Ne, ovo nije helikopter u kojem je poginuo iranski predsjednik

Foto: EPA/Profimedia

Društvenim mrežama širi se slika na kojoj se vidi dio helikoptera bijele boje u šumi. Čak su strane fotoagencije u ponudi imale tu fotografiju, no povukle su je jer se ne radi o helikopteru u kojem je poginuo iranski predsjednik.

"Fotografija koju je iranska državna TV (IRIB) stavila na raspolaganje prikazuje olupinu helikoptera koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u planinskom području Varzaghan, Iran, 20. svibnja 2024. Prema iranskim državnim medijima, predsjednik Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdolahian i nekoliko drugih poginuli su u padu helikoptera", stajalo je uz opisu fotografije na jednoj fotoagenciji koja je sliku uklonila, napisavši da više nije dostupna za korištenje i da se mora izbrisati iz svih sustava.

"Izvor je rekao da prikazana olupina nije povezana s padom helikoptera iranskog predsjednika Raisija. Ispričavamo se zbog neugodnosti", napisali su.

Kako su objavili iranski mediji i Crveni polumjesec, na mjestu događaja pronađeni su dijelovi helikoptera među kojima se vidi plavi rep helikoptera i izgoreno šumsko područje oko njega. Sve je to snimljeno dronom.

 

Pročitajte više