KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ovo su krivci za fijasko s koronom i Đokovićem u Zadru

Ftoto: Pixsell,EPA

NAKON epidemiološkog debakla u Zadru u kojem je stvoreno novo žarište covida-19, svi uključeni u priču pokušavaju oprati ruke - od sportaša, preko roditelja djece i organizatora, do Stožera i predstavnika vlasti.

Trebali su to činiti ranije, naravno doslovno, i usto se pridržavati nekoliko jednostavnih mjera društvenog distanciranja koje u ovoj fazi pandemije preporučuju svi ozbiljni stručnjaci, od naših epidemiologa, do predstavnika najuglednijih svjetskih sveučilišta i zdravstvenih organizacija.

Koja su to pravila? 

1) Na otvorenom treba držati udaljenost veću od dva metra od svakoga tko nije pripadnik istog kućanstva. 

2) U zatvorenom prostoru u kojem nismo uvijek u prilici držati potrebnu razdaljinu, primjerice u trgovinama i u javnom prijevozu, potrebno je nositi masku.

3) Treba izbjegavati svaki blizak tjelesni kontakt poput rukovanja, grljenja i ljubljenja s ljudima koji nisu iz istog kućanstva.

4) Kao što smo već naveli, također treba često dezinficirati ruke dezinfekcijskim sredstvom ili pranjem sapunom. 

Ovih nekoliko jednostavnih pravila vjerojatno bi s lakoćom mogao napamet naučiti malo pametniji papagaj da mu ih je vlasnik toliko puta ponovio koliko su ih svi oni koji imaju oči i uši imali prilike pročitati i čuti u posljednjih nekoliko mjeseci. A prosječno pametan čovjek mogao bi usto shvatiti i zašto su ona važna i zašto se u uvjetima pandemije naklonost, prijateljstvo i ljubav ne pokazuju kršenjem navedenih pravila u korist balkanske druželjubivosti, susretljivosti i neposrednosti, nego naprotiv uvažavanjem činjenice da njihovim pridržavanjem štitimo one koje volimo i one koje oni s kojima se družimo vole. Čak i ako s druge strane nailazimo na uporno ispružene ruke i razočarane poglede ispunjene nerazumijevanjem ili podsmjehom!

No, nažalost, u slučaju Zadar, koji je trebao biti promocija hrvatskog turizma, a umjesto toga je postao balkanski dernek i strašilo za turiste o kojem pišu svi svjetski mediji, od žutih internetskih web stranica, do uglednih novina, svi navedeni u uvodu prekršili su najmanje jedno od navedenih pravila; većina sva. Podsjetimo se ukratko ozbiljnih prijestupa prema nekom redu u hijerarhiji odgovornosti. 

Odgovornost roditelja

Prije svega, roditelji djece koja su sudjelovala na turniru trebali su znati da nije dobro da se tako blisko druže s drugom djecom, s tenisačima iz svijeta, s organizatorima i gledateljima kako fotografije pokazuju da su se družila - njihova međusobna udaljenost na trenutke je bila ravna nuli. 

Trebali su također znati da nije dobro da budu u kontaktu s lopticama, ručnicima i drugim predmetima koji su prolazili kroz ruke brojnih sportaša iz brojnih zemalja, među kojima neke, poput Srbije, posljednjih dana bilježe veliki rast u broju zaraženih. 

Konačno, ozbiljniji roditelji, iz odgovornosti prema zdravlju svoje djece, sebe i drugih članova svojih obitelji, mogli su se pred turnir informirati na internetu gdje bi brzo i s lakoćom doznali da su sudionici Adria Toura - Novak Đoković, Grigor Dimitrov, Dominic Thiem i Alexander Zverev prije tjedan dana bili u bliskom kontaktu sa srbijanskim košarkašem Nikolom Jankovićem koji je prošli ponedjeljak bio pozitivan na covid-19. Evo jedne takve poveznice na ozbiljnu web stranicu posvećenu tenisu koja je još prije tjedan dana upozorila na problem. Ako antivakseri na internetu uspijevaju pronaći gomile budalaština kojima hrane svoje zablude, odgovornim roditeljima ne bi trebalo biti teško pronaći neku poveznicu poput gore navedene. Nama je trebalo doslovno nekoliko sekundi.

Pritom treba istaknuti da su se brojni mali hrvatski tenisači u organiziranom kampu prije početka turnira danima družili sa svojim zvijezdama. 

