Ovo je radnik koji je poginuo u eksploziji rafinerije. Planirao je vjenčanje

Foto: Facebook

NAČELNIK Općine Brod Ilija Jovičić izrazio je sućut obitelji radnika koji je poginuo u sinoćnjoj eksploziji rafinerije u Bosanskom Brodu, javlja agencija Srna. Smrtno je stradao 33-godišnji Ljubo Patković iz Žeravca.

"Moj sin Ljubo Patković je već deset godina radio u rafineriji i bio je operater na postrojenju četiri, njegova smrt je za nas pod velom tajni i ništa nam ne govore", kaže za portal Srpskainfo njegov otac Jovan.

"Ljubo je ovdje imao svoj život. Kuću je naslijedio od babe i djede i počeo je graditi svoju, ali ostala je nedovršena", priča.

"Džaba kaciga i maska ako gorivo curi. Zbog tih propusta ostao sam bez sina. Poručujem im svima da ću saznati istinu o njegovoj smrti čim njegovo tijelo spustim u grob. I 1984. godine u krugu od 50 metara je poginuo radnik, skoro na isti način", priča Jovan Patković.

Pred kućom Patkovićevih su se okupili susjedi.

"Momak je planirao ženidbu. Staru kuću je sredio, novu je počeo graditi. Svi smo potreseni", kaže susjed.

"Ljubu poznajem od kada je bio dijete. S mojim sinom je išao u razred. Bio je dobar mladić, ali nitko od sudbine nije pobjegao", kaže susjeda koja dodaje da je imao tri brata i dvije sestre.

Velika naftna mrlja

Podsjetimo, na Savi nizvodno od Rafinerije nafte Bosanski Brod u kojoj se jučer navečer dogodila eksplozija i požar, uočena je jutros masna mrlja, djelatnik Hrvatskih voda izašao je na teren, a obaviještena je i tvrtka za sanaciju onečišćenja AEKS, koja će po potrebi poduzeti mjere, doznaje se u srijedu iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Do eksplozije je došlo sinoć oko 21:30 sati. Jedan radnik je poginuo, a 10 ih je ozlijeđeno.

Dojavu da je nizvodno od Rafinerije nafte Bosanski Brod u rijeci Savi uočena masna mrlja Županijskom centru 112 uputila je sinoć oko 23:28 sati slavonskobrodska Granična policija, navodi DUZS na svojim internetskim stranicama.

Obaviještene su Hrvatske vode – Sektor zaštite voda, nakon čega je djelatnik Hrvatskih voda izašao na teren i potvrdio dojavu, ističu iz DUZS-a. O istome je obaviještena tvrtka AEKS, koja se bavi sanacijom onečišćenja, a koja će danas na mjestu događaja po potrebi dalje postupati.

Također Državni centar za zaštitu i spašavanje je o događaju obavijestio Državnu inspekciju zaštite okoliša, Vodopravnu inspekciju, Ministarstvo unutarnjih poslova, ZOS GS OS RH, Hrvatske vode – Sektor zaštite voda.

Obaviješten je i Državni hidrometeorološki zavod, od kojeg je zatražena vremenska prognoza za mikrolokaciju Slavonski Brod i okolicu (smjer, jačina vjetra i vlaga zraka).

Sjednica stožera

U Slavonskom Brodu sinoć oko 22:30 sati je održana i zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda, kako bi se razmotrilo stanje nakon eksplozije i požara u rafineriji u Bosanskom Brodu.

Rečeno je da za sada nema zabilježenih većih koncentracija štetnih plinova, ali se situacija prati neprestano, a građani će o svemu biti na vrijeme obaviješteni putem medija i službene mrežne stranice Brodsko-posavske županije.

Na službenim internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda jutros su pak izvijestili da "prema dostupnim podatcima Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zrak, koju vodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, nakon sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte Brod tj. tijekom noći nisu prekoračene granične vrijednosti niti za jednu onečišćujuću tvar, kao ni pragovi upozorenja i pragovi obavješćivanja za SO2, NO2 i ozon".

Pročitajte više