Ovo je novi plan Von der Leyen: "Kupovat ćemo oružje Ukrajini ruskim novcem"

Foto: Profimedia

EU bi trebala iskoristiti dobit od preko 200 milijardi dolara zamrznute ruske imovine za financiranje ratnih potreba Ukrajine, izjavila je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Komisija se, podsjeća Politico, već dugo zalaže za korištenje te dobiti.

Amerika pak vrši pritisak da se sva imovina zaplijeni i preda Ukrajini, ali neke zemlje EU strahuju da bi takav potez mogao izazvati previranja na financijskim tržištima. Ovo je prvi put da je Von der Leyen predložila korištenje zarade ostvarene tom imovinom za kupnju streljiva za Ukrajinu.

"Vrijeme je za početak razgovora o tome"

"Vrijeme je za početak razgovora o korištenju dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupnju vojne opreme za Ukrajinu", rekla je zastupnicima u Europskom parlamentu. Krajem siječnja zemlje članice pristale su preseliti prihode od ruske imobilizirane imovine u Europi na poseban račun, a sada se drže u briselskom depozitoriju Euroclearu.

"Pogledamo li oko sebe, jasno je da više nema prostora za iluzije. Putin je iskoristio mirovne dividende za pripremu za rat", rekla je Von der Leyen u svom govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Istaknula je da se Europa mora hitno probuditi jer je puno toga na kocki - "naša sloboda i prosperitet i moramo početi djelovati u skladu s tim". Očekuje se da će Komisija predložiti plan korištenja dobiti za potporu Ukrajini sredinom ožujka, rekla su dva dužnosnika za Politico, govoreći pod uvjetom da ostanu anonimni. 

"Nema većeg simbola od toga"

"Ne može biti većeg simbola i veće koristi od tog novca nego da Ukrajina i cijela Europa budu sigurnije mjesto za život", rekla je Von der Leyen. "U konačnici, ovdje se radi o tome da Europa preuzima odgovornost za vlastitu sigurnost."

Dok ruska invazija ulazi u treću godinu, ukrajinskoj vojsci ponestaje topničkog streljiva jer se zapadna obećanja ne ispunjavaju, što je natjeralo Komisiju da traži alternativne načine prikupljanja novca za vojne kupnje.

"Cijena nesigurnosti - cijena ruske pobjede - daleko je veća od bilo koje uštede koju bismo sada mogli napraviti. Zbog toga je vrijeme da Europa pojača napore", rekla je predsjednica Europske komisije.

Nova strategija europske sigurnosti

Najavila je i da će u sljedećih nekoliko tjedana objaviti prijedloge za europsku strategiju obrambene industrije. Jedan od središnjih ciljeva te strategije bit će program europskog ulaganja u obranu, pri čemu će prioritet biti na zajedničkim nabavama.

"To će nam pomoći smanjiti fragmentaciju i povećati interoperabilnost, ali da bismo to učinili, moramo kolektivno poslati snažan signal industriji", rekla je.

"U konačnici, radi se o tome da Europa preuzima odgovornost za vlastitu sigurnost. Mi nemamo kontrolu nad izborima ili odlukama u drugim dijelovima svijeta i jednostavno nemamo vremena zaobilaziti problem. Mi ne možemo dopustiti, s podrškom naših partnera ili bez nje, da Rusija pobijedi. A cijena nesigurnosti - cijena ruske pobjede - daleko je veća od bilo koje uštede koju bismo sada mogli napraviti", rekla je Von der Leyen, apelirajući na to da EU pojača svoje napore u obrani.

"Razbijene su europske iluzije, ali i iluzije o Europi"

Von der Leyen, koja se kandidirala za novi petogodišnji mandat na čelu Komisije, ističe da EU treba početi raditi na budućoj "europskoj sigurnosnoj arhitekturi".

Rekla je da je EU već počela raditi na tome. "Zapravo, u posljednjih nekoliko godina nisu samo razbijene europske iluzije nego i mnoge iluzije o Europi - da nećemo sačuvati jedinstvo suočeni s ratom na našem kontinentu, da će nas naša pravila i podjele spriječiti da pružimo masovnu, financijsku, vojnu i političku potporu. U posljednjih više od dvije godine Europa je pokazala da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno i također smo pokazali da suverenija Europa nije samo pusta želja", rekla je Von der Leyen.

Jačanje EU na vojnom i obrambenom planu neće umanjiti važnost NATO-a. "Zapravo, suverenija Europa, posebice u području obrane, ključna je i za jačanje NATO-a", rekla je.

"Rat nije izgledan, ali ni nemoguć" 

Najavila je da će u sljedećih nekoliko tjedana objaviti financiranje programa za potporu proizvodnje streljiva (ASAP), što će omogućiti proizvodnju preko dva milijuna granata do kraja 2025. godine.

Von der Leyen kaže da rat možda nije izgledan, ali da nije ni nemoguć. "Ne bi trebalo prenapuhivati mogućnost rata, ali treba biti spreman za to, a pripreme počinju potrebom da se hitno izgrade i moderniziraju oružane snage država članica. U tome bi Europa trebala težiti razvoju i proizvodnji nove generacije borbene operativne sposobnosti i osigurati da ima dovoljnu količinu materijala i tehnološke nadmoći koja bi nam mogla trebati u budućnosti. To znači snažno jačanje naših kapaciteta u obrambenoj industriji u sljedećih pet godina", rekla je predsjednica Komisije.

Pročitajte više