Ovo je uvjet DP-a na koji Plenković ne želi pristati

Foto: Hina

Jedan je od uvjeta za sastavljanje vlade, koje je Domovinski pokret podastro svim mogućim partnerima, u prvom redu HDZ-u, deratifikacija Istanbulske konvencije.

"Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija, prvi je pravno obvezujući i sveobuhvatan međunarodni mehanizam za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", stoji u dokumentu Vijeća Europe. Do ove godine potpisalo ju je 45 europskih zemalja, a ratificiralo njih 38.

Vlada Andreja Plenkovića je 2018., uz burne reakcije konzervativnih grupacija, stranaka i Katoličke crkve, ratificirala konvenciju u Hrvatskom saboru. Hrvoje Zekanović, koji danas podržava HDZ-ovu vladu, tada se žestoko protivio ratifikaciji. Prije dvije godine je na pitanje o promjeni podrške rekao da su se "okolnosti promijenile".

Plenković 2018: Istanbulska konvencija je dobra, plemenita i korisna. SDP ju je propustio ratificirati

"U vrijeme SDP-ove vlade ta je konvencija potpisana, u siječnju 2013., i na snazi je od 2014. za sve države koje su je potpisale. SDP-ova vlada mogla ju je ratificirati. Oni to nisu napravili, a danas su među najagilnijim koji zagovaraju ratifikaciju i politički pritišću vladu.

Želim biti sasvim jasan. Slanje konvencije u proceduru nije plod pritiska oporbe ni civilnog društva, inicijative koalicijskih partnera i slično. Slanje je čvrsta, jasna, nedvosmislena politička volja moje vlade da ratificiramo dokument temeljem našeg izbornog programa, programa vlade i čvrstog uvjerenja da će ratificiranje osnažiti i pravni, i institucionalni, i financijski okvir rješavanja problema koji se zove nasilje nad ženama i nasilje nad obitelji. I to je ključ i bit, ni manje ni više od toga", govorio je 2018. Plenković.

"Ništa se neobično nije dogodilo ni u jednoj drugoj državi koja je ratificirala konvenciju i provodi je, pa se tako ništa neobično neće dogoditi ni u Hrvatskoj i pozivam sve da imaju povjerenja u institucije hrvatske državne vlasti", rekao je Plenković. Dodao je da je konvencija dobra, plemenita i korisna za državu i za društvo.

Posljednjih dana Plenković uvjerava javnost i DP da neće doći do deratifikacije konvencije, kazavši da je to nemoguće. "To nije realno, to smo im već rekli. Naša je pozicija jasna, a zadnjih godina nisam vidio da netko problematizira to pitanje", rekao je.

DP: Konvencijom se uvodi rodna ideologija

DP, s druge strane, ima posve suprotna stajališta o Istanbulskoj konvenciji.

"DP čvrsto stoji na stajalištu da Istanbulsku konvenciju treba deratificirati po što hitnijem postupku. Iskustvo nas uči da od ratifikacije te konvencije nije došlo ni u najmanjoj mjeri do smanjenja broja fizičkih napada na žene, na žalost niti onih sa smrtnim ishodom, tzv. femicida. Time je osnovno opravdanje vladajućih za uvođenje konvencije u cijelosti izostalo. Ovdje je važno podsjetiti da je hrvatski narod prije ratifikacije izašao na referendum udruge 'U ime obitelji' u kojem se izjasnio protiv ratificiranja Istanbulske konvencije, a prebrojani glasovi rezultirali su s čak navodno 40.000 glasova okarakteriziranih nevažećima.

