Ovo je Orbanov plan za Europu

Foto: EPA

Mađarska se, prema riječima Viktora Orbana, sprema za rat. "Moramo ići dublje, zauzeti pozicije, okupiti saveznike i popraviti Europsku uniju", izjavio je 60-godišnji mađarski premijer u intervjuu krajem prošle godine: "Nije dovoljno biti ljutit. Moramo preuzeti Bruxelles."

Orban se dugo bunio protiv EU, koristeći je kao žrtvenog jarca za izgradnju potpore populista i tumačeći odnos svoje zemlje s Bruxellesom kao bitku "mi protiv njih" kako bi utemeljio desničarsku ideologiju utemeljenu na nacionalizmu i tradicionalnim obiteljskim vrijednostima, piše Politico.

No, posljednjih godina - a posebice nakon njegova reizbora za peti mandat u travnju 2022. - došlo je do promjene u Orbanovom tonu i promjene u njegovom pristupu EU. EU se u mađarskom lideru suočava s novom vrstom euroskeptika, onom vrstom koja ne želi napustiti uniju, već je umjesto toga oblikuje, ostavljajući svoj pečat na politike od potpore Ukrajini do borbe protiv klimatskih promjena i migracija.

"Moramo okupirati Bruxelles"

Orban ulaže novac i resurse u Bruxelles, podižući infrastrukturu za utjecanje na prijestolnicu EU dok se priprema preuzeti rotirajuće mjesto predsjedavajućeg EU u srpnju nakon očekivanog uspona desnice na lipanjskim izborima za Europski parlament.

"Ako želimo zadržati slobodu i suverenitet Mađarske, moramo okupirati Bruxelles i unijeti promjene u Europsku uniju", izjavio je Orban na skupu u Budimpešti povodom obilježavanja mađarskog nacionalnog dana 15. ožujka.

Zsuzsanna Szelenyi, bivša Orbanova saveznica koja je postala njegova kritičarka i autorica knjige Tainted Democracy (Pokvarena demokracija), rekla je da premijerovi napori da oblikuje političku raspravu u Europi - i uspostavi veze s istomišljenicima konzervativaca u Sjedinjenim Američkim Državama - odražavaju samopouzdanje vođa koji se više ne suočava sa značajnom opozicijom u Budimpešti, nakon što je 2022. ponovno izabran s dvotrećinskom većinom u mađarskom parlamentu.

Dok se Orban suočava s novom opozicijom u vidu Pétera Magyara, bivšeg dužnosnika Orbanove stranke Fidesz, još nije jasno hoće li se Magyar pokazati kao ozbiljna prijetnja. U međuvremenu, Orban se i dalje suočava s pritiskom iz Bruxellesa, jer su čelnici EU zaprijetili prekidom financiranja zbog zabrinutosti oko demokracije i slobode medija u Mađarskoj.

"Skupio je ogromnu moć"

"Orbán se ne mora brinuti o gubitku vlasti jer je skupio ogromnu moć", rekla je Szelenyi: "Njegov je cilj sada veći od Mađarske. to je već neko vrijeme prilično očito. On ne samo da želi zaštititi svoj režim u Mađarskoj, već i utjecati na političku kulturu u Europi. Bruxelles je kamen temeljac toga".

U središtu Bruxellesa, u blizini američke i ruske diplomatske misije, legija graditelja vrijedno radi. Mađarska vlada žuri dovršiti renoviranje goleme vile iz 18. stoljeća koju je kupila 2021. Sve mora biti gotovo do srpnja kada Budimpešta preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije, institucijom u kojoj se diplomati, ministri i tehnički savjetnici sastaju kako bi odredili politike i stavove unije.

Novi prostor - u dvorcu je prethodno bilo smješteno belgijsko ministarstvo financija - nadopunit će postojeća mađarska veleposlanstva u EU i Belgiji i djelovat će kao mjesto susreta i kulturnih događanja, rekao je mađarski veleposlanik u Belgiji i Luksemburgu Tamás Iván Kovács.

"Ponosni smo što smo jedna od najstarijih zemalja u Europi, s više od 1000 godina povijesti i vrlo bogatom i jedinstvenom kulturom", rekao je Kovács, navodeći skladatelje kao što su Franz Liszt i Béla Bartók te mađarske dobitnike Nobelove nagrade i književne velikane.

Ofenziva u Bruxellesu

Vila koju mađarski dužnosnici već nazivaju Mađarska kuća, samo je posljednji dodatak rastućoj ofenzivi Budimpešte u Bruxellesu.

