Ovo je Kostajnici šesta poplava u devet mjeseci. Gradonačelnik: Građani nisu ljuti

Screenshot: N1

Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice iz HDZ-a, jučer je za N1 televiziju rekao da građani nisu ogorčeni i ljuti zbog nove, šeste poplave u posljednjih devet mjeseci.

"Nije nikakva ljutnja u pitanju. U pitanju su činjenice i ono što smo uspjeli je vodostaj Une i vode u ulici smanjiti za nekih 30 do 40 centimetara, što je ogroman uspjeh. Na taj način će se očuvati svi objekti. One materijalne male štete će se popraviti vrlo brzo hitnim intervencijama, malim zahvatima i slično", rekao je Bišćan.

Bišćan je jučer za HRT najavio da će novi nasip biti izgrađen do kraja ove godine.

"Ja vjerujem da će možda biti gotov i prije kraja godine jer će se raditi kod najnižih vodostaja, odnosno tijekom ljeta, poručio je gradonačelnik", naglasio je.

Šef Hrvatskih voda: Radovi na nasipu bili usporeni, bit će gotovi do kraja godine

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su zbog stalnih kiša, ali i zauzetosti građevinske operative, usporeni radovi na izgradnji trajne obrane od poplave u Kostajnici. Poručio je i da će sustav biti dovršen do kraja godine, a financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

"Na području Hrvatske Kostajnice bilo je 6 obrana od poplava u zadnjih devet mjeseci. Neprestano imamo kišne uvjete pa se ne mogu provoditi ni građevinski radovi, a operativa je zauzeta i u obnovi od potresa.

Projekt obrane bit će završen do kraja godine, trudimo se maksimalno iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti. Zato možda neke tvrtke na nekim mjestima budu usporile radove. Ali slijedi nastavak", najavio je jučer generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. 

"Vlada je usmjerena u sustavno rješavanje zaštite od poplava"

"U Hrvatskoj Kostajnici započet je projekt uspostave trajne zaštite od poplave koji bi trebao biti završen do kraja ove godine, u vrijednosti oko četiri milijuna eura", rekao je jučer u Hrvatskoj Kostajnici potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Hrvatske vode, dodao je, od potresa investirale su na području Banovine oko 37 milijuna eura, a imaju ugovorenih radova i usluga u vrijednosti od čak 110 milijuna eura. 

"Jasan je to pokazatelj koliko je usmjerenje Hrvatskih voda, ali i cijele vlade, u sustavno rješavanje zaštite od poplava", istaknuo je ministar.

Pročitajte više