UHLJEBISTAN

Ovo je zaštitarka u splitskoj bolnici Firule. I ona spava na poslu

Foto: Čitatelj Indexa

U NOVOM izdanju ciklusa o usnuloj državi Hrvatskoj vodimo vas do portirnice splitske bolnice na Firulama gdje je 17. srpnja 2019. u 14:51 snimljena zasad još uvijek nimalo glasovita fotografija zaštitarke u carstvu snova.

>> Zaštitarka iz Splita tvrdi da nije spavala na poslu već da je bila na pauzi

Vidimo, dakle, zaspalu čuvaricu ulaza u bolnički krug. Ne u bolničku zgradu, ondje je netko drugi, vjerojatno budniji. Pored naše junakinje prolaze automobili s ljudima punima naivne nade da će parkiralište naći blizu ulaza u neku od zgrada bolnice na Firulama. Preplašeni su čekanjem i dijagnozama, iscrpljeni terapijama, ispunjeni nadama i strahovima. Bezbrojne životne drame. A ona - spava.

Čemu služi ovo radno mjesto?

Zašto spava, nemamo pojma. Možda je radila dvostruku smjenu, možda je žrtva kaotične organizacije, a možda joj se pridrijemalo bez ozbiljnog razloga. No mi razmišljamo o nečem drugome. Ne sjećamo se da se navedenog datuma u spomenuto vrijeme u bolnici dogodilo išta loše ili tragično, što nas ne dovodi do pitanja opravdanosti zaštitarkina spavanja na radnom mjestu nego njegova postojanja.

Ili, da pojednostavnimo - kog će vraga zaštitar(ka) na ulazu u bolnicu ako tijekom radnog vremena može mirno spavati bez rizika da će se dogoditi neko zlo? Baš kao što su, dokumentirali smo i to, na radnim mjestima spavali jedan od šefova zagrebačkih komunalnih redara, policajac na portirnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i djelatnik Zagrebparkinga.

>> Ovo su uhljebi koji spavaju na poslu. Huić: To je privilegirana kasta

O našoj smo spavalici prošlog petka pitali i vodstvo splitske bolnice. Nisu odgovorili. Zatim smo ih nekoliko puta nazvali i stigli do tajnice koja nas je informirala da je ravnatelj na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Pročitajte više