Ovo je slučaj zlostavljanja zbog kojeg je izbila svađa Veljače i Stankovića

Foto: Wikimedia, Index

ŽESTOKA rasprava voditelja emisije "Nedjeljom u 2" i njegove gošće, scenaristice i aktivistice Jelene Veljače, izazvala je golem interes javnosti.

No za razliku od same rasprave Stankovića i Veljače, vrlo se malo u javnosti govorilo o samom povodu te rasprave u emisiji, a riječ je o poznatom slučaju zlostavljanja holivudske glumice Salme Hayek za što je prokazala notornog Harveyja Weinsteina, koji je bio cijenjeni producent u Hollywoodu prije nego što je razotkriven kao zlostavljač.

Stanković je pitao Veljaču zašto si je Salma Hayek dopustila da je Weinstein zlostavlja, a potom je glumila u njegovim filmovima, i zašto je o tome šutjela 14 godina te je rekao da mu nije zvučala uvjerljivo. Ustvrdio je da on ne bi, poput Hayek, nastavio raditi sa svojim zlostavljačem. "Vi ne znate kakav je njezin ugovor. Kako možete? Kako možete dovoditi u pitanje odluku žrtve seksualnog nasilja?" uzvratila mu je Jelena Veljača.

"Godinama, on je bio moje čudovište"

Podsjetimo, slavna je glumica kolumnom u New York Timesu prekinula šutnju dugu 14 godina i objasnila što ju je nagnalo da se oglasi s tolikom odgodom nakon seksualnog uznemiravanja.

"Godinama, on je bio moje čudovište", rezimirala je Hayek u prosincu 2017. U kolumni je navela konkretne primjere seksualnog uznemiravanja, bullyinga i prijetnji.

Detaljno je opisala svoja iskustva s Weinsteinom za vrijeme snimanja filma "Frida" 2002. godine, ustvrdivši između ostaloga da joj je zaprijetio smrću kad je odbila njegovo udvaranje.

Ispričala da je tražio da je oralno zadovolji i prijetio joj ubojstvom

Hayek u tekstu ističe kako joj je bilo drago što je dobila priliku raditi s Weinsteinom i Miramaxom, koji je tada bio u njegovu vlasništvu, jer je bio "sinonim za kvalitetu, sofisticiranost i poduzimanje rizika na filmu".

No našla se suočena s Weinsteinovim seksualnim prijedlozima i zahtjevima. "Ne! - traženju da mu dopustim da me oralno zadovolji", napisala je Hayek kao jedan od primjera. "A sa svakim odbijanjem, stigao je Harveyjev makijavelistički bijes."

"Raspon njegovih taktika uvjeravanja kretao se od slatkorječivosti do toga da mi je jednom prilikom, u nastupu bijesa, zaprijetio: 'Ubit ću te, nemoj misliti da ne mogu'", ustvrdila je Hayek.

Hayek je u tekstu istaknula kako su je na odluku da javno podijeli svoja iskustva inspirirale sve druge žene koje su to već učinile.

Weinsteina za zlostavljanje prijavilo više od 70 žena

Oscarom nagrađivani producent Weinstein našao se u središtu međunarodnog skandala koji se širi otkako su prije više od dvije godine pale prve optužbe protiv njega za spolno uznemiravanje i napade. Za seksualno uznemiravanje tijekom proteklih triju desetljeća optužilo ga je ukupno pedesetak žena, većinom glumica koje tvrde da je on seksualni predator.

Weinstein je uhićen prije dvije godine, a u siječnju ga čeka suđenje zbog seksualnog zlostavljanja brojnih žena, među kojima su i poznate glumice. Da je samo jedna od njih izašla s optužbama, Weinsteinov slučaj zasigurno ne bi polučio ovakve razmjere, no nakon što je više od 70 žena prijavilo da ih je zlostavljao, protiv Weinsteina je ipak podignuto nekoliko optužnica i prijeti mu 25 godina zatvora.

Uz to je izbačen iz Akademije filmskih umjetnosti, koja dodjeljuje Oscar, iz britanske filmske akademije BAFTA-e, doživotno ga je iz članstva izbacila i Televizijska akademija, a napustila ga je i supruga, modna dizajnerica Georgina Chapman, koja je također pretrpjela veliki poslovni udarac i ostala bez klijenata nakon izbijanja skandala u kojem je glavni akter njen sad već bivši suprug.

Slučaj je pokrenuo pokret #MeToo u kojem stotine žena javno optužuju moćne muškarce iz poslovnih krugova, politike i svijeta zabave da su ih spolno zlostavljali i uznemiravali. Taj je pokret zahvatio mnoge zemlje i zahvaljujući društvenim mrežama uključio milijune žena diljem svijeta koje govore o zlostavljanjima u školi, na sveučilištu, ulici, radnom mjestu.

Pročitajte više