Predvodnik ideološkog napada je Mathias Corvinus Collegium (obično poznat kao MCC), think tank koji podržava Orbana. Organizacija povezana s vladom otvorila je podružnicu u Bruxellesu 2022. godine, nudeći konzervativan pogled na pitanja EU dok nastoji poremetiti okruženje think tankova u Bruxellesu.

Podružnica u Bruxellesu s oko 20 zaposlenika, izdanak je privatno financirane obrazovne zaklade sa sjedištem u Budimpešti, kojoj je mađarska država dodijelila 1,4 milijarde eura tijekom pandemije - baš kad je Budimpešta stiskala druge akademske organizacije u zemlji, uključujući Srednjoeuropsko sveučilište koje podržava George Soros.

Kako bi sljedeću generaciju mađarskih elita prožela konzervativnim vrijednostima, organizacija daje djeci, često iz siromašnih sredina, stipendije za pohađanje centara diljem Mađarske, gdje sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima i obrazovanju.

Krajnje desne ideje

"Postoji šansa da će oni biti među sljedećom generacijom mađarskih lidera, ne samo u političkom području, već i u sferama kulture, gospodarstva i biznisa", rekao je Balázs Orbán, glavni savjetnik (ali nije u srodstvu) mađarskom premijeru i pokretačka snaga MCC-a.

Na nedavnom događaju MCC-a u Bruxellesu, mladi djelatnici Europskog parlamenta družili su se s predstavnicima zemalja EU, kako su slušali razne desničarske govornike. Cilj organizacije, rekao je prisutnima direktor Frank Furedi, bio je osigurati ljudima intelektualne resurse za suprotstavljanje dominantnoj kulturi koja želi progurati rodnu politiku i uništiti njihovu prošlost.

Prethodna okupljanja bila su usmjerena na goruća pitanja poput prosvjeda poljoprivrednika protiv zelene agende EU-a. Nedavno izvješće "Kako je LGBTQ preuzeo EU?" tvrdi da je "pitanje seksualnih prava oružjem da se demoniziraju članice EU-a srednje i istočne Europe". Organizacija će 9. travnja predstaviti izvješće u kojem upozorava na nastojanja da se stvore "Sjedinjene europske države".

"Ovaj događaj bit će prilika da se podigne svijest i otkrije što rade elite EU - i naočigled i iza leđa europskih građana", objavila je skupina.

Balazs Orban kaže da će MCC ponuditi konzervativniji pogled na politiku i filozofiju EU - nešto što je nedostajalo od izlaska Velike Britanije iz Europske unije: "Svatko može reći da postoji puna suglasnost oko strateškog smjera Europe, ali to nije istina. Naš cilj je utjecati na europsku raspravu".

Rat protiv medija

Budimpešta također financira The European Conservative, časopis i web stranicu na engleskom jeziku koja konzervativno gleda na vijesti iz EU, a sve preko neprofitne Zaklade Batthyány Lajos.

"Imamo na što biti ponosni", rekao je mađarski veleposlanik Kovács: "Važno je da imamo način da to izravno komuniciramo. Nažalost, neki od glavnih izvora informacija iskrivljuju i ne govore potpunu sliku".

Mađarska gleda na naredne mjesece kao na ključnu priliku za političke promjene. Na izborima za Europski parlament u lipnju, građani će birati 720 članova Europskog parlamenta i pokrenuti širu promjenu vodećih uloga u cijeloj uniji.

Sve ukazuje na pomak udesno. Nedavna anketa za Europsko vijeće za vanjske odnose predviđa uspon desnice na izborima u lipnju. Populističke i nacionalističke stranke koje će ojačati, a centrističke i lijevo orijentirane snage izgubiti mjesta. Ova promjena bi se poklopila s mađarskim preuzimanjem kormila Vijeća EU-a.

"Već dugo nisam vidio tako dobru priliku"

"Već dugo nisam vidio tako dobru priliku da nacionalne, konzervativne, suverenističke i kršćanske snage postanu dominantne u Europskoj uniji", rekao je mađarski čelnik u ožujku. Orbánova izjava objavljena je na njegovim računima na društvenim mrežama i popraćena videima kako se druži s desničarskim europskim čelnicima poput talijanske premijerke Giorgie Meloni, čelnice francuske krajnje desnice Marine Le Pen i slovačkog premijera Roberta Fica.

