Ovo su najtraženiji bjegunci na svijetu: Na listi su teroristi i narkobosovi

Foto: EPA, You Tube, 123rf

NIKAD nije koristio mobitel. Nije imao stalnu adresu. Donje rublje ukrao mu je informant. Njegove posljednje trenutke javnosti je otkrio Donald Trump. Takav je bio život donedavno najtraženijeg bjegunca na svijetu Abu Bakr al-Bagdadija, vođe Islamske države. Nakon njegove smrti The Guardian je složio listu najtraženijih svjetskih bjegunaca.

2011. godine najtraženiji bjegunac bio je Joaquín Guzmán “El Chapo”

Inače, Forbes je do 2011. godine objavljivao listu najvećih kriminalaca. Te godine na prvom mjestu bio je meksički kralj droge Joaquín Guzmán “El Chapo”, koji je uhićen tri godine kasnije, da bi pobjegao i ponovo bio pronađen 2016. godine. Još jedan s ove liste bio je irsko-američki kriminalac James “Whitey” Bulger koji je uhićen krajem 2011. godine nakon što ga je prepoznao susjed i dobio nagradu od 2 milijuna dolara. Bulger je pretučen na smrt prošle godine.

Na listi FBI-ja najtraženiji je vođa Al Quaide

Najpoznatija lista bjegunaca je ona koju vodi FBI. Američki savezni biro tvrdi da oko 93 posto onih koji se nađu na listi budu uhvaćeni.  Nedavno je na listu stavljen i najstariji bjegunac, 83-godišnji Eugen Palmer koji je optužen za ubojstvo svoje snahe. No najtraženiji na ovoj listi je Ayman al-Zawahiri, vođa Al Quaide za kojim je raspisana nagrada od 25 milijuna dolara. FBI ima i listu najtraženijih cyber kriminalaca na kojoj se danas nalazi skoro 70 ljudi među kojima su ruski i kineski pripadnici vojske te grupa povezana s ruskim miješanjem u američke izbore 2016. godine.

Evo The Guardianove liste:

1. Nigerijski militant Abubakar Shekau

2009. godine postao je vođa islamističke skupine Boko Harama, koja je se zalaže za uvođenje šerijatskog prava, a odgovorna je za brojne napade na vojsku, ali i civile, od čega je najpoznatija otmica 276 djevojčica iz škole u Bornu.

2. Novi vođa Islamske države Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi

Nakon smrti Abu Bakr al-Bagdadija 25. listopada ove godine imenovan je za novog vođu ove terorističke organizacije. Gotovo ništa se ne zna o njemu, osim da dolazi iz istog plemena kao i Abu Bakr al-Bagdadi.

3. Vođa Al Quaide Ayman al-Zawahiri

Rođen je 1950. godine u Egiptu gdje je bio kirurg prije nego što se pridružio radikalnom islamskom pokretu. Vođa ove terorističke grupe postao je nakon smrti Osame Bin Ladena 2011. godine.

4. Indijski milijarder Ibrahim Dawood

63-godišnji milijarder iz Indije koji je izgradio svoje carstvo pomoću iznuda i trgovine drogom. Bio je jedan od idejnih tvoraca serije bombaških napada u Mumbaiju u kojima je 1993. godine umrlo više od 250 ljudi.

5. Sin narkovođe Ovidio Guzmán
Ovidio Guzmán, poznat kao “Chapito” (mali Chapo), sin je poznatog trgovca drogom Joaquína. Nakon što ga je policija uhitila prošlog mjeseca u Culiacanu, na ulicama je došlo do sukoba između sigurnosnih snaga i pripadnika moćnog narkokartela Sinaloa. Na kraju se policija povukla i pustila ga da pobjegne.

 

6. Vođa međunarodne bande droge Tse Chi Lop
Kinesko-kanadski građanin kojeg se smatra “najtraženijim čovjekom u Aziji” vođa je internacionalne bande droge koja ima razgranatu mrežu od Japana do New Yorka.

7. Grčki lopov i otmičar Vassilis Paleokostas

Nadimka “Nedodirljivi”, ovaj grčki lopov i otmičar dva puta je, 2006. i 2009. godine, pobjegao iz istog zatvora tako što je oteo helikopter. Grčka nudi nagradu od 1 milijun eura onome tko pomogne uhvatiti ga.

8.  Mafijaš starog kova Matteo Messina Denaro

Sicilijski “posljednji Mohikanac stare mafije” i jedan od najtraženijih bjegunaca od vlasti se krije od 1993. godine.

9. Guccifer 2.0

Jedan ili više hakera koji tvrde da su odgovorni za upad u servere američkog Demokratskog nacionalnog odbora 2016. godine nakon čega su pustili u javnost dokumente i mejlove koje su pronašli.

10. Afrički ratni zločinac Félicien Kabuga

Danas 84-godišnjeg ratnog zločinca traži međunarodni sud zbog njegove uloge u genocidu iz 1994. godine u Ruandi gdje je masakrirano više od 800.000 muškaraca, žena i djece. Kabuga je vodio radiostanicu koja je pozivala na mržnju protiv manjine Tutsa te je optužen za opskrbu mačetama i motikama kojima su ubijani Tuti.

Pročitajte više