Ovo su dvojica Britanaca koji su iz švicarskog muzeja ukrali zdjele dinastije Ming

Foto: MET Police

Dva brata iz Velike Britanije osuđena su u Švicarskoj na zatvorske kazne nakon što su priznala da su provalila u ženevski muzej i ukrala slavne antikvitete iz 14. stoljeća, posuđe nastalo za vrijeme kineske dinastije Ming.

Stewart i Louis Ahearne priznali su pred sudom u Ženevi da su bili dio tročlane bande koja je provalila u Muzej dalekoistočne umjetnosti u lipnju 2019.

Sudac je braću proglasio krivima za tešku krađu i osudio ih na po tri i pol godine zatvora. Također im je na pet godina zabranjen ulazak u Švicarsku.

Koristili pilu, malj i pajser

Braći je naređeno da plate 15.000 švicarskih franaka (oko 16.000 eura) odštete Zakladi Baur, koja upravlja muzejom. Zatvorske kazne zasad služe u Švicarskoj.

Tijekom provale električnom pilom, maljem i pajserom prouzročili su štetu od oko 3.5 milijuna švicarskih franaka (oko 3.7 milijuna eura).

Tužitelj Marco Rossier rekao je da su braća i treća osoba, za koju odvjetnici tvrde da je Daniel Kelly, svi podjednako bili uključeni u provalu.

Koristili svoje pravo ime

Louis Ahearne na sudu je priznao da je uoči provale išao u izviđanje muzeja, dok je njegov stariji brat Stewart na svoje ime unajmio Renault Captur u zračnoj luci u Ženevi. Tim automobilom su putovali do mjesta zločina.

Iz muzeja su ukrali dvije posude i vazu iz 14. stoljeća. Jednu zdjelu su nakon krađe odnijeli u aukcijsku kuću u Hong Kongu. Stewart Ahearne je aukcijskoj kući dao podatke iz svoje putovnice, rekao je tužitelj.

Vazu su u središtu Londona pronašli policajci na tajnom zadatku. Oni su se godinu dana nakon pljačke predstavili kao kupci umjetnina.

Šalica nikad nije pronađena

Treći artefakt, šalica za vino na kojoj su nacrtane kokoši, nikad nije pronađena.

Prije izricanja presude braća su se ispričala obitelji koja je bila prisutna na sudu, ali i švicarskom društvu.

Pročitajte više