Ovo je riva u Obrovcu danas. HDZ-ovac prije 15 godina: Sigurna je od poplava

Foto: Zadarska županija

GRAD Obrovac suočava se s katastrofalnom poplavom nakon što se rijeka Zrmanja izlila iz korita i dosegnula rekordan vodostaj od 300 centimetara. Na terenu su sve dežurne službe, a vatrogascima, pripadnicima HGSS-a i Državnoj intervencijskoj postrojbi CZ-a pridružili su se i mještani kako bi obranili svoje domove.

Poplavljena je i riva koju je prije 15 godina svečano otvorio tadašnji ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Tada je izvedena potpuna obnova, a HDZ-ovac i aktualni gradonačelnik Obrovca Ante Župan je tom prilikom izjavio da su njegovi sugrađani sigurni, podsjeća Morski.

Radovi su uključivali uređenje oko 300 metara obale uz rijeku Zrmanju, popločavanje rive bijelim kamenom, ali i potpunu obnovu cjelokupne infrastrukture. U arhivi nadležnog ministarstva stoji da je tada "riješen problem odvodnje, vode i struje, tako da svi brodovi od sada mogu računati na priključke kao i u svakoj modernoj marini".

Zrmanja srušila povijesni rekord

U obnovu je uloženo 25 milijuna kuna, a radove su financirali Ministarstvo, Hrvatske vode, HEP i Grad Obrovac. "Sada je obrovačka riva zaštićena od poplava i svih drugih rizika. Još do prije dvije godine nabujala Zrmanja poplavljivala obalu i uništavala imovinu uz obalu. Sada više tih strahova nema", poručio je Župan. 

Zrmanja je u Obrovcu danas dosegnula nikad zabilježen vodostaj od 302 centimetra, a prethodni je rekord bio čak 39 centimetara niži (263 cm) pa je proglašeno izvanredno stanje.

"Otkad smo projektirali rivu, ovo je prvi put da je voda prešla preko obrambenog zida. Vodostaj je jučer u podne bio 122 cm, da bi se u 19:15 sati podigao na 268. U tom periodu se u jednom satu podignuo za 146 cm, što je nemoguće braniti", ispričala je direktorica Vodno gospodarskog odjela za slivove južnoga Jadrana Hrvatskih voda Irina Putica.

"Prevelik je taj uraganski val koji je naišao"

Gradonačelnik Obrovca je u razgovoru za Index komentirao kritike građana koji smatraju da je trebalo ranije odgovoriti i optužuju nadležne da je ponestalo vreća.

"Ovako, vreća nije nestalo, zapravo nestalo je zato što je prevelik taj uraganski val koji je naišao. U roku od sat vremena došlo je do preljeva koji nije nitko očekivao. Naše službe su imale 2000 vreća, žene su ih pripremile i napunile ih pijeskom", odgovorio je. 

Potvrdio je kako je bio na službenom putu, ali ističe da se vratio na vrijeme. Kaže da su nadležne službe pratile situaciju, ali kako nitko nije očekivao da će doći od ovog preljeva. Najavio je kako će pomoći građanima koji su pretrpjeli najveću štetu. 

"Pa gledajte, mi smo poznati po tome da pomažemo financijski. Kad je bila korona, mi smo godinu i pol dana oslobodili sve subjekte, bilo ih je puno, od bilo kakvog plaćanja prema gradu. Mi dječji vrtić besplatno imamo u Obrovcu, prema tome mi smo poznati po tome da pomažemo. Zašto sumnjati da nećemo sad pomoći", zaključio je. 

Pročitajte više