Ovo je novo poduzetničko naselje u Petrinji: "Vratit ćemo život u razrušeni grad"

Foto: Udruga Glas poduzetnika

NAKON što je udruga Glas poduzetnika samo šest dana nakon razornog potresa na Baniji skupila tri milijuna kuna donacija za to područje te su s načelnicima i gradonačelnicima tih gradova i mjesta dogovorili isporuku 20 kontejnera za građane čije su kuće uništene u potresu, ubrzo su osmislili i kako brzo i efikasno napraviti kuće otporne na potres te vratiti privredu u život.

Danko Bačelić, volonter iz udruge Glas poduzetnika, koji je jedan od koordinatora za Petrinju, Indexu je ispričao kako poduzetnici pomažu pogođenima u potresu.

Nakon što su vidjeli da se država uključila u nabavku kontejnera, svoj fokus djelovanja prebacili su na oživljavanje poduzetničkog duha na tom prostoru.

"Ideja je bila poduzetnička s namjerom da se pokrene privreda, da se poduzetništvo vrati u život. Onog trena kad je država krenula s nabavkom kontejnera, rekli smo - idemo se okrenuti poduzetništvu. Tad smo došli do ideje kako najbrže pomoći poduzetništvu da se stavi u funkciju privređivanja. Da se napravi poduzetnički kontejnerski blok ili kamp-naselje u koje bi se izmjestili svi poslovni prostori i tamo s radom krenuli ugroženi poduzetnici kojih ima nemali broj u Petrinji", rekao nam je odmah na početku Bačelić.

Centar novog života sa 100 stambenih i 100 poslovnih kontejnera

Odbor za graditeljstvo i arhitekturu UGP-a na čelu s Mislavom Bašićem, u suradnji s Gradom Petrinjom i Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo, osmislio je, pokrenuo i projektirao Centar novog života.

Centar je već u izgradnji, a uključivat će 100 stambenih i 100 poslovnih kontejnera. Ideja je da centar bude pokretač razvoja te društveno-poslovni centar županije.

"Smatramo da će povoljna lokacija (Staro sajmište) utjecati na uspješnost cijelog projekta jer se centar nalazi 20 minuta od Siska i od Gline, sat vremena od Zagreba i 40 minuta od Hrvatske Kostajnice. Ovaj projekt je primjer kako treba funkcionirati javno-privatno partnerstvo. Udruga Glas poduzetnika i Hrvatski centar za potresno inženjerstvo su kao volonterske udruge dali inicijativu i ideju, donirali projekte te u rekordnom roku isporučili ovako zahtjevan projekt. Realizacije projekta ne bi bilo da Grad Petrinja nije dočekala inicijativu otvorenih ruku i da zaposlenici iz Gradske uprave nisu bili danonoćno dostupni i kooperativni. Rekao bih da smo vrhunski tim i da smo napravili kvalitetan temelj za gradnju novih projekata", rekao je Mislav Bašić, koordinator Odbora za graditeljstvo i arhitekturu UGP-a.

Bačelić nam je kazao da je ključ svega da se ne dozvoli da se poduzetnike stavi samo na pustu ledinu jer znaju, kaže, da ti poduzetnici, vlasnici uslužnih radnji, ugostitelji, trgovci, odvjetnici, da svi oni neće moći privređivati ako im se ne stvore uvjeti.

 

"Na popisu je ukupno 13 frizera, 24 trgovačke djelatnosti, 8 ugostiteljskih i 18 ostalih"

Navodi kako bi u sklopu tog kontejnerskog naselja za obitelji bilo sve što im je potrebno za život dok im se ne izgrade kuće, a tamo bi bio i taj poduzetnički blok.

"Zasad imamo 63 pravna subjekta koji bi se tamo smjestili. Na popisu je ukupno 13 frizera, 24 trgovačke djelatnosti, 8 ugostiteljskih i 18 ostalih, kao što su odvjetnici, projektanti, i udruge. Već sad imamo jako dobar interes. Predviđeno je 117 kontejnera, a već sad ima interesa za preko 200 kontejnera. Sad imamo popis obrtnika i poduzetnika koje bi netko trebao klasificirati pa da vidimo ima li smisla staviti 13 frizera u tom trgovačkom bloku jer postoji vjerojatnost da će netko slabije raditi. Netko iz grada bi trebao provesti klasifikaciju i odrediti tko bi imao prednost. Npr. one obrtnike čiji objekti nisu za rušenje bi trebalo izmjestiti na neku od lokacija koje se mogu obnoviti. Primijetili smo da u Petrinji ima i državnih nekretnina koje su godinama prazne, bilo bi dobro da ih se stavi u funkciju poduzetništva", istaknuo je Bačelić.