Odgovornost sportaša

Dok se roditeljima još eventualno u nekoj mjeri može oprostiti neinformiranost, za sportaše koji putuju po turnirima širom svijeta ne vrijede iste olakšice. Oni bi trebali biti dobro upućeni u pravila kojih se trebaju pridržavati tijekom pandemije kako sportski susreti ne bi postali žarišta covida-19, već ogledni primjeri čuvanja zdravlja u otežanim okolnostima. Sportaši su javne ličnosti, selebritiji i opinionmakeri koji bi iznad svega trebali utjelovljivati ideju važnosti zdravlja, odnosno koncept zdravog duha u zdravom tijelu.

U skladu s tim svaki sportaš trebao bi biti svjestan svih aktualnih pravila koja vrijede u organizaciji sportskih susreta u zatvorenom i na otvorenom; trebao bi imati dovoljno pameti da ih pročita, shvati, zapamti i provodi u djelo na primjeran način, onako kako su to dužni za svoje ordinacije činiti zubari, za svoje salone frizeri, za svoje restorane vlasnici restorana itd.

No, nažalost čini se da to ne vrijedi za sve sportaše. Već smo ranije imali prilike doznati da među njima ima antiznanstvenih budalaša koji su prkosili pravilima te poricali čak i samo postojanje novog koronavirusa sve dok nisu osobno oboljeli. Đoković očito ne spada u tu kategoriju budalaša jer je darovao milijune za respiratore, no, on se, na zgražanje svjetske sportske publike i medicinske struke, krajem travnja javno deklarirao kao protivnik cijepljenja. Njegovu izjavu, među ostalima, kritički je komentirao član srbijanskog stručnog tima za borbu protiv koronavirusa, epidemiolog Predrag Kon.

Inače, informacije što i kako treba raditi na sportskim susretima nije teško pronaći na web stranicama zdravstvenih organizacija, kao što je primjerice Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Štoviše, upute za ovu vrstu događaja smještene su u sam vrh popisa HZJZ-a.

Sudionici Adria Toura napravili su sve sasvim suprotno od onoga što bi se od njih očekivalo. Tulumarili su, grlili se, družili se s mnoštvom bez ikakve distance, uključujući i djecu i političare itd. Kako drugačije nego kao neodgovornost objasniti noćna bančenja teniske elite u noćnom klubu u Beogradu i potom u restoranu Niko u Zadru, gdje je zaraženi Borna Ćorić u društvu Gorana Ivaniševića na bini pjevao s bendom?

Štoviše, oni su nastavili s bliskim druženjima i nakon što su prošli tjedan imali prilike saznati da je košarkaš Janković pozitivan. Neki mediji čak spekuliraju da je Dimitrov možda znao da je zaražen ili da je barem bio svjestan da bi mogao biti. Do takvih nagađanja došli su na temelju njegova ponašanja, odnosno izbjegavanja bliskih kontakata i rukovanja isključivo dodirivanjem laktova. Naravno, to bi se moglo objasniti njegovim odgovornim ponašanjem, no u tom slučaju malo je teže objasniti zašto ga se nije držao na druženjima prije Zadra. Konačno, prema pisanju srbijanskih medija, Dimitrov je u Zadru čak dva puta odbio testiranje, a visoki izvori iz Hrvatskog teniskog saveza tvrde da je u Hrvatsku došao sa simptomima.

Rezultat je, blago rečeno žalostan. Više tenisača, uključujući Đokovića, njegovu suprugu Jelenu, našeg Bornu Ćorića, Bugarina Dimitrova i njegova trenera te jedno petogodišnje dijete iz Zadra, zarazili su se covidom-19. Koliko će se daleko odatle virus raširiti, je li se zarazio i Andrej Plenković koji je kasnije bio na brojnim drugim kulturnim i političkim skupovima te koje će sve biti konačne posljedice, tek treba vidjeti. Nadajmo se da nam se neće dogoditi superširenje poput onoga u crkvi koje je kasnije postalo izvorom oko 50% od tisuća kasnijih infekcija u Južnoj Koreji.

Odgovornost organizatora

Odgovornost organizatora Adria Toura, turnira u kojem je nositelj organizacije i glavni sponzor Novak Đoković, a suorganizatori Hrvatski teniski savez (HTS) na određeni je način još veća nego sportaša. Na njima je da vode računa da se ispoštuju sve preporuke koje postoje za takve događaje. 

Primjerice, među preporukama na stranici HZJZ-a mogu se naći sljedeće:

Dezinfekcija i higijena opreme

Nakon korištenja rekvizita, sprava i ostale opreme potrebne za natjecanje, natjecatelj ili za to  zadužena osoba dužni su ih dezinficirati odmah po završetku natjecanja.  