"To nije revolucija preko noći", pojasnio je tijekom intervjua na Antalya Diplomacy Forumu, turskoj konferenciji o međunarodnoj diplomaciji: "Ali promjena bi mogla početi od lipnja. To je moja nada i radim na tome. Pokušat ću igrati ulogu u ujedinjenju desnice i počistiti socijalističke, ljevičarske, progresivne, liberalne opasne momke".

U svojim nastojanjima da "ujedini desnicu", Orban je u potrazi za saveznicima. Njegova stranka Fidesz politički je beskućnik otkako je 2021. napustila Europsku pučku stranku (EPP) desnog centra, ali kruže nagađanja da će se nastojati pridružiti desničarskim Europskim konzervativcima i reformistima (ECR), konzervativnijoj političkoj obitelji kojom dominira talijanska premijerka Meloni.

Što zapravo želi?

Iako su krajnje desničarski Švedski demokrati i češki Građanski demokrati zaprijetili da će napustiti političku obitelj ako Fidesz bude primljen - zbog nevoljkosti Mađarske da podrži Ukrajinu - veće zvjerke u džungli ECR-a, poput poljske stranke Pravo i pravda, otvorene su za to. Ankete predviđaju da bi ECR, ako mu se Fidesz pridruži, mogao postati treća najveća skupina u Europskom parlamentu nakon izbora u lipnju.

Orbán je rekao da je i Meloni pristala na takvo nešto. Talijanska se čelnica posljednjih mjeseci pokazala kao šaptačica Orbánu, uvjeravajući ga da podupre plan financiranja za Ukrajinu na summitu EU.

Ukazujući na sve bliže veze, mađarski je premijer doletio u Bruxelles dan prije drugog sastanka lidera EU u ožujku kako bi supredsjedniku ECR-a u Europskom parlamentu, poljskom akademiku Ryszardu Legutku, uručio nagradu za zaštitu europskih vrijednosti i sloboda.

Dakle, što Orban želi? Mađarski čelnik i ljudi oko njega svoje ambicije oblikuju u negativnom smjeru: protiv birokracije, migranata, "LGBTQ agende" i pomoći Kijevu u ratu protiv Rusije. Ali ne sugeriraju da bi Mađarska trebala napustiti EU.

"Možete zauzeti pojednostavljen pristup i sugerirati da je Mađarska protiv europskih napora, ali pogledajte stvarnost", rekao je Zoltán Kovács, međunarodni glasnogovornik mađarske vlade: "Mađarska je u skladu s europskim mainstreamom u 85 do 90 posto pitanja".

Mađari i dalje podupiru EU i Orban to zna

Potpora EU-u u Mađarskoj je i dalje visoka - i Orbán to zna. Redovito istraživanje Eurobarometra Europske komisije dosljedno utvrđuje potporu Mađarske članstvu u EU znatno iznad 50 posto. Nedavno istraživanje pokazalo je da 72 posto Mađara vjeruje da je članstvo u EU dobra stvar.

"Orbán može kritizirati Europsku uniju. Može reći da ide u krivom smjeru, ali ne može se igrati s članstvom Mađarske u EU. To je crvena linija čak i za birače njegova Fidesza", rekao je András Bíró-Nagy, direktor Policy Solutionsa, think tanka sa sjedištem u Budimpešti.

Dakle, umjesto da govore o napuštanju EU, Orbán i njegovi saveznici inzistiraju na tome da se unija mora preoblikovati, s više ovlasti u rukama nacionalnih vlada (suverenizam, njihovim rječnikom), a manje institucijama u Bruxellesu.

"Suverenitet je glavna ideja", rekao je Balázs Orban: "Potreban nam je netko tko zastupa ideju suradnje pojedinačnih nacionalnih država članica - a ne federalnu nadgradnju. To je zapravo bilo ključno za ideju EU na početku".

Pitanje konsenzusa

Najbolji vodič kroz mađarsku viziju Europe mogao bi biti veto koje je Budimpešta koristila u Bruxellesu. Za mnoge odluke EU potreban je konsenzus svih 27 zemalja, a Orban se nije libio uskratiti svoj pristanak, unatoč pritisku drugih čelnika. Koristio je veto kako bi blokirao sve, od sankcija Rusiji do stajališta EU o globalnom oporezivanju do financiranja Ukrajine.

Orban je mnogo puta blokirao ili odugovlačio odluke kako bi ishodio ustupke, ali je također koristio svoj veto - ponekad u posljednjem trenutku - u ime načela da zemlje trebaju imati veću kontrolu nad onim što se događa unutar njihovih granica.

