Ovo su Beroševe skraćene liste čekanja. Ljudi se javljaju s terminima u 2026. godini

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš hvali se silaznim trendom listi čekanja na dijagnostičke pretrage. Tvrdi kako nehitni pacijenti sada u prosjeku na njih čekaju 146 dana manje. Za najduže čekanu pretragu, magnetnu rezonancu, iz Ministarstva kažu kako se sada u prosjeku čeka 86 dana. 

>> Zagrepčanka termin za snimanje mozga dobila tek u 2026. godini

Ipak, narudžbenice pacijenata koji su se javili Indexu pokazuju drugačiju sliku od one koju predstavlja Ministarstvo, kao i brojke koje su prikazane na HZZO-ovim listama čekanja. Problemi su vidljivi i dalje u gotovo svim većim bolnicama, a pacijenti su termine dokazali potvrdom o narudžbi pacijenta, koja je sadržavala osobne podatke, vrstu pretrage, datum narudžbe, kao i termin pretrage. 

Žena za magnet mozga čeka 320 dana. Na HZZO listi prvi termin za 140 dana

Najveći broj pritužbi na našu adresu stigao je za pretragu magnetne rezonance mozga i kralježnice. U općoj bolnici Dr. Josipa Benčevića u Slavonskom Brodu, mlada mama na magnet mozga čekat će oko 320 dana jer je prvi slobodan termin nakon epileptičkog napadaja dobila 5. prosinca ove godine, a isti je zatražila prije nekoliko dana. 

Provjerili smo koji je prvi slobodan termin za bolnicu u Slavonskom Brodu na listama HZZO-a. Prema njima, samo nekoliko dana nakon što se pacijentica naručila, nama je ponuđen termin za 141 dan odnosno 11. lipnja 2024.

U KB-u Dubrava žena koja boluje od epilepsije i također čeka magnet mozga termin je dobila 20. srpnja 2026. godine, dok je u splitskoj bolnici pacijent u rujnu prošle godine za isti pregled naručen u lipnju 2025. 

Za magnet kralježnice čeka se 680 dana

Velik broj pacijenata požalio se i na preduga čekanja za magnet kralježnice. Pacijentica u KBC-u Zagreb za dijagnostički pregled MR cervikalne kralježnice od 10. srpnja prošle godine čeka do 19. svibnja 2025., što je 680 dana. To je za oko 400 dana duže od Beroševog cilja. 

U KB-u Dubrava pacijentica je za magnet kralježnice i zdjelice naručena u rujnu prošle godine, a termin je dobila za točno dvije godine, u rujnu 2025. Na istu pretragu, samo u KB-u Sveti Duh, jedna pacijentica čeka 300 dana, a termin joj je 18. rujna ove godine, dok druga pacijentica za istu pretragu termin ima 9. listopada. 

Provjerili smo što stoji na stranicama HZZO-a. Prvi slobodan termin za magnet kralježnice u KB-u Sveti Duh nude već za 64 dana, odnosno 26. ožujka. No pacijentice koje su se Indexu javile s potvrdom narudžbe ipak čekaju duže od 64 dana, kao i dopuštenih 270 dana. 

Ultrazvuk godinu dana umjesto 132 dana 

Za UZV dojke ili vrata čeka se godinu ili duže, bilo da se radi o zagrebačkom ili karlovačkom području. Karlovčanka je na UZV vrata naručena u siječnju 2026. godine, dok se na stranicama HZZO-a može vidjeti kako je prvi slobodan termin u srpnju ove godine. 

U KBC-u Zagreb za UZV dojke pacijentica je termin zatražila početkom ove godine, a prvi slobodan dobila je u siječnju 2025., što je točno godinu čekanja na dijagnostičku pretragu za koju se, prema procjenama Ministarstva, prosječno čeka 132 dana te se ne bi smjelo čekati duže od 270 dana. 

Jedna od pacijentica nije se ni uspjela naručiti za isti pregled, samo u DZ-u Zagreb Istok, jer joj je rečeno kako su termini popunjeni do srpnja te da do tada ne upisuju nove pacijente. Provjerili smo ima li termina na HZZO-u i pronašli jedan slobodan termin za 30 dana. 

