FOTO Ovo je popis imena Hrvata s Titanica, njihove godine i zanimanja

Foto: HDA

PRIJE tri dana obilježena je 110. obljetnica potonuća Titanica, najvećeg putničkog parobroda s početka 20. stoljeća.

Titanic je u to vrijeme bio predstavljen kao najmoderniji i najbolji putnički brod na svijetu, a potonuo je na svom prvom putovanju kad je na putu za New York iz Southamptona udario u santu leda.

Kad je 10. travnja 1912. isplovio na svoju prvu plovidbu, bio najveći brod ikada stavljen u službu, drugi od triju brodova tzv. olimpijske klase prekooceanskih brodova koje je naručila tvrtka White Star Line. Od 2224 putnikâ i članova posade, među kojima su bili neki od najimućnijih ljudi svijeta, brod je prevozio i brojne iseljenike iz svih europskih zemalja koji su svoju sreću i bolji život htjeli potražiti u Novom svijetu. U nesreći će poginuti preko 1500 osoba.

Na Titanicu je bilo i 30 Hrvata, podsjetio je Hrvatski državni arhiv prije tri dana, na obljetnicu potonuća broda.

Riječ je bila većinom o zemljoradnicima između 17 i 38 godina.

"Spašena su samo dva muškarca i jedna žena, a nasljednicima stradalih isplaćena je odšteta od kompanije White Star Line te pomoć iz raznih fondova. Jedina preživjela putnica iz Hrvatske, Mara Osman-Banski, koja je u vrijeme tragedije imala 31 godinu, svoj je život nakon potonuća broda koji ju je trebao odvesti suprugu, nastavila u Americi gdje je i umrla 1930.

Dvojica preživjelih muških putnika svoj san o boljoj budućnosti ipak nisu uspjela ostvariti u Americi. Ivan Jalševac iz Topolovca kraj Siska tako se u domovinu vratio nakon samo četiri tjedna, dok se Nikola Lulić s Konjskog Brda (općina Perušić u Lici) na povratak odlučio nakon Prvog svjetskog rata", piše HDA.

(Kliknuti na sliku za uvećanje)

"U Hrvatskom državnom arhivu, u fondu Zemaljska vlada, Odjel za unutarnje poslove, čuva se opširni predmet s odštetnim zahtjevima obitelji stradalih putnikâ.

Povodom stote obljetnice potonuća, 2012. godine, u Hrvatskom državnom arhivu priređena je izložba Hrvati na Titaniku na koju se ovom prigodom podsjećamo plakatom koji donosi imena svih tridesetero putnikâ, njihovu dob, zavičajnost, zanimanje i status (spašen/stradao)", piše HDA.

 

Pročitajte više