Ovo je Liza, imala je četiri godine. Šetala je s majkom kad ju je ubila ruska raketa

Foto: Profimedia

NA TRAVNATOM pojasu ispred srušenih i pougljenjenih ostataka robne kuće Jubilarna leže ružičasta dječja kolica umrljana krvlju. Pripadala su djevojčici po imenu Liza. Ova četverogodišnjakinja jedno je od troje male djece ubijenih u četvrtak kada su ruski projektili pogodili središte ukrajinskog grada Vinice, piše BBC.

Njezina majka Irina Dmitrijeva teško je ozlijeđena u ovom napadu. Ukupno su smrtno stradale 23 osobe, a još se osam osoba vodi kao nestalo. Deseci ozlijeđenih su u bolnici.

Malo prije nego što su projektili pali, Irina je objavila video na internetu. Bio je prekrasan sunčan dan i mala Liza se smiješila, gurajući svoja ružičasta kolica ispred sebe, dok su razgovarale o odlasku kod njezinog logopeda.

"Liza je bila jako vesela, voljela je dolaziti kod nas. Bila je jako dobro dijete. Za svoju majku ona je bila smisao života. Ludo ju je voljela. Ne mogu ni zamisliti kakva je to tragedija za obitelj", rekla je Valerija Korol za BBC.

Majčin Instagram pun je djevojčice

Valerija vodi LogoClub, centar za posebne potrebe u kojem je Liza bila tog jutra, kao i gotovo svakog dana. Mala Liza imala je Downov sindrom, a Instagram njezine majke prepun je fotografija iz života ove djevojčice, koje je počela objavljivati ubrzo nakon što je donijela na svijet svoje jedino dijete.

Prva objava najavljuje: "Upoznajte mog malog anđela."

LogoClub u koji je Liza dolazila nalazi se samo jedan blok od Trga pobjede, gdje su projektili udarili, pa je osoblje odvelo svu djecu u sklonište kad se oglasila sirena za zračnu uzbunu.

Ali poput mnogih ljudi, Liza i njezina majka još uvijek su bile na ulici. Kad je počeo rat, vratile su se u Vinicu iz glavnog grada Kijeva misleći da će biti sigurnije jer je daleko od prve linije bojišnice. Međutim, u Ukrajini više nigdje nije sigurno.

Valerija kaže da je Irina obožavala Lizu i da je vrlo otvoreno govorila o njenom stanju. Htjela je da ljudi znaju da se nema čega sramiti, da se takva djeca ne razlikuju od nas, da su jako draga, ističe Valerija.

U napadu ubijena i dva dječaka

U istom napadu ubijena su i dva dječaka.

Maksim Žarij, koji je imao sedam godina, umro je sa svojom majkom Viktorijom. Mještani njihovog sela zamoljeni su da izađu kasnije danas ispred svojih kuća i dočekaju njihove lijesove. Ukrajinska policija rekla je da je bio na zakazanom pregledu u medicinskom centru u prizemlju trgovačkog centra. Od same klinike nije ostalo ništa osim zidova pocrnjelih od vatre.

Ime stradalog osmogodišnjeg dječaka još nije objavljeno. Čekao je ujaka u automobilu parkiranom u blizini i ostao zarobljen žestokom vatrom. Olupine mnogih izgorjelih automobila još uvijek su razbacane na mjestu eksplozije koja je bila toliko žestoka da se jedan auto omotao oko stupa zgrade.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u petak priopćenje o svom napadu u kojem se ne spominje smrt djece. Umjesto toga, tvrdi se da je Rusija ispalila visokoprecizne projektile i prekinula sastanak ukrajinske vojske i stranih dužnosnika koji su razgovarali o isporuci oružja. Na mjestu događaja nije bilo ničega što bi to potvrdilo.

Ono što je Rusija zapravo pogodila je zgrada koja se zove Oficirski dom na Trgu pobjede. No čini se da je jedina poveznica zgrade s vojskom njeno ime, koje datira još iz sovjetskih vremena.

Tamo se održavaju koncerti i jedan je bio zakazan za četvrtak navečer. Jedan član glazbenog sastava bio je usred tonske provjere kada su projektili udarili u zgradu. Kasnije je preminuo u bolnici. Ostali članovi benda ozlijeđeni su izvan zgrade.

Ukrajinski dužnosnici kažu da je smrtno stradalo 352 djece, a stotine su ozlijeđene otkako je Rusija pokrenula rat. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nazvao je posljednja ubojstva terorističkim činom.

Irina je još u bolnici

Lizina majka Irina još uvijek je u bolnici.

"Ovo je užasno. Djeca ne bi trebala patiti i umrijeti, kao ni njihove majke", rekla je Valerija za BBC dok joj je glas pucao.

"Ne znam zna li Irina za Lizu, je li joj njezina obitelj rekla. Kao majka, ne znam kako je moguće nekome prenijeti takvu vijest, jednostavno ne znam. Ovo je užasna tragedija."

 

Pročitajte više