Čekaju pacijenti i za druge pretrage, poput mamografije za koju je u KBC-u Rijeka pacijentica od svibnja prošle godine morala čekati početak 2024. kako bi dobila termin krajem srpnja. Čekaju tako u Zagrebu i za pregled oftalmologa 10 mjeseci. Za polisomnografiju (dijagnostika za poremećaj disanja u snu) prvi termin pacijent je dobio u lipnju 2025. godine. U splitskoj bolnici na gastroenterologa čekaju sedam mjeseci, dok u Puli na pregled fizijatra čak 16 mjeseci. 

Ministarstvo: Od strane djelatnika pojavljuju se greške

Iz Ministarstva su mišljenja kako se nesklad listi čekanja s dobivenim terminima pretraga percipiraju na krivi način. Smatraju kako je to zbog toga što nemaju svi pacijenti jednaku uputnicu izdanu od liječnika.

"Svjesni smo i izazova u procesima upravljanja listi čekanja s kojima se susreću i pacijenti i djelatnici zdravstvenog sustava. Primjerice, od strane djelatnika pojavljuju se određene pogreške u upisivanju termina na dijagnostičke preglede, neupisivanje indikatora koje je potrebno naznačiti prilikom određivanja termina za pregled – radi li se o redovnom terminu o kojem danas govorimo, kontroli koju liječnik specijalist određuje za pola godine, godinu dana ili dvije godine, ili prioritetnom terminu – u slučaju sumnje na ozbiljniju bolest", kazali su iz Ministarstva.

Dodaju kako su ravnatelji bolnica, djelatnici i pacijenti jednako važne karike kako bi se na dijagnostičke pretrage čekalo manje od 270 dana. Uz to, kažu kako uvode i sustav koji će smanjiti ljudske pogreške.

"'Rule engine system' namijenjen je dodatnom nadzoru dnevnog operativnog rada ključnih procesa u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti na nacionalnoj razini, u realnom vremenu. Takav sustav pravila trebao bi smanjiti mogućnost ljudske pogreške kod dodjele termina i pogreške u konfiguraciji radnog mjesta", objasnili su te dodali kako pojedinci pokušavaju rezultate prikazati kao "friziranje" i pozvali ih u Ministarstvo da se uvjere sami u njihova postignuća.

Karačić Zanetti: Potrebna je hitna intervencija

Liste čekanja su u Hrvatskoj dugotrajan problem, koji ni jedan ministar do sada nije uspio riješiti. Pokušaj ministra Beroša da smanji čekanja na 9 mjeseci događa se neposredno prije izbora. Zavarava li se javnost predstavljenim brojkama upitali smo predsjednicu Hrvatske udruge za prava pacijenata Jasnu Karačić Zanetti, koja kaže kako su vidljivi nesrazmjeri u podacima. 

"Ako postoje pacijenti koji čekaju duže od preporučenih 270 dana, to bi trebalo biti predmet hitnog razmatranja i intervencije kako bi se smanjilo vrijeme čekanja. A to znači da netko odmah treba postupati po svom saznanju, a ne da se prebacuje odgovornost u krug i tako još više produžuje sam proces. Važno je naglasiti da je pristup zdravstvenoj skrbi temeljno pravo i da nitko ne smije prouzročiti kršenje istog", smatra Karačić Zanetti.

Komentirala je i čekanja od 270 dana za pacijente koji zbog vrste bolesti ili drugih pregleda moraju hitno obaviti pretrage. "To je pitanje koje zahtijeva hitno rješavanje, a pružatelji zdravstvenih usluga i HZZO trebaju zajedno raditi na identifikaciji uzroka i implementaciji mjera koje će smanjiti vrijeme čekanja.

Osiguravanje hitnih slučajeva prioritetnim pristupom je od ključne važnosti kako bi se zadovoljile potrebe pacijenata u najkritičnijim situacijama. Svaki odlazak privatniku morao bi pacijentu biti refundiran onoliko koliko to košta u bolnici. Kontroverzno je da pacijenti sad mogu dobiti povrat troškova za preglede, ali samo ako su ih napravili van HR, u nekoj od članica EU. Ali u Hrvatskoj povrat ne mogu dobiti osim u iznimnim slučajevima", objasnila je Karačić Zanetti.

Pročitajte više