Ovo su ljudi koji bi trebali sjediti u istražnom povjerenstvu za Agrokor

Foto: FAH

U PETAK se trebalo glasati o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor, ali do toga nije došlo.

Ovih se dana neslužbeno moglo čuti da su HDZ i SDP navodno dogovorili raspodjelu mjesta u tom tijelu i to na način da HDZ-u i partnerima pripadne pet, a oporbi četiri mjesta. Tako bi u povjerenstvu fotelju trebala dobiti četiri HDZ-ovca, dva SDP-ovca, jedan HNS-ovac, jedan Mostovac te član "Promijenimo Hrvatsku".

Iako povjerenstvo nije izglasano, fotelje za mjesta u povjerenstvu su već podijeljene, javlja Nova TV.

Različita imena u kombinacijama


Spominju se različita imena, ali ona koja su svima zajednička su Josip Borić, Ante Babić i Marija Jelkovac iz HDZ-a. Tu se još u kombinaciji spominju Milijan Brkić i Gvozdana Perić. Tu će biti HNS-ov Stjepan Čuraj, a iz SDP-a bi u povjerenstvu trebao sjediti Gordan Maras. U kombinacijama za fotelju iz redova SDP-a spominju se još i Orsat Miljenić i Franko Vidović. Ivan Lovrinović navodi se kao kandidat iz "Promijenimo Hrvatsku", dok za Most još uvijek nije poznato, ali je izgledan kandidat Nikola Grmoja.

"Možemo im priuštiti veći problem"

Podsjetimo, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Arsen Bauk, izjavio je u petak da ako istražno povjerenstvo za Agrokor ne bude osnovano tada, sigurno će biti u srijedu.

Ako se povjerenstvo osnuje u srijedu, s radom bi trebalo početi 30. listopada.

Bauk je novinarima rekao da su na sjednici Kluba zastupnika analizirali što točno znači zahtjev HDZ-a da u istražnom povjerenstvu za Agrokor ne budu bivši ministri. "Još ćemo provesti dodatne konzultacije o tome hoćemo li pristati na taj uvjet", dodao je.

Upitan je li najveći problem Gordan Maras, Bauk je odgovorio da iz perspektive SDP-a nije, a iz perspektive HDZ-a trenutačno je to najveći problem, ali, kaže, "možemo im mi priuštiti i veći problem".

Nije htio potvrditi hoće li SDP-ov prijedlog za člana povjerenstva biti Franko Vidović te je dodao kako se još čeka prijedlog Mosta i neki dogovori proceduralne naravi.

HDZ će osnovati svoje povjerenstvo?

Jandroković je danas izjavio kako je osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor jedan od prioriteta ove vlade, a ukoliko SDP nastavi opstruirati rad sabora, moguće je da će HDZ to povjerenstvo osnovati sam.

"I to je jedna od opcija. Ako kolege iz SDP-a nastave s ovakvim igrama, mi ćemo razmisliti o tome da bez njih osnujemo povjerenstvo. Ne želimo nositi teret lažnih optužbi koje dolaze od strane SDP-a da mi nešto izbjegavamo i da se bojimo osnivanja povjerenstva. Ne - ako će to trebati dokazati, mi ćemo dokazati i na taj način", rekao je Jandroković, odgovarajući na pitanja novinara nakon polaganja vijenaca na groblju Mirogoj povodom Dana neovisnosti.

 

Pročitajte više