Akteri ove prljave služničke rabote su danas pod istragama za druge protuzakonite radnje, no pitanje, odnosno otklon od Istanbulske konvencije ostaje nerealizirana želja hrvatskog naroda, do promjene vlasti! Drugi vid djelovanja pod plaštem konvencije, a za koji se tvrdilo da se neće prakticirati u Hrvatskoj, te se u tu svrhu izdala i tzv. Interpretativna izjava kojom se zavarao čak i hrvatski kler, jest uvođenje rodne ideologije. A upravo taj vid infiltriranja u cjelokupno društvo, uključno na žalost i među najmlađe dobne grupe, primjenjuje se progresivno i bez ikakvih ograničenja.

Čak se oformljuju i financiraju kvazi znanstveni odbori za djelovanja po rodnim pitanjima, promjene spola maloljetnika poglavito, a sve u svrhu dodvoravanja tzv. Grevio, svojevrsnom naddržavnom izvanzakonskom briselsko-oživotvorenom tijelu pred kojim se svaka razumna tradicionalna osoba mora smatrati bezvrijednom, zaostalom, neperspektivnom, te joj treba oduzeti ovlasti čak i nad vlastitom djecom", stoji u programu DP-a.

Penava: Ne trebaju nam Istanbulska konvencija, Soroš i njegova ekipa

"Možemo razgovarati o apsolutno svemu s aspekta zaštite prava žena, djece i svih drugih, ali za to nam definitivno ne trebaju Soroš i njegova ekipa, Istanbulska konvencija. Za to nam je dovoljan zdrav razum kojega u Hrvatskoj imamo, dakle, zaštititi žene definitivno, Istanbulska konvencija i sve te uvozne gluparije nipošto", kazao je predsjednik DP-a Ivan Penava nekoliko dana prije izbora.

”Jednostavno nećemo pristati na obmanu i prevaru koju je proveo Plenković kada je uvodio Istanbulsku konvenciju i potpisivao je, a ujedno je pred hrvatsku javnost bacio Interpretativnu izjavu kako bi nam zamazao oči i zapravo nastavio provoditi briselsku agendu. Najsporniji nam je dio koji se tiče rodne ideologije jer definitivno jedino prepoznajemo muško i žensko”, govorio je također Penava.

"U Istanbulskoj konvenciji najviše nam smeta rodna ideologija, davati djetetu od šest godina izbor želi li biti muško ili žensko nema veze s razumom”, kazao je prošlog mjeseca Mario Radić, stvarni šef DP-a. Dodao je da će zbog toga DP, ako bude u prilici, ukinuti Istanbulsku konvenciju.

HDZ-ovac prešao DP-u zbog Istanbulske, Plenković priča o "uvažavanju volje desnih birača"

Zanimljivo je napomenuti i kako je Ivan Šipić, član DP-a koji je na ovim izborima dobio saborski mandat, prilikom napuštanja HDZ-a prije 3 godine rekao kako je jedan od najvažnijih razloga njegovog napuštanja stranke ratifikacija konvencije i "uvođenje rodne ideologije".

Glavni tajnik DP-a Josip Dabro također je HDZ-ov prebjeg, a DP-u se pridružio iste godine kada i Šipić. Među razlozima odlaska tada nije naveo ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Neki izvori iz HDZ-a proteklih dana govorili su kako će HDZ "smekšati" DP što se tiče konvencije, odnosno pojasniti im kako su i oni protiv rodne ideologije te da će to biti dovoljno. Spominjale su se i svjetonazorske bliskosti, Andrej Plenković i Gordan Jandroković pričali su o "uvažavanju volje desnih birača", a glavni tajnik DP-a Dabro rekao je jučer kako je moguća deratifikacija samo za njih spornog dijela konvencije. Stoga nije nemoguće da se HDZ i DP ovdje nađu negdje na sredini i postignu kompromis.

Ipak, ostaje pitanje SDSS-a. DP zasad ne odustaje od uvjeta da nema suradnje s Pupovčevom strankom, a s obzirom na to da su manjine najavile kako će ostati jedinstvene, čini se da će morati proći još neko vrijeme kako bi se usuglasili svi dogovori, ako do njih uopće i dođe.

Pročitajte više