najpripravnijih zemalja su i dvije zemlje izvan kruga država Zapada - Tajland i Južna Koreja.

Kina, u kojoj je i izbila aktualna epidemija koronavirusa, nalazi se na 51. mjestu ove ljestvice, s 48,2 boda.

Hrvatska se nalazi na 38. mjestu, Slovenija na 12.

Hrvatska se nalazi na 38. mjestu s 53,3 boda i to je smješta neposredno ispred Albanije (52,9), Turske i Srbije (52,3), a iza Mađarske (54), Novog Zelanda i Grčke (53,8). Indeksom je Hrvatska najslabije ocijenjena kad je riječ o indikatoru reakcije na izvanredne zdravstvene situacije, sa samo 32,4 boda. Tako niskoj ocjeni reagiranja najviše pridonose niske ocjene u dva podindikatora. Naime, s nevjerojatnih nula bodova ocijenjeno je vježbanje planova reakcije te povezivanje javnog zdravstva i sigurnosnih institucija u Hrvatskoj. No, Hrvatska je, kako se sada čini, imala dobar odgovor na koronavirus.

> Hrvatska je odlično reagirala na koronavirus. Ovi ljudi su zaslužni za to

Susjedna nam Slovenija zauzela je visoko 12. mjesto ljestvice sa 67,2 boda te je tako upala među "najpripremljenije", za razliku od, primjerice, Njemačke koja je na čelu sljedeće kategorije zemalja, onih koje su "u većoj mjeri pripremljene".

Većina Europe, Rusije, Bliskog istoka, Azije, Središnje i Južne Amerike opisuju se kao "u većoj mjeri pripremljene", između 66 i 34,3 boda, dok je većina "najmanje pripremljenih" zemalja u Africi.

Na samom dnu ljestvice nalaze se Sjeverna Koreja, koja s 15,5 bodova zauzima 193. mjesto, te Somalija (16,6 bodova) i Ekvatorijalna Gvineja (16,2).

Kolektivna odgovornost za sigurnost zdravlja

Sveukupno, međunarodna spremnost je "vrlo slaba". Indeks u prosjeku doseže 40,2 boda te se u slučaju zemalja s višim prihodima diže na 51,9 bodova. Takav prosjek opisuje se u istraživanju kao alarmantan.

Izvještaj naglašava da je sigurnost zdravlja u rukama kolektivne odgovornosti. Preporučuje se vladama da se obvežu na djelovanje kako bi se pozabavili rizicima za zdravstvenu sigurnost, da kapacitet zdravstvene sigurnosti svake zemlje treba mjeriti redovito i transparentno te da međunarodna zajednica surađuje u odgovoru na biološke prijetnje, s fokusom na financiranje i odaziv u hitnim slučajevima.

Očito je da takva vrsta djelovanja postaje nužnost. Prema jednom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, broj i raznolikost epidemija povećao se u posljednjih 30 godina. Taj trend se može samo pogoršavati. Stručnjaci smatraju da ulazimo u novu eru što se tiče rizika epidemija, kad uzmemo u obzir globaliziranu trgovinu, rast putovanja i gustoću stanovništva, kao i probleme nestanka šuma i jačanja klimatskih promjena.

Od životnog značaja, dakako, bit će još snažnije jedinstvene reakcije cijelog svijeta, a dobar primjer tome bilježimo u slučaju aktualne epidemije koronavirusa, jer su mnoge zemlje odmah sklopile partnerstva kako bi što prije razvile cjepivo.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više