Primjer za to je nedavni Zakon o obnovi prirode, ključni dio programa Zelenog dogovora EU-a osmišljenog za zaštitu bioraznolikosti, koji se zamjerio poljoprivrednicima. Tijekom pregovora između institucija EU-a, Mađarska je podržala prijedlog zakona - ali uoči završnih pregovora, Budimpešta je najavila da će se usprotiviti zakonu, zbog "legitimne zabrinutosti poljoprivrednika u drugim dijelovima Europe", tvrdeći da Bruxelles motiviran "zelenom ideologijom" želi postaviti "iracionalne ciljeve".

"Mađari ne vole da im se diktira"

Orbánova česta uporaba pravila jednoglasnosti dovela je do poziva, ponajprije iz Francuske i Njemačke, da se ona uklone u određenim područjima odlučivanja EU-a, poput vanjske politike. Budimpešta se namjerava suprotstaviti takvom potezu. "Mađari ne vole da im se diktira", rekao je Balázs Orbán, navodeći - kao i mnogi vladini dužnosnici - neku vrstu mađarske iznimnosti izgrađene na stoljećima povijesti i otpora.

"Ne vidim nikakvu spremnost u Mađarskoj da se odrekne više suvereniteta, bilo u vanjskoj politici, bilo u zajedničkim kreditnim projektima. Gubimo svoj suverenitet korak po korak. Želimo zaustaviti ovu beskrajnu federalizaciju", rekao je Balázs Orbán za Politico.

Dok se Mađarska priprema preuzeti kormilo Vijeća EU-a na šest mjeseci, počevši od srpnja, mnogi u Bruxellesu očekuju nezgodno razdoblje. Predsjedavajući bi trebao biti "neutralni posrednik" i ostaviti po strani svoje nacionalne interese, ali malo tko vjeruje da Orbán neće iskoristiti priliku da stvari okrene u svom smjeru.

Možda to ne iznenađuje s obzirom na otpor Budimpešte prema migracijskoj politici EU-a. Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó rekao je da će to pitanje biti u središtu pozornosti tijekom predsjedanja njegove zemlje. Govoreći zajedno sa svojim austrijskim kolegom početkom ove godine, Szijjártó je rekao da je potrebna oštra politička promjena u Bruxellesu kako Europska unija ne bi privlačila, nego zaustavljala ilegalne migrante.

Pitanje proširenja

Drugi prioritet bit će proširenje, ali pod mađarskim uvjetima. Iako se očekuje da Budimpešta napravi iskorak u ovom području - koje je ključni strateški fokus EU nakon ruske invazije na Ukrajinu - usredotočit će se na težnje zemalja Zapadnog Balkana, a ne na Ukrajinu, čijem se članstvu EU protivi.

Značajno je i ono što će Mađarska izostaviti sa svoje liste prioriteta. Budući da je Orbán iskoristio nedavne prosvjede poljoprivrednika da istakne nezadovoljstvo javnosti zelenom politikom Bruxellesa, dužnosnici EU ne očekuju naglasak na klimi tijekom mandata Mađarske.

Zatim je tu pitanje vladavine prava. Europska komisija uskraćuje sredstva EU Budimpešti dok se sukobljava s Orbánom oko potkopavanja pravosuđa, medija i demokratskih standarda njegove zemlje. Europski parlament donio je rezoluciju u kojoj se postavlja pitanje treba li uopće doći do predsjedanja Mađarske.

"Tamo MAGA, ovdje MEGA"

Ne samo da je malo vjerojatno da će Orbán obraćati pažnju na parlament. Sve ukazuje na to da će uživati u svojoj ulozi koja će mu - osim što će mu omogućiti da stavi svoj pečat na politiku EU - osigurati mjesto na globalnoj pozornici.

U oštroj suprotnosti sa stajalištima koje su zauzeli njegovi kolege čelnici EU, mađarski se premijer sprijateljio s američkim konzervativnim televizijskim voditeljem Tuckerom Carlsonom, pozdravio kandidaturu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i čestitao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na njegovoj očito namještenoj izbornoj pobjedi. Kineski predsjednik Xi Jinping nazvao je Orbána prijateljem Pekinga.

U svom godišnjem govoru u mađarskom parlamentu u veljači, Orbán je istaknuo da će se mađarsko predsjedanje Europskom unijom preklapati s predsjedničkim izborima u SAD-u.

 "Učinimo Europu ponovno velikom! Tamo MAGA, ovamo MEGA. Pravu promjenu može donijeti nova europska desnica, čiji smo mi Mađari dio. Dolje Bruxelles. Živjela Europa!", rekao je Orbán.

Pročitajte više