Ovo je borac kojeg su tek rođenog ostavili u kanti. Zdrav je i dobro se razvija

Foto: KB Sveti Duh

U kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu skrbe o bebi koja je u ponedjeljak navečer ostavljena u kanti za smeće u Zaprešiću.

Dječačić se odlično oporavlja

Dječačić koji je u trenutku pronalaska bio star najviše sat i pol ili dva i za kojeg liječnici kažu da bi, da je pronađen pola sata kasnije, mogli samo konstatirati njegovu smrt, odlično se oporavlja. 

Posebnu je brigu o njemu preuzeo doktor Ivan Zovak, specijalist pedijatrije odjela za neonatologiju na Svetom Duhu, koji ga je te noći, kad su je pronašla dva tinejdžera i spasila mu život, prvi i zaprimio. Tako su i nastale dirljive fotografije na kojima Zovak u naručju drži hrabrog dječačića koji je preživio ostavljanje na otvorenome tek nakon rođenja, u kanti za otpad.

Bebu upravo po njemu u bolnici zovu - Ivan.

"Beba je potpuno utopljena i zdrava. Imamo upite za posvajanje, kumstva, opremanje bebe

"Beba se razvija uredno. Danas je van inkubatora. Potpuno je utopljena i zdrava. Svi su puni entuzijazma, nevjerojatna količina dobrote se pokrenula u priči oko bebe. Imamo upite za posvajanje, kumstva, opremanje bebe. Ljudi su pokazali ogromnu empatiju, dobrotu", rekao je jutros za 24sata dr. Igor Alfirević, ravnatelj KB Sveti Duh o bebi koja je pronađena preksinoć u kanti za smeće u Zaprešiću.

Prema procjeni, u bolnici će provesti mjesec dana.

"Mora doseći određenu težinu, no tu je i pitanje socijalne skrbi. Zakonodavac ima svoje propise", dodao je ravnatelj. Poručio je i da beba nema ime pa ga službeno zovu N (nepoznat), ali u bolnici ga zovu Ivan.

Policija sve istražuje

Podsjetimo, tek rođeni dječačić pronađen je u kanti u Zaprešiću zahvaljujući mladićima koji su čuli plač kada su se vraćali s treninga. Oko ponoći je prevezen u bolnicu Sveti Duh.

"Dijete je bilo omotano samo u nekakvu krpu, to nije bila niti deka niti plahta, meni je to osobno izgledalo kao krpa za poliranje vozila. Vanjskih ozljeda nije bilo, nego je na djetetu bilo sasušene krvi vjerojatno od neurednog poroda, a pupkovina je bila vrlo nesterilno i zapravo divljački prerezana, moja procjena je s nekakvim škarama za papir ili nečime", istaknuo je za Dnevnik HRT-a dr. Borna Pribanić sa Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije koji je poručio da ga je postojala bojazan da će dijete ući u sepsu.

Policija utvrđuje sve okolnosti ovog događaja, a zasad nije poznato je li se došlo do informacije tko su roditelji. No zna se da policija slučaj tretira kao pokušaj teškog ubojstva. 

Pročitajte više