Ovih dana društvenim mrežama kruži fotografija koja pokazuje koliko je HDZ lažljiva stranka

Foto: Arhiva Indexa (I.L.), Igor Kralj/ Pixsell

POREZ na nekretnine jedna je od glavnih tema ovog ljeta. Sigurno je da će kad vrućine malo popuste i kako se bude bližio prvi dan nove godine, ova tema biti još više u fokusu javnosti. Ta ista javnost je jako zabrinuta jer je riječ o porezu koji će pogoditi milijune ljudi, za razliku od desetaka drugih poreza koji postoje, a koji se uglavnom odnose na određene skupine uglavnom poduzetnika.


Bilo kako bilo, HDZ rukama i nogama brani ovaj novi namet za koji tvrde da je samo zamjena za komunalnu naknadu. No, sudeći prema reakcijama javnosti, ista im baš i ne vjeruje iz prostog razloga što novi namet ostavlja dosta prostora za korekcije, odnosno za povećanje svote koju ćemo trebati plaćati za život u vlastitoj kući ili stanu.

No, povijest HDZ-a i poreza na nekretnine duga je preko deset godina. Oni su, naime, bili najveći protivnici tog poreza i godinama su javno govorili da je to pljačka.

"Novi porez na nekretnine samo je dodatni uteg i stanovništvu i gospodarstvu, a tvrdnja vlade da je to porez na bogate velika je obmana. Više vrijedi jedna umjetnina novopečenih bogataša u Hrvatskoj nego većina naših stanova, a na to neće plaćati porez", govorio je, samo primjera radi, Goran Marić u studenom 2011. godine.

HDZ ljude plašio porezom kojeg sad uvode

Primjera je bezbroj, evo pa se podsjetite nekih.

No, osim što su govorili, a govore HDZ-ovci sve i svašta, u doba kad je Sanader hodao zemljom, oni su se protiv ovog poreza borili i predizbornim plakatima. U jeku kampanje davne 2007. godine diljem zemlje osvanuli su jednostavni, prosti i za HDZ-ove birače shvatljivi crveno-plavi plakati koji posljednjih dana opet kruže internetom kao podsjetnik o kako licemjernoj stranci je riječ. 


"POREZ na kuću, stan i zemljište", stajalo je na crvenoj strani plakata koja je valjda trebala predstavljati SDP.

"PROTIV novih poreza", pisalo je na plavoj strani plakata koja je predstavljala HDZ, a na kojoj se nalazio i logo te stranke.

Točno deset godina poslije HDZ brani i uvodi porez na kuću, stan i zemljište.

Pročitajte više