VIDEO Ovo je Kommuna, najstariji ratni brod na svijetu. Ukrajinci su ga pogodili

Foto: Profimedia

Spasilačko plovilo ruske mornarice Kommuna u službu je ušlo 1913. godine. Kommuna je bila dio ruske carske, sovjetske i, na kraju, ruske mornarice, a preživjela je dva svjetska rata. Ona je daleko najstariji aktivni ratni brod na svijetu koji još uvijek obnaša aktivnu ulogu na frontu.

U nedjelju je ukrajinsko ministarstvo obrane izjavilo kako su njihove snage uspješno napale brod krstarećim projektilom Neptune dok je brod bio usidren u Sevastopolju, na okupiranom Krimu. Nejasno je koliko je šteta velika, ali čak i umjereno oštećenje moglo bi ovaj stari brod udaljiti iz službe na mnogo mjeseci, a možda čak i godina. “Još jedan loš dan za rusku crnomorsku flotu”, našalilo se ministarstvo u Kijevu, piše Forbes.

A dan je pogotovo loš za podmornice crnomorske flote kojima Kommuna pruža vitalnu podršku.

Crnomorska flota na početku je rata imala tridesetak velikih ratnih brodova, među kojima je bila i Kommuna. U 26 mjeseci žestokih borbi, ruska flota zbog ukrajinskih je raketa, krstarećih projektila, pomorskih dronova ili sabotaže izgubila gotovo trećinu plovila koje je imala prije rata.

Među tim gubicima nalaze se kruzer, podmornica, opskrbni brod, nekoliko patrolnih brodova, dvije raketne korvete i najmanje šest desantnih brodova – da ne spominjemo jedno od rijetkih letećih plovila Beriev Be-200. Ipak, moguće je kako oštećenje Kommune Ruse najviše boli.

Kremlj ne može odmah zamijeniti ni jedan veliki brod koji su uništili Ukrajinci jer veliki brodovi koji ne mogu ploviti rijekama u Crno more mogu ući samo kroz Bospor, prolaz koji kontrolira Turska. Ta zemlja u vrijeme rata ne dozvoljava prolazak ni jednog ratnog broda kroz Bospor.

Kommuna je nezamjenjiva na jedan drugi način. Ona je pomorski vremenski putnik iz jedne druge ere, muzejski izložak koji je nekim čudom još uvijek u upotrebi, nekoliko generacija nakon što su njeni vršnjaci nestali u hrđi.

Gubitkom Kommune, bilo privremenim ili trajnim, crnomorska flota gubi i važnu snagu: Kommuna je veliki katamaran iz kojeg posada može slati malene spasilačke podmornice ili podizati predmete poput komada potonulih plovila s morskog dna.

Kada su u travnju 2022. godine dva ukrajinska projektila potopila ruski kruzer Moskvu na zapadnom Crnom moru, upravo je Kommuna navodno pomogla spasiti dijelove uništenog broda, ali i tijela članova posade.

Ova sposobnost spašavanja i pronalaženja podmornicama crnomorske flote daje sigurnost da isplovljavaju i bore se u sve opasnijim vodama.

Pročitajte više