"Ovo je jednostrani akt Svete Stolice i direktno kršenje ugovora Hrvatske i Vatikana"

"UPRAVO gledamo pokušaj dijela političkih i crkvenih krugova u Italiji koji koriste ugled Pape Benedikta XVI da ostvare reviziju Osimskih i drugih sporazuma koje su potpisale Italija i bivša SFRJ", rekao je danas na konferenciji za novinare istarski župan Ivan Jakovčić.

Nije crkveno pitanje nego pravno

Naime, Jakovčić je sazvao konferenciju kako bi se osvrnuo na vijest da je posebna vatikanska komisija, u kojoj je bio i kardinal Josip Bozanić, poništila odluku hrvatskog suda i potpisala da porečka biskupija mora samostan i zemljište uz samo more, vrijednosti oko 30 milijuna eura, vratiti benediktincima iz Praglie koji su već obeštećeni krajem sedamdesetih godina.

"Talijani koriste sporazum s trećom državom, tj. Vatikanom revidiraju ugovori Hrvatske i Slovenije kao sljednice SFRJ, s Italijom", rekao je Jakovčić dodajući da je cijeli slučaj vrlo čist jer su Talijani već jednom bili obeštećeni. Istarski župan više je puta naglasio kako ovdje nije riječ o crkvenim pitanjima nego o pitanjima međunarodnih sporazuma.

Jednostrani akt Svete Stolice

"Ovo je jednostrani akt Svete Stolice odnosno kršenje ugovora Hrvatske i Vatikana, naglasio je Jakovčić dodajući da upravo ta činjenica uznemiruje. Prema njegovom mišljenju na potezu je Vlada koja zahtjev Talijana mora odbaciti kao potpuno neutemeljen. Ukoliko se to ne dogodi smatra Jakovčić bio ti pravni međunarodni presedan u odnosima Italije i Hrvatske.

"Ako ovaj slučaj bude omogućen moguće su tisuće novih zahtjeva Talijana koji bi trebali dovesti u pitanje vlasništva na području Istre i Dalmacije", rekao je Jakovčić podsjetivši prisutne da je nužno osigurati dosljedno poštivanje međunarodnih ugovora koji su do sada kvalitetno regulirali odnose među državama.

Pročitajte više