Ovo je ukrajinski vojnik kojeg su strijeljali Rusi. Pred smrt rekao "Slava Ukrajini"

Screenshot: Twitter

NA DRUŠTVENIM mrežama jučer se proširila snimka koja, po svemu sudeći, prikazuje kako ruski vojnici strijeljaju nenaoružanog ukrajinskog ratnog zarobljenika. Na snimci koju ne objavljujemo zbog izuzetno uznemirujućeg sadržaja vidi se nenaoružani muškarac u ukrajinskoj uniformi kako puši cigaretu i govori "Slava Ukrajini".

"Snimka je užasna, prikazuje ratni zločin"

U nenaoružanog zarobljenika potom je ispaljen velik broj metaka, a on je pao na tlo. Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba snimku je opisao kao "užasnu" te dodao kako se radi o novim dokazima da Rusi u Ukrajini vode "genocidni rat".

Pozvao je Međunarodni kazneni sud da odmah pokrene istragu o ovom strijeljanju, koje je nazvao "ratnim zločinom" i dodao kako se "počinitelje mora suočiti s pravdom".

Objavljen identitet vojnika

Danas je objavljen identitet vojnika. Navodno se radi o Timofeju Šaduri Mikolajeviču koji je nestao početkom veljače. Na snimci ga je prepoznala sestra. Zarobljen je u blizini Vuledara.

"Jučer je na društvenim mrežama i u medijima objavljen video smaknuća pripadnika Oružanih snaga Ukrajine kojeg su ruski okupatori smaknuli nakon što je izgovorio “Slava Ukrajini!”, priopćila je 30.mehanizirana Brigada u objavi na Facebooku.

"Prema preliminarnim informacijama, poginuli je vojnik 30. zasebne mehanizirane brigade Timofej Nikolajovič Šadura. Šadura je nestao 3. veljače nakon borbi u blizini Bahmuta. Trenutačno se tijelo našeg pripadnika nalazi na privremeno okupiranom području. Konačna potvrda njegovog identiteta bit će utvrđena nakon što tijelo bude vraćeno i obavljeni relevantni pregledi", objavila je brigada.

Prije nego što je vojnik imenovan, njegova sestra je za BBC rekla: "Moj brat bi sigurno bio sposoban tako se suprotstaviti Rusima. Nikada u životu nije skrivao istinu i sigurno to ne bi učinio pred neprijateljem".

Ukrajina je obećala da će pronaći ruske vojnike koji su ga ubili. "Pronaći ćemo ubojice", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski kasno jučer.

Pročitajte više