Konzumacija tekućina

Svakom se športašu preporučuje da ima vlastitu označenu bocu s tekućinom kao i ostale potrepštine koje moraju biti u torbi označenoj imenom. Boce za napitke i ostali otpad nastao tijekom natjecanja odlaže se u za to predviđenu kantu za otpatke s dvostrukom vrećicom i odgovarajućim poklopcem. 

Zadržavanje u prostorima

Nakon natjecanja športaši i ostalo osoblje uključeno u provedbu natjecanja ne zadržavaju se  u prostorima dulje nego što je potrebno. Boravak u svlačionicama i prostorima za tuširanje treba svesti na nužni minimum.

Raspored sjedenja i maksimalan broj gledatelja

Na tribinama predviđenim za gledateljstvo osobe smiju sjediti na način da su udaljene 1,5  metar jedna od druge odnosno preporučuje se da maksimalan broj osoba u gledateljstvu ne  prelazi 1/3 kapaciteta na tribinama. Preporučuje se da osobe u gledateljstvu sjede tako da nisu smještene jedna iza druge već da u svakom sljedećem redu osoba sjedi za dva mjesta pomaknuta udesno u odnosu na osobu u prethodnom redu.  

Dnevno mjerenje tjelesne temperature

Gledatelji trebaju na dan dolaska na utakmicu izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (to se odnosi na sve simptome i znakove bolesti, a ne samo na bolesti dišnih puteva), osoba se treba telefonski javiti nadležnom obiteljskom liječniku, koji će odlučiti o daljnjem postupanju. 

Fizička udaljenost

Za vrijeme ulaska i izlaska iz športskog objekta, kao i tijekom boravka odnosno prolaska  gledatelja kroz zatvorene prostore športskog objekta na kojem se održava  natjecanje (hodnici, sanitarni čvor i sl.) preporučuje se držati razmak od 1,5 metra kao nužnu fizičku udaljenost.

Ako je suditi po fotografijama i svjedočanstvima sudionika, organizatori većinu tih preporuka nisu ozbiljno shvatili. Prije i iznad svega, gledalište je bilo krcato, na njemu nije bilo ni organiziranih praznih redova ni praznih sjedišta kako to preporučuje HZJZ. U uređenijim zemljama, primjerice, u susjednoj Sloveniji, u zatvorenom prostoru McDonald'sa mjesta koja moraju ostati prazna, a ne mogu se ukloniti jer je riječ o klupama, označena su velikim crnim znakom X na žutoj pozadini. U tom kontekstu zanimljivo je da Indexu u HTS-u nisu znali odgovoriti koliko je bilo prodanih ulaznica. 

Konačno, tenisači su se naslikavali u velikim naguranim masovkama, a budući da su u organizaciji sudjelovali članovi Đokovićeva tima, jasno je da su se takve stvari mogle spriječiti - mogli su ih sve ozbiljno savjetovati.

Konačno, organizatori su trebali biti svjesni da u goste u Hrvatsku dolaze tenisači koji su se tjedan dana ranije blisko družili s potvrđeno zaraženim košarkašem. Na temelju takve informacije trebali su odgoditi turnir te sportašima odrediti testiranja i odgovarajuće vrijeme samoizolacije. No, očito im je bilo važnije da uloženi napori i novac ne propadnu.

Odgovornost Stožera

Odgovornost našeg Stožera civilne zaštite još je veća. Njegovi čelni ljudi trebali su biti svjesni što se organizira, kakav značaj taj događaj ima za Hrvatsku i promociju njezina turizma te što može poći po krivu.

Ako su još do nedavno mogli patrolirati i rastjerivati mlade po parkovima, nije jasno kako nisu mogli provjeriti održava li se tako važan događaj prema svim preporukama struke.

Osim toga, odgovornost Stožera također počiva u činjenici da su njegovi čelni ljudi posljednjih dana, prije nego što je ponovno počeo rasti broj zaraženih, slali relativno mlake dvojbene poruke. Umjesto da se jasno očituju o pretjeranom opuštanju sviju - od građana do raznih aktera u raznim dijelovima sustava, neki od njih branili su građane koji su se zaželjeli normalnosti.

Konačno, ministar Vili Beroš danas je na Twitteru objavio poruku kojom je stao u zaštitu organizatora turnira.

"Organizator mora dosljedno provesti poštivanje svih mjera. Međutim, bit ću slikovit, organizator ne može utjecati na sve one koji se žele zagrliti ili slikati s nekim", poručio je Beroš.

