Ovih pet grafova pokazuje koliko je Češka uspješnija od Hrvatske

Foto: Index/123rf

PRAG, glavni grad Češke, među 10 je najrazvijenijih regija Europske unije. BDP po stanovniku Praga, prema paritetu kupovne moći, 87 posto je veći od prosjeka Europske unije te je iznad, primjerice, Stockholma, Münchena, Salzburga i Beča.

U Europsku uniju Češka je ušla u svibnju 2004. godine te joj se tada s već snažnom industrijom otvara tržište od 500 milijuna ljudi. Kao dio EU-a, Češka je dobila bolju poziciju u međunarodnoj trgovini, izvoz u ostale članice bez ograničenja te njihov robni izvoz danas iznosi preko 160 milijardi eura.


Češka ima više od 100 godina dugu tradiciju proizvodnje automobila, prva je bila Škoda, no kasnije su se na tu tradiciju nadovezali i drugi proizvođači poput Hyundaija ili PSA grupacije. Uz glavne proizvođače automobila tu su još stotine, ako ne i tisuće manjih tvrtki koje dobavljaju razne komponente i popratne proizvode koji idu uz automobile.

Češka ima četiri puta veću ekonomiju od Hrvatske: BDP im iznosi preko 191 milijardu eura, dok se hrvatski BDP kreće oko 48 milijardi eura.

Bolja usporedba je BDP po stanovniku koji u Češkoj iznosi preko 18 tisuća eura, dok je u Hrvatskoj oko 12 tisuća eura.

Češka je od Hrvatske daleko odgovornija kada su u pitanju javne financije, pa njihov javni dug iznosi 34,7 posto BDP-a i nikada u posljednjih 20 godina nije prelazio 45 posto BDP-a. S druge strane, javni dug u Hrvatskoj je oko 77 posto BDP-a.

Kada se javni dug prikaže u eurima po stanovniku, tada je svaki Hrvat zadužen oko 9300 eura, dok je dug svakog Čeha 6450 eura.

Dok smo mi živjeli u mitovima o siromašnim Česima koji u starim Škodama s paštetama dolaze na Jadran, oni su postali jedna od najuspješnijih tranzicijskih priča Europe.

Pročitajte više