Ovo su mogući razlozi naglog rasta cijene bitcoina

Foto: Freepik, Screenshot: Coindesk

Prošlog mjeseca, kada se cijena bitcoina približila 45.000 dolara, šef JP Morgan Chasea Jamie Dimon savjetovao je ljudima da se klone kriptovaluta i poručio im da "prestanu pričati o tom sr****".

Sada mu se investitori u bitcoin smiju. Cijena bitcoina porasla je za nevjerojatnih 20 posto u samo pet dana i prešla magičnu granicu od 60.000 dolara. A s današnjim dobicima približava se svojoj najvišoj vrijednosti svih vremena od oko 69.000 dolara postavljenoj u studenom 2021. godine. 

Rast cijene bitcoina djelomično je pokrenut milijardama dolara koje se slijevaju u kriptovalutu nakon što je američka Komisija za vrijednosne papire prošlog mjeseca dala zeleno svjetlo fondovima kojima se trguje na burzi bitcoina, odnosno ETF-ovima, piše CNN.

O tome smo već na Indexu pisali u siječnju ove godine kada se najavljivao nagli rast cijene zbog cilja na koji su bitcoin fanatici čekali desetljećima.

Što su bitcoin ETF-ovi?

ETF (Exchange Traded Fund) su fondovi namijenjeni malim ulagačima, a posao im je da prikupljaju mala ulaganja velikog broja investitora, čime oni stječu udio u fondu, a ukupna prikupljena sredstva fond dalje investira, primjerice u dionice.

Njima se trguje na burzi, što je prednost u odnosu na ostale fondove, a naplaćuju puno manje naknade u odnosu na ostale oblike investiranja. Regulirani su i smatra ih se relativno sigurnim oblikom ulaganja. Naravno, stupanj rizika puno ovisi o imovini u koju fond ulaže, a bitcoin je fundamentalno jako rizična imovina.

Drugi glavni faktor u ovom rastu je nadolazeće tzv. "prepolavljanje" bitcoina (eng. halving). Bitcoin halving je događaj koji se događa otprilike svake četiri godine i predstavlja prepolovljavanje nagrade za rudarenje novih blokova.

Što je tzv. prepolavljanje, odnosno bitcoin halving?

Bitcoin halving je proces smanjenja nagrade za rudarenje bitcoina na pola. To znači da će rudari, koji su odgovorni za stvaranje novih blokova u bitcoin blockchainu, primiti upravo polovicu bitcoina za svaki novi blok koji rudare u odnosu na razdoblje prije prepolavljanja.

Bitcoin je dizajniran tako da ima ograničenu količinu od 21 milijun kovanica. Da bi se održala ova ograničena ponuda, stvoritelj bitcoina, poznat pod pseudonimom Satoshi Nakamoto, uveo je koncept halvinga.

Halving služi kao mehanizam kontrole inflacije, smanjujući brzinu kojom se novi bitcoinovi stvaraju i puštaju u optjecaj. To pomaže u očuvanju vrijednosti bitcoina i sprječava devalvaciju kovanice.

Bitcoin halving ima značajan utjecaj na tržište kriptovaluta. Smanjenjem nagrade za rudarenje smanjuje se i količina novih bitcoina koji ulaze u optjecaj. To može dovesti do smanjenja ponude, a ako potražnja ostane ista ili poraste, cijena bitcoina može porasti. Ali to nije uvijek čvrsto pravilo, navodi CNN, koji piše da i drugi događaji mogu utjecati na promjenu trenda cijene najpopularnije svjetske kriptovalute.

Coinbase imao poteškoća u radu zbog prevelikog broja korisnika koji kupuje i prodaje

Međutim, čini se da su investitori zasad prilično optimistični da se to neće ostvariti. Coinbase, platforma za trgovanje kriptovalutama, doživjela je velike zastoje kao rezultat porasta trgovanja, rekao je šef Coinbasea Brian Armstrong u objavi na X-u.

"Neki korisnici mogu vidjeti nulu na svojim računima ili doživjeti pogreške pri kupnji i prodaji kriptovaluta", objavila je Coinbaseova korisnička podrška. 

"Naš tim istražuje te slučajeve i uskoro ćemo vas obavijestiti s više detalja. Vaša imovina je sigurna", dodali su.

Sat i pol kasnije, Coinbase je u drugoj objavi na X-u rekao da se "počinje uočavati poboljšanje u radu platforme". Dodali su da neki korisnici još uvijek mogu imati problema "zbog povećanog prometa". 

Coinbase je odbio ovo komentirati za CNN.

Pročitajte više