Ovo je Žinićeva kuća koju nije prijavio u imovinskoj. Besplatno živi u državnoj

Foto: Pixsell, Google Maps

HDZ-OV sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ima kuću koju nije prijavio u imovinskoj kartici, dok istovremeno besplatno živi u državnoj kući za koju je u imovinskoj napisao da mu je darovana. 

To je sukus novog zapleta oko HDZ-ovog župana nakon što se otkrilo da 25 godina živi u kući u Glini za koju je osam godina plaćao najamninu od 100 kuna, a ostatak vremena u njoj živi potpuno besplatno. 

Druga kuća, koju je zatajio u imovinskoj kartici, nalazi se na adresi Marinbrod 31, mjestu u sastavu Gline, inače Žinićevom rodnom selu.

Kako smo provjerili u zemljišnim knjigama, HDZ-ov župan Ivo Žinić je suvlasnik više katastarskih čestica u Marinbrodu. Na svima je suvlasnik jedne trećine, dok druge dvije trećine pripadaju njegovom bratu Vladi Žiniću koji je i prijavljen na adresi Marinbrod 31 te drugom bratu Stjepanu Žiniću koji je prijavljen u Zagrebu. 

Ukupna površina katastarskih čestica na kojima je Ivo Žinić suvlasnik je gotovo 3000 metara kvadratnih. 

Žinić je suvlasnik trećine ogromne kuće

Na jednoj od tih čestica nalazi se velika kuća. Njezina tlocrtna površina prema zemljišnim knjigama iznosi 174 m2. Kuća, kako se može vidjeti prema fotografijama, ima i kat i potkrovlje pa je stambena površina vjerojatno oko 450 m2. 

HDZ-ovom županu pripada trećina kuće.

Suvlasnik čestice na kojoj je kuća i dvorište od 781 m2, ali i drugih čestica, Ivo Žinić je postao 2016. godine. Uknjižba je izvršena na temelju darovnog ugovora koji je potpisao s ocem, od 8. veljače 2016. 

Kako se po svemu sudeći radi o useljivom stambenom prostoru koji je i u dijelu koji pripada samo HDZ-ovu županu znatno veći od 65 kvadrata, to bi značilo da Žinić prema zakonu nema pravo dobiti kuću u Glini. U njoj, kako smo rekli, godinama živi besplatno, što su otkrila 24sata, a od države je tražio da mu je daruje.

Žinić je u nedjelju navečer gostujući u Dnevniku Nove TV priznao da je suvlasnik kuće u Marinbrodu, a zanimljivo je njegovo objašnjenje za to što ju nije upisao u imovinsku karticu. Pritom je spomenuo još jednu kuću u Glini koju je nasljedila njegova supruga, no tvrdi da ta kuća nije za stanovanje.

"Ja sam od 2016. suvlasnik u jednoj trećini naše roditeljske kuće u Marinbrodu i imamo još jednu nekretninu, možemo reći kuću koja nije za stanovanje, ovdje u Glini.  Ova kuća u Marinbrodu nije upisana u imovinsku karticu jer je kasnije taj darovni ugovor proveden i kroz gruntovnicu i katastar", rekao je. 

U zemljišnim knjigama pak piše da je sve provedeno polovinom 2016. HDZ-ov župan bio je dužan to upisati u imovinsku karticu, no to nije učinio gotovo četiri godine. 

Država obnovila kuću Žinićevih, a on kaže da je branitelj i da je vjerovao da će mu državna kuća u kojoj besplatno živi biti darovana

Inače, država je, prema onome što se može vidjeti u zemljišnim knjigama, 1997. obnovila kuću obitelji Žinić u Marinbrodu. Na golemom imanju Žinićevih izgrađen je još jedan veliki objekt koji izgleda kao ne potpuno dovršena stambena kuća s gospodarskim dijelom, no u zemljišnim knjigama sve je to zavedeno kao gospodarski objekti. Veći dio spomenute građevine nalazi se na česticama čiji je suvlasnik u trećini opet Ivo Žinić, a manji je u vlasništvu Žinićevog oca. 

Žinić je, podsjetimo, u imovinskoj kartici u kojoj je "zaboravio" upisati svoj vlasnički udio u ogromnoj kući u Marinbrodu napisao da je kuću u kojoj besplatno živi stekao darovnim ugovorom. 

Sada pak govori nešto sasvim drugo i žali se na dug postupak te ističe da je zahtjev za darovanjem podnio kao branitelj.

"Ja sam podnio zahtjev za darovanjem kao hrvatski branitelj, na to imam pravo po zakonu. Nažalost u tih 10-15 godina propisi su se mijenjali, imate pravo - nemate pravo, trebate promijeniti dokumente...", rekao je Žinić.

Na pitanje novinara kako je u imovinskoj kartici naveo da je kuću dobio darovnim ugovorom, Žinić je kazao da ju je prijavio kao kuću u kojoj živi, premda to nema veze jedno s drugim. 

"Ja nisam u kartici naveo da sam vlasnik kuće nego sam je prijavio kao kuću u kojoj živim. Nisam vlasnik te kuće. Ja sam vjerovao da će u međuvremenu to biti darovano,  ali do danas to nije riješeno. Nažalost, postupak je dosta opsežan i mijenjali su se propisi i zakoni", rekao je.

I Žinić postao svjestan da mu kuća u kojoj živi neće biti darovana kako se nadao

No nakon što je postalo jasno da je Žinić vlasnik trećine velike kuće, što je zatajio u imovinskoj kartici, čini se da je i on sam postao svjestan da mu kuća u kojoj živi ipak neće biti darovana kako se nadao.

"Nažalost, kako sada stvari sada stoje, jer su se promijenili zakonski propisi i moji uvjeti - dakle postao sam suvlasnik trećine kuće u Marinbrodu, vjerojatno neću imati pravo na darovanje ove kuće", rekao je Žinić.

Pročitajte više