Ovo smo naručili iz Kine. Cijena je 10 kuna, a država je uzela 38.25 kuna

Andrea Topić

S ALIEXPRESSA su nam jutros došla dva paketića s prišivcima, koje smo ukupno platili deset kuna, a da bismo ih preuzeli, morali smo poštaru dati čak 38.25 kuna - gotovo četiri puta više od vrijednosti kupljene robe.

Jedan paket je koštao 18.81 kunu, a drugi 19.44 kuna.

Moramo plaćati porez na robu iz trećih zemalja

Taj harač uveli su Europska unija i Hrvatska pošta.

Od 1. srpnja počela se provoditi odluka na razini EU kojom se na male pakete mora plaćati porez ako su naručeni iz trećih zemalja, a onda je Hrvatska pošta odlučila uvesti i naknadu od 18.50 kuna po paketu za nešto što se zove "kontrolni pregled".

Hrvatska pošta je onda uvela naknadu od 18.50 kuna za "kontrolni pregled" malih paketa 

Pišu o tome na svojoj web-stranici: 

"S obzirom na to da će sve pošiljke s robom koje pristižu iz trećih zemalja morati proći kontrolni pregled, Hrvatska pošta uvela je nove procese obrade, naplate i isporuke pošiljaka. Kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu vrijednosti do 150 eura iznosi 18.50 kuna, a za robu vrijednosti od 150 do 1000 eura iznosi 37 kuna."

Prišivak je koštao 3 kune, a EU i HP-u smo dali još 18 kuna i 81 lipu

Kako to u praksi izgleda? 

Prišivak s motivom svemirskog broda platili smo 3 kune (na paketu je prodavač napisao vrijednost 1.25 kuna) i takav bi nam inače bio dostavljen s besplatnom poštarinom, a onda je na to, po novome, došla naknada Hrvatske pošte od 18 kuna i 50 lipa pa i porez od 25 posto (0.31 kunu), čime nam je naplaćeno 18 kuna i 81 lipa.

Porez nećemo uvijek plaćati Hrvatskoj. On se plaća zemlji u koju naručeni proizvod sleti. Prema "tracking numberu" nismo uspjeli vidjeti gdje je točno naš svemirski brod putovao, ali jasno piše da je bio u tranzitu.

Naručili smo ga još u svibnju, dakle najmanje dva mjeseca prije uvođenja te odluke. Ali to ništa ne znači. Nije bitno kad je paket poslan, na njega će se svejedno primjenjivati ti nameti. 

Pokloni su oslobođeni plaćanja poreza, ali ne i nameta Hrvatske pošte

Na web-stranici Carinske uprave našli smo podatak da će plaćanja poreza biti oslobođeni paketi male vrijednosti koji se šalju kao pokloni, a to znači kad vam prodavač napiše "gift", da biste trebali platiti samo ovu naknadu od 18.50 kuna, što je i dalje ogroman iznos u odnosu na vrijednost malog paketa. 

Prišivke s motivima globusa i balona uzeli smo kod drugog prodavača, sa Solomonskog otočja, i platili ih 1.25 dolara, odnosno sedam, osam kuna.

Na paketu piše da je vrijednost 0.40 dolara, odnosno 2.25 kuna. Na to smo platili 0.56 kuna poreza, dali 18.50 za "kontrolni pregled" Hrvatskoj pošti, a kad su oni paketić "kontrolno pregledali", došli smo do 21.31 kune. Ipak, naplaćeno nam je 19.44 kuna.

Pročitajte više

 

Pročitajte više