Na pitanje kad bi se mogao završiti Centar novog života, rekao nam je kako se nadaju da bi se sve moglo, po mišljenju struke, uz idealne uvjete završiti za tri tjedna.

"Svi skupa u udruzi ulažemo maksimalan trud da se poduzetnike s tog područja što prije vrati u život, da mogu normalno raditi i priređivati. Taj je projekt atraktivan, sadržajan i mislim da će biti od koristi  na duže vrijeme poduzetnicima, kao i građanstvu", istaknuo je Bačelić.

Navodi kako su se uključili u to da animiraju partnere u zemlji i inozemstvu da doniraju udruzi za ovaj projekt, ali i da im doniraju materijal.

Osmislili i UGP kuće otporne na potrese

>>Glas poduzetnika osmislio tipsku kuću za Baniju, otpornu na potrese i brzo useljivu

"S jedne strane rješavamo poduzetnička pitanja, dok s druge strane radimo na pomoći građanstvu gradnjom UGP kuća koje je Odbor za arhitekturu UGP-a (udruga Glas poduzetnika) osmislio u 7 dana i napravio projektnu dokumentaciju kako se može dugoročno riješiti stambeno pitanje za građanstvo. UGP kuća je dar udruge Glas poduzetnika svim stradalnicima. Mi ćemo napraviti dvije demo kuće, za koje smo dobili sredstva od donatora za materijal i radove. Jedna će biti za manju obitelj, druga za veću, njih ćemo darovati dvjema obiteljima", kazao nam je.

UGP kuća otporna na potrese

Zbog obilnog posla projektanata ne može, kaže, sa sigurnošću reći koliko će koštati bez troškovnika takva jedna kuća koja će biti otporna na potrese, no navodi kako će biti prosječna komercijalna cijena.

"Želja nam je krenuti u veljači s tim, nadam se da će nam dotad administracija i službe izraditi skraćeni akt te sve neophodno za privremenu lokacijsku ili građevinsku dozvolu", rekao nam je Bačelić.

Gradnju UGP kuća za građanstvo namjeravaju na lokacijama gdje su i bile kuće koje su nakon potresa označene za rušenje. Bitno im je, navodi, da im netko iz grada, države, garantira da će se brzo uskladiti i riješiti sva papirologija što se tiče građevinskih i lokacijskih dozvola jer cilj im je da ljudi budu što prije u svojim kućama.

"Namjera nam je raditi na revitalizaciji potresom pogođenog područja"

"Kako smo bili brzi u izradi projektne dokumentacije i ideje o poduzetničkom kampu, siguran sam da ćemo sa svojim partnerima, donatorima, napraviti i ova dva modela kuće u rekordnom roku. Dugoročno želimo obitelji vratiti u domove, ako im ne stvorimo predispozicije i ne omogućimo izvore rada u tom kraju, onda je isti izgubljen. Namjera nam je raditi na revitalizaciji potresom pogođenog područja. Ovom kraju se treba dati prostora, iako je svega 40-ak minuta udaljen od Zagreba, još uvijek tom dijelu Hrvatske nedostaje signala za telefon i internet, a koja će mlada obitelj živjeti tamo ako nema interneta, fali im i brza cesta i dobra željeznica kako bi se taj dio Hrvatske kompletno revitalizirao", kazao je.

Navodi kako kraj ima perspektivu u stočarstvu, poljoprivredi, u proizvodnji zdrave hrane te turizmu i da je blizu Zagreba, no izrazito je važna dobra infrastruktura.

"Potrebna je brza cesta spojena s Glinom i Petrinjom, dobar signal, a naše ekonomsko vijeće predlaže uvođenje poreznih olakšica za taj kraj kako bi se olakšalo i privuklo nove investitore koji bi bili zainteresirani ulagati u to područje", kazao je na kraju Bačelić.

Pročitajte više