Tako se dogodilo da su nam najozbiljnija upozorenja na ono što nas čeka uglavnom stizala preko medija od naših epidemiologa poput Branka Kolarića i Bernarda Kaića, a ne od Stožera koji je za vrijeme lockdowna vodio glavnu riječ.

Zanimljivo je u ovom kontekstu podsjetiti da je prvi čovjek HZJZ-a Krunoslav Capak još relativno nedavno, 27. travnja objašnjavao kako se virus može prenositi preko teniske loptice.

"Vodimo brigu i o rekreativcima i uvjeravam vas da će oni vrlo brzo doći na red. Propisat ćemo i za njih sve, moramo to napraviti u fazama i polako. Možemo puno diskutirati, je li tenis beskontaktni sport? Ako vi kihnete u lopticu, bacite je protivniku i on je uzme u ruku", poručio je Capak pozivajući na oprez u opuštanju.

Što se od tada promijenilo? Očajnički nam treba sezona i pozitivna, pobjednička atmosfera u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji?

Epidemiolog Branko Kolarić s Medicinskog fakulteta u Rijeci za Index je rekao kako je očito da se organizatori koji su trebali voditi računa o sigurnosti na turniru u Zadru nisu pridržavali propisanih mjera.

"Tu su zakazali svi - i organizatori i Stožer. Svi su se ponašali kao da korone nije bilo i kao da ne postoji opasnost od nje. Nigdje na tom događaju nikoga nisam vidio s maskom, da održava razmak i da poštuje sve ostalo što je preporučeno za sportske događaje na otvorenom", poručio je Kolarić. 

Odgovornost premijera

U skladu s narodnom izrekom da riba smrdi od glave, najodgovornijim za debakl u Zadru trebalo bi smatrati premijera Andreja Plenkovića.

Među ostalim i zato što je on nedavno izjavio kako je HDZ pobijedio koronavirus

"Hrvatska je pobijedila covid-19, ova vlada je pobijedila covid-19, mi smo savladali epidemiju", pobjedonosno je izjavio Plenković krajem svibnja.

No, poruka najodgovornijeg čovjeka u državi, predsjednika stranke kojoj je glavni promidžbeni slogan "sigurnost", trebala bi biti da virus ne možemo i ne smijemo smatrati pobijeđenim sve dok se pandemija ne zaustavi, odnosno, što je mnogo vjerojatnije, sve dok ne bude cjepiva. Drugim riječima, Plenković bi trebao slati poruku da je Hrvatska sigurna zato što su svi odgovorni, a ne zato što u njoj više nema virusa.

Štoviše, premijer bi tu poruku trebao utjelovljivati svojim vlastitim primjerom. Trebao bi održavati distancu, izbjegavati bliske dodire i nositi masku ondje gdje je distanca nemoguća. On je prvi trebao voditi računa da se zadarski turnir ne pretvori u svjetsku sprdnju u koju se pretvorio. Osobito zato što je i sam sudjelovao u njemu.

Naprotiv, Plenković se blisko družio sa zaraženim igračima, sjedio je u gužvi i dodirivao se s Đokovićem. Ni u jednom trenutku nije snimljen niti viđen s maskom na licu.

Štoviše, nakon posjeta turniru u Zadru, sudjelovao je još u nizu bliskih kontakata na više predizbornih događanja, a voditelji njegove kampanje poručili su da ne planira ići u samoizolaciju uz obrazloženje kako se sa zaraženim Đokovićem družio samo nekoliko minuta.

Svi su se opustili

Kolarić kaže da mjere koje su još uvijek na snazi, koje nisu ukinute, u Hrvatskoj više nitko ne shvaća dovoljno ozbiljno, što je također odgovornost ljudi na čelnim pozicijama u sustavu.

"Virusa jedno vrijeme nije bilo u opticaju. Kako smo otvorili granice, on se ponovno vratio, a mi se prema mjerama odnosimo kao da ih nikada i nije bilo i kao da zaraze nikada nije bilo. Dakle, ne nosimo maske u zatvorenim prostorima, rukujemo se, grlimo itd. Ja sam osobno doživio da me ljudi gledaju s podsmijehom kada se s njima nisam htio rukovati, nego sam se htio pozdraviti laktom. Vjerojatno su u sebi mislili da moram nešto glumatati kao epidemiolog. Dakle, svi smo se počeli praviti kao da se ništa nije dogodilo. Smiješno je da smo prvo napravili potpuni lockdown, a da se već mjesec dana kasnije ponašamo kao da ničega nije bilo", upozorio je naš epidemiolog.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više