Ovo je najpoznatija Stipetićeva fotografija iz rata

Foto: Hrvatski časnički zbor

JEDNA fotografija pokojnog generala Petra Stipetića iz rata posebno je upečatljiva.

Riječ je o fotografiji predaje 21. banijskog korpusa vojske takozvane Republike Srpske Krajine 8. kolovoza 1995. godine.

Fred Matić: Scena ravna podizanju zastave na Iwo Jimi

Stipetić je natjerao cijeli korpus od oko 5000 vojnika da se preda, a na fotografiji se vidi kako zapovjednik tog korpusa na haubi policijskog automobila pred Stipetićem potpisuje predaju.

Bivši ministar branitelja i vukovarski heroj Predrag Fred Matić za Index to opisuje kao legendaran događaj.

"Tako nešto se, čini mi se, nije dogodilo od Drugog svjetskog rata nigdje, u nijednom ratu. Ta fotografija gdje general Stipetić stoji, a Čedo Bulat mu na haubi automobila potpisuje kapitulaciju je slika ravna onoj podizanja zastave na Iwo Jimi.

Da su Amerikanci imali Stipetića, oni bi o tome snimili filmove", poentirao je Matić.

Kotromanović: Mora ući u anale kao jedan od vrhunskih vojskovođa, stratega i zapovjednika

"Nije bio politički angažiran, zna se u kojoj stranci, nego je bio je isključivo vojnik i zbog toga nije bio percipiran u javnosti kao tako velika osoba kao što jest. Kao vojnik i kao čovjek bio je sjajan. Kad kažem oficir to kažem zbog njegova neprikosnovenog vojnog znanja, a džentlmen jer je bio tako skroman i tako dobar čovjek. On je meni usporediv s generalom Zadrom po ljudskosti", zaključio je Matić za Index.

Fotografije predaje srpskog korpusa prisjetio se i general i bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

"Predaja 21. korpusa, ja se ne sjećam da se tako jedan cijeli korpus predao svom protivniku kao što se to dogodilo tada u Domovinskom ratu. On mora ući u anale kao jedan od vrhunskih vojskovođa, stratega i zapovjednika", rekao je za Index Kotromanović.

 

 

Pročitajte više