Ovo su dobili zaposlenici Holdinga: Uskrs 1000 kuna, Sv. Nikola 1000, božićnica...

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

JUČER poslijepodne postignut je dogovor između Grada Zagreba i zaposlenika Holdinga koji su prijetili štrajkom i blokadom grada ako im se ne povećaju plaće.

Tomislav Tomašević najavio je da će kroz tjedan dana potpisati nove kolektivne ugovore u Holdingu i ZET-u što će, kaže, osigurati socijalni mir tri godine.

Osnovica u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rast će pet posto od 1. siječnja te dodatnih tri posto od 1. srpnja, rekao je Tomašević nakon što se u sjedištu gradske uprave usuglasio sa sindikatima Holdinga i ZET-a. Uz to, kroz povećanje stalnog dodatka, dodatno će se povećati plaće najniže plaćenim radnicima - operativcima, a rast će i neoporeziva primanja.

No, zaposlenici Holdinga dobili su i mnogo više. Predsjednica Sindikata Čistoće Mirjana Kaltak na Facebook stranici Čistoće objavila je što su sve ispregovarali. Tako su, među ostalim stvarima, zaposlenici Holdinga osigurali razne bonuse.

"Poštovani članovi Sindikata Čistoća Zagreb ali i svi ostali radnici Zagrebačkog holdinga,

nakon dva mukotrpna mjeseca u kojima samo imali postupak pregovora koji nije uspio i nakon toga postupak mirenja koji je uspješno okončan 31.01.2023. godine obavještavamo Vas da je postignut dogovor između poslodavca i sindikata za povećanje Vaših plaća i to na slijedeći način;

Od 01.01.2023. godine povećava se osnovica plaće za 5% te od 01.07.2023. godine još za 3% bruto,

Za radnike koji obavljaju poslove u I i II grupi složenosti poslova povećava se stalni dodatak na iznos 1.300,00 kuna bruto
Za radnike koji obavljaju poslove III grupe složenosti poslova povećava se stalni dodatak na iznosu 1.200,00 kuna bruto
Za radnike koji obavljaju poslove IV i V grupe složenosti poslova i radnike izvan grupa složenosti stalni dodatak ostaje 1.000,00 kuna bruto", stoji u uvodu.

Nagrada, regres za godišnji, novac za Uskrs, Božić, svetog Nikolu. Teško je sve i nabrojati

"Nagrada se povećava na 7.500,00 kuna (maksimalni iznos) i isplaćivat će se 12 mjeseci po 500,00 kuna i u mjesecu prosincu do 30.12. ostalih 1.500,00 kuna U povodu dana Svetog Nikole isplatit će se svakom radniku koji ima dijete koje do 6.12. tekuće godine nije navršilo 15 godina starosti iznos od 1.000,00 kuna za svako dijete", stoji u tekstu.

"Regres za korištenje godišnjeg odmora isplaćuje se u iznosu od 1.750,00 kuna neto", dodaje se. "Božićnica se isplaćuje do 20.12. tekuće godine u iznosu od 1.750,00 kuna neto Dar u naravi za Uskrs isplaćuje se u iznosu od 1.000,00 kuna", stoji dalje.

"Poslodavac će radnicima koji obavljaju poslove vozača plaćati trošak periodične izobrazbe (KOD 95), Poslodavac će plaćati izradu kartice vozača za digitalne tahografe za sve radnike koji obavljaju poslove vozača", dodaje se.

"Dogovoreno je da se u svim podružnicama Zagrebačkog holdinga do 28.02.2023. godine sklopi dodatak Kolektivnom ugovoru – Prilozi koji će sadržavati grupe složenosti poslova s radnim mjestima, pojedinačne koeficijente složenosti poslova za ta radna mjesta te dodatke na otežane uvjete rada (izradit će se sistematizacije radnih mjesta) za izradu kojih su predviđena i dogovorena sredstva", stoji u tekstu.

"Zahvaljujemo se radnicima Čistoće koji su svojim jedinstvom, zajedništvom i snagom dali vjetar u leđa sindikatima da uspješno ispregovaraju sa poslodavcem sve gore navedeno", stoji u tekstu sindikata Čistoće.

Pročitajte više

 

Pročitajte više