Ovo je slika šaltera MUP-a u Zagrebu 15 minuta nakon početka radnog vremena

Foto: Čitatelj Indexa

ŠALTERI su u Hrvatskoj čest izvor frustracije građana, i to, nažalost, s dobrim razlogom. 

Jedan nam se čitatelj s takvim iskustvom javio jutros. Trebao je nešto obaviti u glavnom MUP-u u Petrinjskoj, no javio nam se ogorčen.

"Evo jedne lijepe priče iz Hrvatske. U policijskoj postaji u Petrinjskoj kod prijave stranaca na privremeni, stalni ili turistički boravak šalter radi od 8 do 13 sati. Ali ne samo to, u 8:15 nema nikoga na šalteru!" napisao je čitatelj. 

No to nije jedini problem s kojim se susreo. 

"Aparat za izdavanje brojeva radi tek od 8 sati, tako da svi koji dođu ranije - čekaju na klaustrofobičnom hodniku, stvaraju se gužve, a ogromna čekaonica zjapi prazna! Prekrasno! Stranci, dobrodošli u Hrvatsku", napisao je čitatelj. 

Policijska uprava Zagrebačka: "Fotografija je sačinjena prije 8 sati"

U popodnevnim satima primili smo odgovor Policijske uprave zagrebačke na naš upit o ovom slučaju. Kazali su kako su "utvrdili da je fotografija sačinjena prije 8 sati", no nisu precizirali kako su to točno utvrdili.

Njihovo očitovanje prenosimo u cijelosti.

"Radno vrijeme u Policijskoj upravi zagrebačkoj na upravnim poslovima organizirano je u dvije smjene u vremenu od 7 do 19 sati, a na poslovima statusnih pitanja stranaca od 8-13 sati, odnosno za prijavu kratkotrajnog boravka stranca od 8-15 sati.

Radno vrijeme, odnosno rad sa strankama određuje se, između ostaloga, ovisno o obimu posla i složenosti pojedinog poslovnog procesa.  Dakle, šalteri na poslovima stranaca započinju s radom  u 8 sati tj. kada stranke uzmu brojeve na aparatu za elektronsku regulaciju reda čekanja, što je omogućeno od 8 sati.

Iz dostavljene fotografije proizlazi da su fotografirani šalteri 23 i 24, međutim, poslovi sa strancima obavljaju se na 4 šaltera: 21, 22, 23 i 24. Danas, 12. rujna 09.2019. godine od 8 sati radila su 3 službenika na šalterima 21, 22 i 23, a u 10 sati, kada se povećao broj stranaka, na šalter 24  upućena je još jedna službenica.

Iz fotografije nije razvidno vrijeme kada je ista sačinjena, ali kako se u istoj dvorani zaprimaju i zahtjevi građana za osobne iskaznice, gdje šalteri rade od 7 sati, provjerom navoda Vašeg čitatelja i analizom dostavljene fotografije, utvrdili smo da je ista sačinjena prije 8 sati, odnosno prije početka uredovnog radnog vremena na poslovima stranaca", stoji u odgovoru PU zagrebačke na naš upit. 

Ako imate primjere uhljebljivanja i nerada u državnim tvrtkama i institucijama, prijavite nam ih na uhljebi@index.hr. Anonimnost zajamčena.

 

Pročitajte više